Van OS X naar macOS? Apple ‘verschrijft’ zich opnieuw

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Het zou ons niet verbazen als tijdens WWDC op 13 juni 2016 aangekondigd wordt dat de opvolger van OS X 10.11 El Capitan ‘macOS’ heet. Deze naam dook onlangs op in broncode van OS X en nu wederom in een nieuwe sectie van de Apple-website.

Een nieuwe pagina over Apple’s recycleprogramma vermeldde macOS naast iOS, tvOS en watchOS. Inmiddels is de tekst gecorrigeerd, maar OMT-lezer Martin maakte een screenshot en stuurde het op.

De vermelding van ‘MacOS’ op de Apple-website kan natuurlijk een foutje geweest zijn. Het hoofdlettergebruik paste niet bij de andere namen, namelijk kleine letters en alleen ‘OS’ in hoofdletters. Toch is het gezien eerdere vermeldingen van macOS een interessant detail. Blijkbaar wordt de nieuwe naam bij Apple intern al zoveel gebruikt dat tekstschrijvers OS X vergeten. Naast iOS, tvOS en watchOS ziet macOS er in ieder geval een stuk harmonieuzer uit.
macos-omt
De eerste hint naar macOS werd enkele weken geleden gespot in de naam van een nieuw framework voor de berichten-app van OS X 10.11.4. Of we tijdens WWDC écht macOS gaan zien blijft vooralsnog onduidelijk. Op basis van eerdere geruchten hopen we naast de naamsverandering in ieder geval Siri op de Mac te verwelkomen. Tot slot zou Apple van plan zijn in OS X 10.12/macOS 11 de foto’s-app een groot aantal nieuwe functies te geven.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  BlueSky

  macOS ?

  Hmmm, waar heb ik die naam toch eerder gehoord? Oh ja voor OS X, bij mac OS 7.6, 8 en 9:roll::grin:

 • Profielfoto
  polansky

  Zo lang dit vinkje mogelijk blijft maakt het mij niet uit…

 • Profielfoto
  BlueSky

  @polansky, en anders gewoon vanuit de terminal met “sudo spctl –master-disable”(y)

 • Profielfoto
  Needler

  Zo lang dit vinkje mogelijk blijft maakt het mij niet uit…

  Helemaal mee eens. Tenzij de gemiddelde temperatuur in mei boven de 20 graden komt verwacht ik niet dat het zal gebeuren. Mocht het wel zo zijn is er nog steeds niets aan de hand. Dan pak je voortaan de A7, A8, A10. Dat fiest een stuk prettiger dan door het zand van Den Helder naar Den Haag. Al zul je met koude nachten te maken krijgen. Dat is niet tegen te gaan. Als je kijkt naar vorig jaar zul je dit jaar zeker meer spreeuwen zien. Daartegenover staan weer minder containers. Rode containers met name.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Zo lang dit vinkje mogelijk blijft maakt het mij niet uit…

  Helemaal mee eens. Tenzij de gemiddelde temperatuur in mei boven de 20 graden komt verwacht ik niet dat het zal gebeuren. Mocht het wel zo zijn is er nog steeds niets aan de hand. Dan pak je voortaan de A7, A8, A10. Dat fiest een stuk prettiger dan door het zand van Den Helder naar Den Haag. Al zul je met koude nachten te maken krijgen. Dat is niet tegen te gaan. Als je kijkt naar vorig jaar zul je dit jaar zeker meer spreeuwen zien. Daartegenover staan weer minder containers. Rode containers met name.

  Laat ik de eerste zijn.. Welke pillen heb je gebruikt en waar heb je het over?:) wat hebben snelwegen te maken met MacOS en het installeren van third-party programma’s?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Maar dan nu de ect belangrijke vraag: wordt het macOS of MacOS. In het screenshot staat de tweede, maar al die andere ossen van Apple beginnen weer met een kleine letter. Ik zal niet kunnen slapen tot ik het antwoord weet.

 • Profielfoto
  MacMouse

  @needler +heel veel

 • Profielfoto
  koen

  MacOS natuurlijk(y)

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat oud is wordt nieuw bij Apple.
  Zou het blijven bij de naamsverandering?
  Of krijgen we meer dingen uit het verleden terug?

 • Profielfoto
  Jurr

  Ik ga men hond ook anders noemen. Maar het blijft natuurlijk wel dezelfde hond. Onee, ik heb helemaal geen hond.

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  Laten we het aub bij OS X houden! Windows is toch ook nog altijd Windows, of gaat die volgende versie dan plots Schuifraam noemen?

 • Profielfoto
  whaha

  @Wim Van Hemelrijk:

  whaha, echt ontzettend grappige opmerking, die ‘Schuifraam’.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Of het nu MacOs noemt of OS X… Zolang het maar het Appel gevoelt behoud is het voor mij ok. En waarom zou Apple in godsnaam Windblows moeten volgen… :/

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Als het inderdaad MacOs wordt, geldt het dan alleen voor de nieuwe versie? Moet ik dan versie 10.10 OS X Yosemite noemen of MacOs Yosemite? Wat denken jullie?

 • Profielfoto
  Mars

  Omdat een heleboel mensen de x als x uitspreken en niet als ’10’ staan ze er volgens mij ook niet bij stil dat als we naar 11 gaan er vast een naamsverandering aankomt. Want OS XI staat niet zo leuk. En dan gaan mensen O-ES-EXSI zeggen en dat levert weer verwarring op ESXI. Dus zal het wel MacOS 11 of zonder 11 worden?

 • Profielfoto
  Franky Mac

  We zitten al op 11, El Capitan is OS X 10.11. Ik zeg wel OS ten, maar eigelijk nooit OS ten, ten dot eleven. MacOS vind ik niet onaardig, als het maar een volwaardig OS blijft en niet teveel op iOS gaat lijken.

 • Profielfoto
  pimmink

  Wim van Hemelrijk

  Laten we het aub bij OS X houden! Windows is toch ook nog altijd Windows, of gaat die volgende versie dan plots Schuifraam noemen?

  OSX is toch ook gewoon de 10e versie van Mac OS?

  Wat mij betreft hoeft Apple niet door te gaan tot Mac OS 10.67 en mag OS 11 er ook wel komen..