Microsoft lanceert IFTTT-concurrent Flow

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Microsoft heeft een dienst die lijkt op IFTTT (If This Then That) gelanceerd. IFTTT wordt de lijm van het internet genoemd en automatiseert acties bij internetdiensten op basis van criteria. Bijvoorbeeld: “maak de Hue-lampen blauw als ik een @mention op Twitter heb.”

Microsoft Flow is net als IFTTT gratis, maar lijkt zich vooral op zakelijk gebruik en onderwijs te richten. De dienst werkt met onder andere Dropbox, Twitter, Facebook, GitHub, Salesforce, SQL Server en natuurlijk Office.

Net als bij IFTTT zijn er een aantal template (‘recepten’) waar je mee kunt beginnen. Bijvoorbeeld: “Sla alle tweets met mijn mention in een CSV-bestand in Dropbox op” of “Post een bericht in Slack wanneer iemand een issue in GitHub aanmaakt” of “Kopieer nieuwe MailChimp-leden naar SharePoint”.

Flow vereist een Microsoft-account en is verder gratis. De dienst ondersteunt momenteel 35 webservices, maar dat worden er geleidelijk meer. Als je acties aan Instagram, webcams, thermostaten, koelkasten, Gmail en vele andere diensten wil koppelen is IFTTT nog de beste keuze. Toch zal het de hete adem van Microsoft zeker gaan voelen.

flow-templates
Enkele van de vele templates in Microsoft Flow.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Zakske

  Weet je wat een goed idee zou zijn? Gewoon één standaard.

 • Profielfoto
  Boike12

  @Zakske +1

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit is zo superleuk! En dit is meteen de reden waarom web apps zoveel cooler zijn dan native apps. Het is alleen jammer dat heel er weinig mensen weten dat ze zoveel dingen in hun leven kunnen automatiseren via zo’n IFTTT-systeem. Serieus, ga eens kijken op de site van IFTTT of deze dienst van Microsoft natuurlijk. Het is echt de moeite waard.
  .
  Je kunt meer dan 100,- spenderen aan een complete app familie als: Things, for Mac, Things for iPhone, Things for iPad, Things for Apple Watch, Things for Apple Car en Things for your Mistress maar aan het einde van de dag heb je gewoon voor meer dan 100,- aan software gekocht dat minder functionaliteit heeft dan bijv. iets als Todoist – een web-based ToDo platform met een goed API systeem dat je via dit soort IFTTT-systemen taken laat automatiseren. En het mooie is, zo’n systeem/app kost je maar 30,- per jaar, tegenover de 100,- voor Things.
  .
  Iemand stuurt je een mailtje met X onderwerp en op basis van het ontwerp wordt er automatisch in je ToDo app een taak aangemaakt. Ik bedoel hoe simpel wil je het hebben. Dit is een heel simpel en klein concept van een support/ticket systeem voor kleinere bedrijven en via bepaalde integraties kun je dan nog andere chat -achtige apps koppelen zoals Slack en wat niet allemaal. Het is echt geweldig en elke manager kan het opzetten zonder dat je een IT-mannetje erbij hoeft te nemen die met termen gaat gooien die niemand begrijpt behalve hijzelf..
  .
  Dit is echt superleuk. Taken en handelingen automatiseren is zo cool.

 • Profielfoto
  koen

  Dus eigenlijk een soort Applescript voor iOS?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Apple wish, dat het Applescript voor iOS was. Als je gaat kijken op dit soort sites dan zie je pas hoe weinig support er is voor Apple en native iOS apps omdat Apple bijna gaan API’s heeft.
  Je kunt dus niet zoiets instellen als, je krijgt een mailtje binnen en op basis van dat mailtje wordt er iets in je agenda gedaan.
  .
  Terwijl ik wel kan instellen wat wanneer jij mij een mailtje stuurt, er op mijn WordPress site automatisch een blog post geplaatst wordt. Op basis van dat inkomende mailtje. Stuur jij mij geen mailtje is er ook geen blog post.
  .
  Zie je hoe dit handig kan zijn voor kleinere bedrijven in de vorm van een super ticketsysteem. Op je website een contactformulier die mensen met een klacht kunnen invullen en op als deze ingevuld wordt gebeurt er iets in je agenda, ToDo app of zelfs iets op X website.

 • Profielfoto
  Tykoen

  Ik maak veel gebruik van Zapier! Niet gratis, wel super! Mooi dat Microsoft hier ook in duikt!

 • Profielfoto
  Erwin Snijders

  Hoe zit het met beveiliging? Ik vind het concept super, maar heb geen zin om aan Microsoft of IFTTT al m’n inloggegevens te geven van diensten die ik wil koppelen…

 • Profielfoto
  defores

  Automator, scripting …
  Kortom bestaande concepten met een nieuw jasje.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hoe zit het met beveiliging? Ik vind het concept super, maar heb geen zin om aan Microsoft of IFTTT al m’n inloggegevens te geven van diensten die ik wil koppelen…

  .
  Dit werkt niet met inloggegevens maar met REST API Authentication. Je kent dit waarschijnlijk wel van Dropbox. Wanneer er een site of app bestanden in je Dropbox wilt plaatsen dan moet je altijd de eerste keer op de site van Dropbox toestemming geven door op een button te drukken. Zodra je op die button drukt wordt er een sleutel (key) aangemaakt dat dient als soort wachtwoord voor alleen een bepaalde connectie.

 • Profielfoto
  Erwin Snijders

  Aha, alleen met een standaard imap mailbox werkt dat niet natuurlijk. Daar moet je wel je inloggegevens van afstaan?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee het concept is een beetje moeilijk uit te leggen..
  .
  Stel OMT zou dit systeem implementeren in hun app – wat feitelijk gewoon mogelijk is omdat WordPress zo’n API systeem ingebouwd heeft dan zouden ze het hele inloggedeelte van gebruikersnaam en wachtwoord uit de app kunnen halen.
  .
  Zodra je dan de app voor het eerst opstart komt er een pagina in beeld waarop staat – connect met je OMT ID. Als je op deze button drukt ga je gewoon in Safari naar de website van OMT > profielpagina en daar moet je dan op een button drukken die de iPhone (app) toestemming geeft om jouw gebruikersaccount te gebruiken. Kortom je drukt dan op accepteren op de website van OMT en zodra je dit doet wordt er een token aangemaakt. Dit is een uniek superlange sleutel die bij elke pagina dat jij bekijkt in de app beschikbaar zal moeten zijn op de achtergrond want dat is de verificatie tussen de app en het gebruikersprofiel. Enkel een unieke sleutel, geen naam, mailadres, wachtwoord of wat dan ook, alleen een sleutel die dient als vervanger van je echte wachtwoord.
  .
  Kortom, de app van OMT zal nooit jouw wachtwoord weten omdat het alleen die superlange sleutel heeft die verbinding maakt met jouw gebruikersprofiel op OMT. Deze sleutel is ook alleen geldig vanaf X app op Z iPhone. Kortom, stel iemand zou deze sleutel in handen krijgen na weet ik veel wat voor manier van hacken dan kunnen ze daar helemaal niets mee zonder jouw iPhone + app.
  En het mooie is, stel jij voelt je niet veilig, of je wilt gewoon de OMT app niet meer gebruiken dan ga je gewoon naar OMT.nl log je weer in op je account en verbreek je op de profielpagina de verbinding met de app. Hierdoor word je meteen uitgelogd uit de app op je iPhone en is die hele sleutel compleet waardeloos geworden.
  .
  Ik denk dat iedereen dit concept wel eens gezien heeft bijv. bij Dropbox, waar je ook wel eens een bepaalde app toestemming moet geven om bijv. bestanden te uploaden in je Dropbox. OF wat te denken van al die sites met een comments formulier waar je verbinding kan maken met je Twitter, Facebook of Google ID. Daar vul je ook nooit je echte wachtwoord in.

 • Profielfoto
  Shalala

  Jullie zijn dus klaar met podcasten. Bijzonder spijtig. Waarom precies? Ik heb persoonlijk nooit de indruk gehad dat jullie het beu waren.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  IFTTT is zo passé, met flow zal hetzelfde gebeuren, beiden zijn namelijk nog steeds niet realtime en lopen dus ontzettend achter de feiten aan, waardoor ingestelde routines niet altijd vlekkenloos verlopen. het Nederlandse triggi zal hier verandering in brengen, helaas nog momenteel in gesloten beta, maar ik vind het nu al veel beter werken dan IFTTT ooit gedaan heeft.

 • Profielfoto
  nk22