Nederlandse overheid doet recordaantal data-opvragingen bij Apple

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Apple heeft zijn halfjaarlijkse transparantie-rapport vrijgegeven met daarin het aantal dataopvragingen van overheden. In de tweede helft van 2015 vroeg de Nederlandse overheid meer data op dan ooit tevoren. In België nam het juist aanzienlijk af.

In de tweede helft van 2015 vroeg de Nederlandse overheid 39 keer om data van 341 unieke Apple-apparaten. In de eerste helft van 2015 waren het nog 25 opvragingen over 85 unieke Apple-apparaten.

Duitsland koploper data opvragen

In België steeg het aantal opvragingen van 84 in de eerste helft van 2015 naar 107 in de laatste helft van dat jaar, maar ging het om minder unieke apparaten: 242 in de eerste helft en 221 in de tweede helft van 2015. Als we kijken naar het aantal opgevraagde apparaten per miljoen inwoners, blijkt dat de Duitse overheid kampioen data opvragen is. Zelfs de VS komt niet op een dergelijk hoog aantal opgevraagde apparaten per miljoen inwoners.

 ApparatenInwoners (miljoen)Apparaten/miljoen inwonersVerzoeken ingewilligd
Nederland34116,82041%
Belgie22111,22052%
Duitsland313608039252%
Frankrijk3679665635%
Luxemburg400,5437438%
Verenigde Staten1614864,125280%
Verenigd Koninkrijk3830318,91255%

Trends Nederland en België

Apple publiceert sinds 2013 ieder half jaar een transparantie-rapport. Als we daar de trends op lange termijn kijken, laat het aantal opgevraagde apparaten na een piek in 2013 in Nederland een stijgende lijn zien, terwijl in België het aantal apparaten waarover de overheid gegevens vroeg afneemt. Mogelijk zet deze trend zich door de aanslagen in Brussel niet voort.

apparaten-nl-be-2013tot2015
Klik/tap voor groter.

Apple zegt dat het in de meeste gevallen gaat om aanvrage bij de politie die betrekking hebben op gestolen of verloren apparaten. Er zijn ook cijfer bekendgemaakt over het aantal “emergency requests”. Dit zijn verzoeken die betrekking hebben op een noodsituatie waarbij een persoon dreigt te overlijden of ernstig lichamelijk letsel dreigt op te lopen als er geen openbaarmaking zonder vertraging volgt. In Nederland waren er in de tweede helft van 2015 drie noodgevallen, in BelgiĂ« geen.

Meer data is te vinden in Apple’s transparantie-rapport (PDF). Als de tabellen in dit artikel slecht leesbaar waren, zijn ze hier als PDF te vinden.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  sciletto

  Ik ben dan toch wel benieuwd van wie die 341 apparaten zijn in Nederland en wat voor data Apple dan overhandigd? Zijn dat iCloud back ups? locaties? Wat voor data?

 • Profielfoto
  whaha

  Die ‘gesloten’ zal wel ‘gestolen’ moeten zijn?

  Verder goed artikel met goede statistieken. Ik wist niet dat het zo erg was in Duitsland.

 • Profielfoto
  TeeJay

  Aantal inwoners VS klopt niet echt?

 • Profielfoto
  TeeJay

  Ah, VS & UK omgedraaid!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hmm, een mens zou zich gaan afvragen wat er speelt in Duitsland, ik bedoel, die opvraging zijn echt kei hoog vergeleken met de US, niet een beetje…

 • Profielfoto
  ws77

  Umm, in de tabel zijn idd de inwonersaantallen van UK en VS omgedraaid, maar de aanvraag-aantallen niet (zie Apple PDF). Je komt dan uit op 51 apparaten per miljoen inwoners voor de VS, en 60 voor de UK. Dat maakt de Duitse piek nog veel bijzonderder..