Nest: Tony Fadell krijgt een koude douche

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Het is al enkele dagen onrustig rondom Nest en oprichter Tony Fadell. Een serie artikelen gevuld met getuigenissen, schetst een beeld van een bedrijf waar een tirannieke baas frustraties veroorzaakt. Allemaal om financiële verwachtingen te overtreffen.

Het nieuwste salvo komt van Re/code. Nest zou volgens meerdere bronnen de verwachtingen van Google / Alphabet, dat het bedrijf in 2014 voor drie miljard dollar kocht, niet waarmaken. En daar begint het pas…

Geld van Google

Volgens Re/code heeft Tony Fadell, die eerder leiding gaf aan de iPod-divisie bij Apple, bij de overname afgesproken dat Google drie jaar lang in Nest zou investeren. Nest zou vervolgens minimaal 300 miljoen dollar per jaar omzetten. Pas dit jaar werd die grens gepasseerd, maar met 340 miljoen dollar slechts in geringe mate. Bovendien had Nest steun van de nieuwe Nest Cam, het resultaat van de aankoop van Dropcam in juni van 2014 voor een bedrag van 550 miljoen dollar.

De investeringen van Google lopen aan het einde van dit jaar af en Fadell moet een eventuele verlenging bij het nieuwe overkoepelende bedrijf Alphabet regelen, wat ongetwijfeld strengere financiële discipline met zich meebrengt. Dit is ook het jaar waarin belangrijke werknemers hun aandelen kunnen omzetten in cash en het bedrijf kunnen verlaten.
nest-set-640

Schurende Persoonlijkheid

Naast het boekhoudkundige component is er ook felle kritiek op de schurende persoonlijkheid van Tony Fadell zelf. Zijn felste criticus is op dit moment Greg Duffy, de voormalig CEO van Dropcam die spijt heeft van de verkoop van zijn bedrijf aan Nest. Hij verliet het bedrijf acht maanden na de verkoop, ontevreden met een rol waarin hij amper zeggenschap had over hoe zijn Dropcam tot de Nest Cam evolueerde.

“Fadell is een tirannieke bureaucraat die innovatie tegenwerkt”

Duffy had Fadell gevraagd om de camera-divisie met een zekere autonomie voort te zetten. In plaats daarvan stelde Fadell zijn collega Matt Rogers aan om leiding aan het voormalige Dropcam-team te geven. Fadell geloofde dat Duffy zich nog niet genoeg bewezen had. Tijdens een gesprek tussen de twee mannen, heeft Duffy Fadell uitgemaakt voor “Tirannieke bureaucraat die innovatie tegenwerkt.”

dropcam-founders-1
Greg Duffy (links) en Aamir Virani zijn de oprichters van Dropcam.

In een venijnige post op Medium schrijft Duffy zijn irritaties van zich af. We lezen dat de helft van de 100 medewerkers van Dropcam zijn gestopt of ontslagen. Fadell zei over hen: “Een groot deel van de medewerkers was niet zo goed als we hadden gehoopt, het was een klein team en helaas geen ervaren team.” Een woordvoerder heeft dit gecorrigeerd en stelt dat Fadell zich niet kan herinneren deze woorden gebruikt te hebben. Ondanks dat meent Duffy dat Fadell “een fetisj heeft voor het overnemen van de meest onnodige en negatieve eigenschappen van zijn mentor.” Die mentor was Steve Jobs, waar Fadell eerder als chef iPod voor werkte.

Boeken open

Duffy zegt dat Dropcam ook zonder Nest had kunnen overleven. Ondanks dat het bedrijf klein was, had het zich commercieel en technisch al bewezen. Reviews op Amazon waren lovend. De Dropcam-oprichter daagt Fadell uit om de boeken te openen en bekend te maken welke producten het meest opleveren en of die zijn ontworpen door Nest of Dropcam.

I can’t publish Dropcam’s revenue, but if you knew what percentage of all of Alphabet’s “other bets” revenue was brought in by the relatively tiny 100-person Dropcam team that Fadell derides, Nest itself would not look good in comparison. So, if Fadell wants to stick by his statement, I challenge him to release full financials (easy prediction: he won’t).

Reactie Fadell

Een artikel uit The Information (betaalmuur, PDF) is gevuld met verhalen over de spanningen binnen Nest en onzekerheden bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Die spanningen en vertragingen zouden worden veroorzaakt door veelvuldige verzoeken van Fadell om ​delen van aanstaande producten aan te passen. Fadell betwist niet dat hij veel van zijn teams vraagt, net als Jobs met wie hij wel eens wordt vergeleken, maar stelt dat een perfect product ook zorgt voor veel waardering. Hij noemt de snelheid waarmee Nest is gegroeid als een van de oorzaken van de strubbelingen.

“Een thermostaat is geen iPhone. Dit is iets wat 10 tot 12 jaar aan de muur zal blijven hangen.”

Tot slot weerlegt Fadell ook het idee dat nieuwe producten geen prioriteit zouden hebben. Hij sprak met Duffy over een uitgebreid stappenplan, maar ziet de noodzaak om ieder jaar een nieuw product te lanceren niet: “Een thermostaat is geen iPhone. Dit is iets wat 10 tot 12 jaar aan de muur zal blijven hangen. We zijn zo ver vooruit op de concurrentie die we het niet nodig hebben om elke zes maanden een nieuwe uit te brengen,” zegt hij tegen The Information.
nest-oprichters
Tijdens het schrijven van dit artikel werd bekend dat Shige Honjo en Scott Mullins Nest zullen verlaten. Hondo was chef hardware engineering en kwam van Apple om Fadell te helpen met de lancering van de slimme thermostaat, hij was de eerste medewerker. Mullins, een senior technisch manager, gaat werken aan de toekomstige iteratie van Google Glass, een project ook door Fadell wordt overzien.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  ja de tech luchtbel vertonen lichtelijk scheurtjes.
  Die ongelofelijke hoge bedragen waar bedrijven voor overgenomen voor worden of mee geïnvesteerd word.

  Ook heel raar. Probeer eens een bedrijf te hebben wat 10.000 euro per jaar winst maakt en dan een lening van 20.000 euro proberen te krijgen bij de bank….

 • Profielfoto
  polansky

  Alsof de aankoop van Beats voor Apple zo enorm succesvol is….

  Of Dr. Dre die zijn handjes niet thuis kan houden:

  Dr Dre issues public apology to the three women he beat up.
  “I deeply regret what I did and I’m working to be a better man.
  I apologize to the women I’ve hurt. I deeply regret what I did and know that it has forever impacted all of our lives.”

  Dit soort moddergooien voegt dus niets toe aan een site als dit.
  Wat bij Google gebeurt, is evengoed ook gaande bij Apple zij het in een andere context.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vraag mij altijd waar dat geld allemaal naar toe gaat. Vorige week las ik dat Slack ook weer 200 miljoen opgehaald heeft bij investeerders en dat de prijs van het bedrijf daardoor nu op 3.8 miljard zou komen te staan. Ik bedoel ze moeten eerst nog serieus geld gaan verdienen en het bedrijf heeft nu al 150 en 200 miljoen opgehaald.
  .
  Ik bedoel waar gaat dit over. Dat heb ik ook met dat hele Blendle gebeuren van die WWDD nerd. Het is leuk wat hij doet maar over 5 jaar bestaat dat concept natuurlijk niet meer en dan is hij persoonlijk natuurlijk wel lekker loaded met knikkers en stap hij waarschijnlijk zo weer 1.2.3. in het volgende stoere project maar ik zie nooit het idee er achter.
  .
  Waarom kan het zo zijn, dat dit soort projecten zo mega veel geld krijgen en als een vrienden van iemand hier naar een bank gaan dan krijgen ze niet eens 10.000 om iets op te starten.
  Het is toch gewoon vette misdaad zoiets. Ze willen gewoon allemaal profiteren van een overname.

 • Profielfoto
  xaddict

  Is dáárom Google Glass ook geflopt?

 • Profielfoto
  Wyodor

  De uitvinder van een digitale thermostaat, krijg je een koude douche.

  Dan sta je mooi te bibberen met je Internet van Dingetjes.

 • Profielfoto
  no_poo

  Volgens mij zit de concurrentie op het gebied van slimme thermostaten niet stil en ik zou het best schokkend vinden als ze niet actief nieuwe producten aan het ontwikkelen zijn.

  Kun je nog zo’n mooi carrière achter je hebben liggen; als je de verwachtingen niet waar kan maken ga je gewoon met je bedrijf de grond in.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @shmoo: Dingen als Slack komen niet zomaar uit de lucht vallen, ook al lijkt het wel zo in de media. Slack gaat helemaal terug naar de eigenaar van Flickr, hij wilde een game maken maar Flickr was winstgevend. Yahoo kocht dit bedrijf en zo kon hij alsnog een game proberen te maken want hij was immers multimiljonair maar vanwege gebrek aan gamer interesse is het nog geen jaar online geweest. Slack is ongeveer 5 jaar oud en heeft een inkomen van ongeveer 10 miljoen per maand op dit moment. Hoewel de software nog redelijk “nieuw” is zie je grote namen op het portfolio staan van gebruikers. Het bedrijf slack heeft zeker potentie om z’n inkomen te verdrievoudigen het komende jaar met de juiste investeringen. Het is risicovol maar zeker de moeite waard om hier je geld op in te zetten.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het is algemeen bekend dat Tony Fadell – net zoals z’n grote voorbeeld – een totale eikel is.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Goede bijdrage Zakske. Zo feitelijk en genuanceerd.

 • Profielfoto
  Zakske

  Goede bijdrage Zakske. Zo feitelijk en genuanceerd.

  outside1234 49 days ago

  I worked there. It was literally the worst experience of my career – and I have worked at all of the hardest charging blue chips and two successful startups – so it is not about high expectations – but abuse. I still wake up with something like PTSD occasionally from getting yelled at and bullied by Tony Fadell almost literally every day while I was there.

  I have a distance from it now — and a way better job. It made me realize that the culture of a place is really what makes it and that “how” you get results really matter. I bought into the Apple pedigree of the place without understanding that the way Tony got there was through essentially wrecking other people’s lives.

  joering2 48 days ago

  I second your opinion about Tony Fadell. Worked indirectly on few projects he managed. Disgusting human being always looking at profits and cutting corners.

  fiveguys94 47 days ago

  Yeah, I did. He did shout at Apple too, and people in his software teams (ie, non-iOS iPods) did work ridiculous hours 7 days a week for months before each iPod shipped. It was less of an issue because less things went wrong, though.

  Zo bestaan er nog tal van verhalen over deze eikel. Misschien moet je zelf een keer wat onderzoek doen, voor je weer begint te mekkeren als een klein kind.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Ach, zal ik met wat artikeltjes en quotjes komen (‘onderzoek doen’, zoals jij dat noemt) over hoe dom Belgen zijn?
  .
  Voor alles is wat te vinden, vooral als je in zwart-witte sjablonen wilt denken. Ook vreemd dat je het blijkbaar nodig vind ook Steve Jobs een sneer te geven, volledig off-topic.

 • Profielfoto
  Zakske

  He [Steve Jobs] was indeed very self aware of his attitude — he called Fortune’s editor to complain about a piece about him, only to say “Wait a minute, you’ve discovered that I’m an asshole? Why is that news?

  Ook vreemd dat je het blijkbaar nodig vind ook Steve Jobs een sneer te geven, volledig off-topic.

  Dat is helemaal geen sneer… eerder een compliment.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  In jouw vrolijke en vriendelijke universum wel, ja.

 • Profielfoto
  Obrist Nicolas

  Snel geld nodig, maar kunt u nergens terecht?
  Wij helpen u verder. Wij lenen u geld zonder zeuren. Iedereen verdiend een 2e kans op een goed leven en heeft recht op een lening.
  Geen lastige vragen, geen krediet toetsing, maar geld voor u.
  Neem snel contact met ons op en u hoort van ons.
  Laat deze kans op een nieuw begin niet schieten.
  contact met mij op nicolashelp279@outlook.com