Niet alleen Apple: smartphone­markt wereldwijd in dip

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Niet alleen Apple verkocht afgelopen kwartaal minder smartphones, de markt zit wereldwijd in een dip. Marktanalist IDC becijferde dat het aantal smartphone-leveringen flink daalde tegenover het vorige kwartaal en jaar-op-jaar was de groei met 0,2 procent minimaal.

Afgelopen kwartaal werden 51 miljoen iPhones verkocht, een daling van 10 miljoen tegenover vorig jaar. Ook Samsung verkocht minder smartphones, maar blijft mede dankzij de Galaxy S7 de markt aanvoeren.

Chinese merken groeien wel

Hoewel China een belangrijke nieuwe markt voor Apple is, daalde de omzet uit het land afgelopen kwartaal met 26 procent. Uit de cijfers van IDC blijkt dat lokale Chinese merken juist in de lift zitten. Huawei noteerde een groei in het aantal leveringen van 58,4% (27,5 miljoen smartphones) en ook Vivo zit met een groei van +123.8% (14,3 miljoen smartphones) in de lift. Het Chinese merk OPPO groeide het hardst en leverde 18,5 miljoen smartphones, een groei van 153% tegenover vorig jaar.
idg-q1-2016
Opvallend is dat de Chinese merken inmiddels samen met Apple en Samsung de top vijf smartphone-verkopen wereldwijd domineren. Traditioneel sterke merken als Sony en HTC zijn inmiddels door de Chinezen ingehaald.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  LT Barclay

  Zou het niet komen door marktverzadiging?

 • Profielfoto
  queenfan

  @LT Barclay dat zeker, de markt is verzadigd

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Verzadiging van de markt en bovendien worden de sprongen in technologische verbeteringen steeds kleiner. Een nieuwe smartphone kan niet veel meer qua functionaliteit dan eentje van twee jaar oud. Mensen doen wellicht langer met hun oude toestel.

 • Profielfoto
  AT024

  Dit was gewoon te verwachten. Laat Apple maar met iets nieuws komen.
  Ik heb de iPhone 3g, 4, 5s gehad. Opgegeven moment is er geen vernieuwing meer en ze maken alles duurder. Als de 7 geen Led scherm heeft dan blijf ik bij mijn 5s. Werkt nog namelijk prima.

 • Profielfoto
  SvS

  En die Aziatische merken doen t goed, voor lagere prijzen heb je al goede toestellen. Dus niet zo gek dat Samsung en Apple langzaamaan ingehaald worden Al zal het wel even duren, maar je ziet de groei van die kleinere merken wel duidelijk. Dat is veelzeggend. De vraag is of Apple hun iPhones tegen woekerprijzen blijven verkopen.

 • Profielfoto
  bassbug

  Gaan we weer:
  Opel/Toyota/Kia zijn prima auto’s voor hun geld.
  BMW/Mercedes/Audi zijn premium auto’s. Kosten een stuk meer.

  Apple is premium en Samsung (soort Volvo) wil graag premium gevonden worden.

 • Profielfoto
  donut

  @ bassbug

  Omdat de meerderheid van de bevolking zich geen Mercedes kan veroorloven zal Apple ondanks een relatief goedkope SE markt aandeel gaan verliezen.

  Sterk punt van Apple zal kunnen zijn veiligheid tov Android.
  Verder weten ze bijna niets toe te voegen aan model 4 behalve snelheidswinst en een betere camera.
  Dit geldt ook voor alle andere fabrikanten.

 • Profielfoto
  bassbug

  Toch zie ik ‘sociaal lagere klassen’ opvallend veel met een iPhone lopen.
  Maar goed, wellicht is het ook een keuze (bijv. niet op vakantie).

  Apple zit niet te wachten op marktdominantie.

  De verbeteringen zullen niet meer zo groot zijn als vroeger.
  De smartphone is gewoon volwassen geworden. Vervangen als je oude kapot is, is denk ik nu aan de orde.

 • Profielfoto
  puccini

  @bassbug

  Hoe kun jij nu bepalen of iemand tot een sociaal lagere klasse behoort ?
  Vertel !

 • Profielfoto
  hokkie

  Hoe kun jij nu bepalen of iemand tot een sociaal lagere klasse behoort ?

  Klaarblijkelijk niet aan iemands telefoon of auto;)

 • Profielfoto
  bassbug

  @bassbug

  Hoe kun jij nu bepalen of iemand tot een sociaal lagere klasse behoort ?
  Vertel !

  Ach maak je niet te druk om.
  Ik probeer niemand in een hoek te drukken, maar het valt me op als iemand met een dure telefoon loopt. Aan de andere kant een Samsung S-weet-ik-veel kost ook €600+, alleen ik kan niet zien of een Android telefoon een Samsung is of niet.

 • Profielfoto
  4GTL

  Genoeg mensen die tegenwoordig droog brood eten om met de nieuwste en duurste smartphone kunnen rond te lopen. Nu eender van welk merk dat toestel is.

  Anderzijds, breng eens een smartphone uit met een degelijke batterij, en die fabrikant zal zijn winst wel omhoog zien gaan.

  Voor professioneel gebruik heb ik nog steeds een simpele Nokia van ±30€. Waarom? Ik werk soms meer dan 24 uur aan een stuk, bel op zulke dagen vaak 3-4 uur, soms zelfs meer, en mijn bluetooth staat steeds aan om te kunnen connecteren zodra ik in de auto stap.

  Tot nu toe is er geen enkele smartphone die dit kan. Jammer want ik mis meerdere smartphonefuncties wel. Maar het feit dat dat goedkoop toestel het 5 dagen kan uithouden zonder een stopcontact te zien en dan nog eens tegen eens stootje kan valt eigenlijk aan als luxe…

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Je werkt 24 uur aan een stuk, je belt dan 3 Ă  4 uur, en dat alles doe je in een auto. Klinkt verantwoord.

  BTW: Bluetooth LE kun je ook altijd aanhouden, zonder effect op de acculading.