Optie voor verbergen standaard iOS-apps in de maak

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Tim Cook houdt woord. Vorig jaar beloofde de CEO dat Apple een mogelijkheid gaat ontwikkelen om de standaard bij iOS geleverde apps te verwijderen of te verbergen. Inmiddels zijn de voorbereidingen in gang, zo ontdekte iOS-blog AppAdvice.

Apple is gestart met het toevoegen van de labels “isFirstParty” en “is­First­Party­Hideable­App” aan de metadata van zijn eigen apps. Deze kunnen gebruikt worden om apps die verborgen mogen worden aan te duiden.

Verbergen, niet verwijderen

De labels hinten naar de optie om de apps te verbergen, maar verwijderen wordt waarschijnlijk niet mogelijk. Eerder liet Tim Cook al weten dat het verwijderen van de standaard-apps vrijwel onmogelijk is omdat hun functionaliteit vaak diep in iOS verweven zit.

hide
Afbeelding via AppAdvice.

In welke iOS-versie de mogelijkheid komt om standaard iOS-apps te verbergen is nog onduidelijk. De eerstvolgende grote iOS-release is iOS 10 in september met betaversies vanaf juni. Apple heeft met iOS 9.3 echter laten zien dat het niet schroomt om nieuwe functies in tussentijdse updates te stoppen. Fingers crossed.

 

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Toch al?

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Het zou mooi zijn als je de apps Tips, Game Center en Zoek vrienden in ieder geval zou kunnen verwijderen. Want die hebben voor mij absoluut geen meer waarde. Vooral Tips is een vrij nutteloze app voor veel gebruikers denk ik.

 • Profielfoto
  koen

  Ik sleep de apps die ik nooit gebruik gewoon naar de laatste pagina op mijn scherm. Uit het oog, uit het hart.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Verbergen niet verwijderen.

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Verwijderen prevaleert toch boven verbergen. Zo kun je ruimte vrij maken voor andere apps.

 • Profielfoto
  App69

  Niet dat die apps zoveel plaats in nemen maar zou ze ook liever verwijderen

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee hoezo? Ze zouden toch gewoon al die eenvoudige apps die heel veel mensen in doelloze mapjes op de laatste pagina zetten gewoon uit iOS kunnen halen en toevoegen aan de App Store als standalone apps zodat mensen die deze apps wel willen gebruiken ze kunnen downloaden.
  .
  Maar zoiets gaat natuurlijk niet gebeuren want daar is Apple veel te trots voor.

 • Profielfoto
  cmug

  Heb je high tech smartphone, moet je mapje aanmaken (die van mij heet ‘rommel‘) om ongewenste verplichte Apps als ‘Aandelen‘ kwijt te raken.
  Apple moet niet alleen luisteren naar zijn aandeelhouders maar ook luisteren naar wat klanten willen. En die willen geen onverwijderbare Apps. en Apps die ze nooit zullen gebruiken.
  Je mag best bij start een basis aanbieden dat is prima als je daarna als gevorderde gebruiker maar een eigen selectie kunt maken.

 • Profielfoto
  knekkie

  Eigenlijk is het gewoon bloatware.
  Apple fans noemen het heel chique: “rommel”