Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 april 2016

Niet alleen Apple: smartphone­markt wereldwijd in dip

Niet alleen Apple verkocht afgelopen kwartaal minder smartphones, de markt zit wereldwijd in een dip. Marktanalist IDC becijferde dat het aantal smartphone-leveringen flink daalde tegenover het vorige kwartaal en jaar-op-jaar was de groei met 0,2 procent minimaal.

Afgelopen kwartaal werden 51 miljoen iPhones verkocht, een daling van 10 miljoen tegenover vorig jaar. Ook Samsung verkocht minder smartphones, maar blijft mede dankzij de Galaxy S7 de markt aanvoeren.

Chinese merken groeien wel

Hoewel China een belangrijke nieuwe markt voor Apple is, daalde de omzet uit het land afgelopen kwartaal met 26 procent. Uit de cijfers van IDC blijkt dat lokale Chinese merken juist in de lift zitten. Huawei noteerde een groei in het aantal leveringen van 58,4% (27,5 miljoen smartphones) en ook Vivo zit met een groei van +123.8% (14,3 miljoen smartphones) in de lift. Het Chinese merk OPPO groeide het hardst en leverde 18,5 miljoen smartphones, een groei van 153% tegenover vorig jaar.

Opvallend is dat de Chinese merken inmiddels samen met Apple en Samsung de top vijf smartphone-verkopen wereldwijd domineren. Traditioneel sterke merken als Sony en HTC zijn inmiddels door de Chinezen ingehaald.

Reageer op artikel:
Niet alleen Apple: smartphone­markt wereldwijd in dip
Sluiten