NPO-app krijgt ondertiteling en meer

Door: Raymon Mens - 12 reacties

De NPO heeft een langstaande wens van doven en slechthorenden ingewilligd. De officiele NPO-app is in de laatste update (versie 6.1) voorzien van ondertiteling. Zowel voor uitzending gemist als een beperkt aantal live-programma’s.

De ondertiteling is te activeren met de T-knop die in de video-speler verschijnt. Dit is ook handig als je niet in de gelegenheid bent om een programma met geluid te beluisteren, maar het wel wil kijken.

Naast ondertiteling zijn er nog enkele nieuwe functies binnen de NPO-app. Zo is er nu een knop om snel dertig seconden terug te spoelen in de speler, iets dat podcast-luisteraars wel kennen. Tot slot is het nu makkelijker om te scrubben in de player. Voorheen was het lastig om een exacte positie te kiezen omdat de speler vaak hele stukken vooruit sprong.

npo61
Live (links) en gemist (rechts) met ondertiteling – Klik/tap voor groter.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  the-eclipse

  Apple tv app ?

 • Profielfoto
  Spam

  gewoon sideloaden. Werkt als een tierelier.

  https://github.com/4np/UitzendingGemist

 • Profielfoto
  the-eclipse

  Top !
  Ga ik zeker proberen;)

 • Profielfoto
  SvS

  Nee, @Spam, je tip werkt op zich wel al langer, maar dat hele TT888 gebeuren, waar hier nu over gaat, werkt dan helemaal niet. Dus: Airplay + Synchroon vanuit je iOS is een noodoplossing voor Apple TV4 om van Teletekst ondertiteling gebruik te kunnen maken. Ik ben iig hier blij mee, afgezien van ontwikkelingsachterstand van NPO app bij AppleTV 4. Chromecast werkt wel weer feilloos met TT888!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Netjes dat ze rekening houden met deze doelgroep!(y)
  .
  Het wordt wel echt tijd voor een Apple TV app. Anders moeten we maar een referendum houden hierover.

 • Profielfoto
  SvS

  Jah veel belangrijker dan oekranië

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Nu nog in HD en dan zijn we helemaal tevreden.

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik zit te wachten op Picture in Picture.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Goed opgemerkt, dat is idd. een handige functie, dan kun je ook uit apps en iets anders gaan doen.

 • Profielfoto
  Spam

  Nee, @Spam, je tip werkt op zich wel al langer, maar dat hele TT888 gebeuren, waar hier nu over gaat, werkt dan helemaal niet. Dus: Airplay + Synchroon vanuit je iOS is een noodoplossing voor Apple TV4 om van Teletekst ondertiteling gebruik te kunnen maken. Ik ben iig hier blij mee, afgezien van ontwikkelingsachterstand van NPO app bij AppleTV 4. Chromecast werkt wel weer feilloos met TT888!

  Nee ok die T888 zal zeker nog niet werken. Maar hoe belangrijk is dat? Het zou me niets verbazen als de maker van deze app dat er ook wel even inbakt.

  Overigens blijft de kwaliteit van de video in beide oplossingen vrij waardeloos. Ik heb een maandje NL ziet geprobeerd en dat was vele malen beter. Ik heb het toen nog sterk overwogen om echt een abonnement af te sluiten maar er zat geen netflix bij en NL ziet kon me niet garanderen dat er ooit een NLziet app komt voor de Apple TV. Even dacht ik de oplossing te vinden bij de Horizon Go app (die sinds kort voor iedere Ziggo gebruiker beschikbaar is) maar die klojo’s hebben airplay eruit gesloopt. Echt ongeloofelijk:(

  @the-eclipse: wel even een USB-C kabeltje op de kop tikken. Anders kun je niet sideloaden…

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Spam Ja jammer hè, dat AirPlay niet in de Horizon Go App zit? Had me weer een overweging voor het aanschaffen van een Horizon MediaBox gescheeld… De interface van de Horizon Go App is vele maken beter dan de UI/UX van de Horizon MediaBox… Maar goed, dat zal wel weer aan mij liggen… De enige écht handige feature van de Mediabox is Ziggo Replay en misschien het feit dat de EPG-informatie op sommige zenders wél gewoon Engels is (lees: BBC1, 2). Zó irritant, die kreupele Nederlandse EPG-extracten op de Beeb… Tot voor kort was alles daar nog Engels; nu heeft Ziggo ervoor gekozen (kennelijk) om de non-Horizon kijkers op te zadelen met Nederlandse programma-informatie. Jammer, want de Engelse was veel uitgebreider. En zeg nou zelf: welke idioot spreekt er géén Engels als-ie wél naar de BBC kijkt? Afgezien van enkele cursisten Engels is dat welhaast bijna niemand… Zelfde geldt overigens voor de Duitse zenders en de Duitstalige info aldaar…

 • Profielfoto
  SvS

  Nee ok die T888 zal zeker nog niet werken. Maar hoe belangrijk is dat?

  Er zijn steeds meer slechthorende gebruikers in NL. Voor die groep is het belangrijk. Voor jou niet. Aangezien het van publieke zender komt, dienen ze rekening te houden met heel NL die hier belasting over betaalt. Hier allang geen TV abonnement, dus blij met de huidige optie van NPO.