Kwartaalcijfers Apple: winst daalt voor het eerst in 13 jaar

Door: Lucas Raggers - 47 reacties

Apple heeft zojuist de cijfers bekend gemaakt van het 2e financiële kwartaal van 2016. De winst bedroeg ruim 10 miljard dollar en de omzet was 50,6 miljard dollar. De winst valt daarmee dit kwartaal zo’n 8 miljard lager uit dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Waar kwam de winst vandaan? In kwartaal 2 werden 4 miljoen Macs en ruim 51 miljoen iPhones verkocht. Vorig jaar verkocht Apple nog 10 miljoen meer iPhones. De neerwaartse spiraal van de iPad zet ook dit kwartaal door. Er werden in het afgelopen kwartaal ruim 10 miljoen iPads verkocht, ruim 2 miljoen minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit is een daling van 19%.

De categorie ‘Other products’, waarin iPod en Apple Watch zitten, leverde 2,2 miljard dollar op. Een stijging van 30% ten opzichte van vorig jaar.

iphone ipad mac verkopen
Verkoopaantallen van de iPhone, iPad en Mac

Tim Cook had het volgende te zeggen over de verkoopcijfers van het afgelopen kwartaal: “Our team executed extremely well in the face of strong macroeconomic headwinds. We are very happy with the continued strong growth in revenue from Services, thanks to the incredible strength of the Apple ecosystem and our growing base of over one billion active devices.”

omzet winst 2-2016
Omzet, winst en bruto marge

Persconferentie
Om 23:00 moment houdt Tim Cook een persconferentie. De interessantste opmerkingen sommen we hier op:

 • Apple Music heeft nu 13 miljoen betalende klanten.
 • Tim Cook blijft schimmig over de verkoopaantallen van de Apple Watch. Er werden in ieder geval meer Apple Watches in haar eerste jaar verkocht dan iPhones in haar eerste jaar. Oftewel, sowieso meer dan 6 miljoen.
 • De iPhone SE is nog te nieuw om meegenomen te kunnen worden in deze cijfers, maar de vraag naar de iPhone SE is groter dan Apple kan leveren.
 • Apple heeft 15 bedrijven opgekocht in het afgelopen jaar.
 • De omzet in China daalde 26%, in Europa 5%, in de USA 10% en in Japan groeide de omzet 24%.
 • De App Store leverde 35% meer omzet op.
 • Dis naar Google: de App Store genereert 90% meer omzet dan Google Play
 • Ondertussen op de beurs: het Apple aandeel daalt 8%.
 • Apple heeft 232 miljard dollar op de bankrekening staan.
 • Ook voor het volgende kwartaal wordt minder omzet verwacht, namelijk 41 tot 43 miljard dollar.
 • Tim Cook verwacht veel van opkomende markten zoals bijvoorbeeld India.
 • Tim Cook verwacht met de iPhone SE (nieuwe technologie voor een lage prijs) nieuwe klanten aan te trekken.
 • Tim Cook wijt de daling onder andere aan het enorme succes van de iPhone 6 in 2014.
 • Het ‘probleem’ van de iPad is niet dat klanten er ontevreden over zijn, maar dat de ‘upgrade cycle’ langer is.

Reacties

47 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Tja, nog steeds 10 miljard winst in 3 maandjes dus echt wakker zullen ze er niet van liggen. Op 100.000 medewerkers is dat toch een ton per medewerker.
  Onwaarschijnlijk om 13 jaar lang de omzet te kunnen verhogen, dwars door de crisis heen. Wat een mega succes is dat bedrijf.

 • Profielfoto
  Nohara

  Het lijkt me vooral verstandig om betaalbare Macs op de markt te brengen. Een 13,3″ Macbook Pro is haast te krijgen voor de prijs van een beduidend zwakkere Macbook 12″. Ja, de Macbook weegt een halve kilo minder en heeft een strakker design, maar ik vraag me toch echt af of Apple de slanker en slanker koers kan blijven aanhouden. Mijn keuzes voor Apple producten zijn gebaseerd op prestaties, het OS, batterijduur. Daar betaalde ik dan wel een meerprijs voor. Echter door de designkeuzes om alles maar kleiner te maken, zijn iMacs echt té duur geworden. Het basisbedrag voor mijn huidige Late 2009 iMac was €1799, het topmodel, daar koop je nu dus een schamel macbookje voor. Apple is naar mijn idee echt te ver gegaan met de prijzen. Dat is dan ook de reden dat ik nog steeds doorbanjer op mijn 6,5 jaar oude iMac en weiger te upgraden.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Doomed. De Apple Stores gaan al sluiten:

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  China, -26%.

 • Profielfoto
  Eprom

  Doomed. De Apple Stores gaan al sluiten:

  Laat de V&D in Arnhem er even buiten;-)

 • Profielfoto
  Eprom

  Het basisbedrag voor mijn huidige Late 2009 iMac was €1799, het topmodel, daar koop je nu dus een schamel macbookje voor.

  Eind 2009 was een Euro nog $ 1.50 waard en nu slechts $1.29. Dus de €1799,- van toen is nu € 2077,- geworden. Puur door de waarde daling van de Euro. Dat kun je Apple niet kwalijk nemen. (misschien de Grieken wél)

 • Profielfoto
  wensink

  Wow van 18 naar 10 is ook best een flinke daling direct..

 • Profielfoto
  gipsman

  Laten we hopen dat Apple nu stilaan tot inkeer komt inzake de exorbitante prijzen. Niet alleen de prijzen van iPhones en Macs trouwens. Ook kabeltjes, keyboards, covers, enz. alles is vele euros duurder dan je mag verwachten. Dit prijzenbeleid begint zich meer en meer te wreken, mede door de sterke dollar en het idee dat er al lang geen echte vernieuwing meer is. De zoveelste peperdure nieuwe iPhone of Galaxy met de net iets betere camera, het zegt niet zoveel meer. Een batterijduur van 3 dagen bv, dat zou al wat anders zijn.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Zelfs  kan niet altijd blijven groeien, het plafond is bereikt, de vernieuwing waar  groot mee werd, is minder zichtbaar en steeds dunnere … dan wordt het een keer minder. Massa’s Android running phones die er goed uitzien en minder duur: tja  .. begint ouder te worden.

 • Profielfoto
  wouwout

  En dan dit jaar waarschijnlijk een halve redesign voor de iPhone – volgend jaar pas de echte nieuwe iPhone. Dat gaat zo alleen maar slechter met de iPhone het komende jaar.

 • Profielfoto
  maconly

  Het basisbedrag voor mijn huidige Late 2009 iMac was €1799, het topmodel, daar koop je nu dus een schamel macbookje voor.

  Eind 2009 was een Euro nog $ 1.50 waard en nu slechts $1.29. Dus de €1799,- van toen is nu € 2077,- geworden. Puur door de waarde daling van de Euro. Dat kun je Apple niet kwalijk nemen. (misschien de Grieken wél)

  Daling van de euro heeft niets met de Grieken te maken , maar alles met de eu.

  Tim Cook is in vergelijk met Steve Jobs een nobody.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  En dan dit jaar waarschijnlijk een halve redesign voor de iPhone – volgend jaar pas de echte nieuwe iPhone. Dat gaat zo alleen maar slechter met de iPhone het komende jaar.

  Ja, dat lijkt inderdaad wel de prognose. Over zo’n 7-8 jaar worden er 9 miljoen iPhones verkocht en 21 miljoen ingeleverd bij Apple.:evil::grin:

 • Profielfoto
  Twitfix

  @maconly Tim Cook heeft Apple zo groot gemaakt als het nu is. De echt grote groei is pas begonnen toen hij de CEO werd. Dus dat is een beetje een rare uitspraak.

 • Profielfoto
  Dydefox

  In elk geval nog meer winst dan in vergelijking met andere tech-bedrijven, en zelfs met een beperkt assortiment…ik ben het wel eens met de kritiek op de hoge accessoireprijzen want dat is haast niet uit te leggen. Ebay is dan je vriend.

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly Tim Cook heeft Apple zo groot gemaakt als het nu is. De echt grote groei is pas begonnen toen hij de CEO werd. Dus dat is een beetje een rare uitspraak.

  Cook heeft voort kunnen borduren op het werk en de producten die Steve Jobs heeft achtergelaten.

  Onder Cook is het alleen maar dunner geworden , hij heeft de watch gelanceerd en dat is nu niet bepaald een succes te noemen.

  Sinds 96 een apple gebruiker die de magie die Apple bracht nu niet meer zie,updates daar zat ik echt op te wachten , nu wacht ik 2 maanden zodat 90% van de problemen zijn opgelost.

  Apple heeft een winnaar nodig en dat is de hypocriet Cook niet.

 • Profielfoto
  poing

  Nothing last forever.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Er lijkt een tijd aangekomen waar de gemiddelde PC momenteel ‘hotter’ is qua hardware en soms ontwerp dan de gemiddelde Apple …:sad: Niet bepaald leuk …

  Apple doet het als merk natuurlijk prima op het gebied van ‘mobile’, maar eerlijk is eerlijk: marktaandeel van Google Android ligt nog steeds een stuk hoger dan Apple iOS … Al zou je in sommige gremia bijna zweren dat Apple een marktaandeel heeft van 80%;-)

  Laten we ook niet vergeten dat vorig jaar iOS marktaandeel verloor aan Android …

  http://uk.businessinsider.com/apple-ios-v-android-market-share-2016-1

  In bijna alle markten lijkt iOS iets te verliezen ten opzichte van Android … Wederom niet bepaald leuk, maar ergens wel begrijpelijk … Of je de toestellen van Sony, Samsung en een paar nieuwkomers nu mooi, lelijk of slappe aftreksel van de iPhone vindt … Het grote publiek lijkt er toch voor te gaan …

  … en qua features … tja … Sony biedt waterdichte telefoons … al sinds jaar en dag … HD Audio (24bit/96 khz), sneller mobiel internet (LTE op Android phones loopt vaak voor op iPhone qua snelheid … toen 300mbits op Android phones werd geleverd moest de iPhone van toen het doen met 150mbits)… En ook nu, nu de iPhone 6S met 300mbits word geleverd als ware ‘hot’ … Ondersteunen de nieuwe Android phones 450mbits … Mits het netwerk dat natuurlijk support …

  Heb inmiddels alle platformen recent gebruikt, inclusief iOS, Android, Windows en BlackBerry en moet zeggen dat de grote verassing BlackBerry OS was (maar da’s op sterven na dood) en Android 5 en 6 … Features die ik niet op iOS tegenkom, weinig software problemen (maar nog steeds aanwezig) en … nog steeds iets goedkoper …

  Enkele features: ingebouwd antwoordapparaat (standaard op Android – je hoeft geen voicemail te gebruiken als je dat niet wilt), ingebouwde SIP-client voor VoIP, uitgebreide notificaties waarbij condities kunnen worden aangegeven als: “stil maar wel alarm laten afgaan” of “telefoon stil voor komend uur” … Allemaal met een handeling. En wat te denken van het beheren van WiFi profielen waarbij je selectief netwerken kunt verwijderen of beheren? In iOS is het “reset all network settings” of niets … Of het kunnen delen van je internetverbinding waarbij je PER DEVICE een DATALIMIET kunt instellen … Superhandig als je op reis bent en gebonden bent aan dure datalimieten maar wel je notebook wilt verbinden met je telefoon …

  Ik heb een lijstje samengesteld met de verschillen tussen de OS’en en die is inmiddels eigenlijk gewoon bizar in lengte … Sommige erg klein en onbenullig anderen groot … Zoals bijvoorbeeld NFC dat gebruikt kan worden door uiteenlopende toepassingen (en financiele instellingen), zoals het betalen met je telefoon (zonder Apple Pay); gewoon met je Nederlandse bank of Paypall mocht je willen.

  … En denk ook even aan Media (content) en vooral diens prijs … Even denken … wat komt er ook alweer aan qua event … Oh ja dat theater van een Eurovisie Songfestival

  1. Eurovisie 2016 Album op iTunes store: € 16,99 (256 kbps AAC)
   Eurovisie 2016 Album op Google Play: € 11,99 (320 kbps MP3)

  En dat geld voor heel veel audio content …

  En nu ze een iPad Pro (mini) hebben uitgebracht met fantastisch scherm, maar met een prijs van een notebook met een aansluiting met USB 2.0 in plaats van USB 3.0, met de nodige opeenstapeling van software missers op de besturingssystemen denk ik dat mensen hier en daar het geloof mogelijk iets verliezen in Apple … Immers, als Samsung met een handset komt … niet foutvrij … maar met een aanmerkelijk betere en stabielere propositie dan in 2010 of 2012 … Waarbij Android 6 de nodige problemen kent, maar iOS (sinds 8) eigenlijk net zoveel of soms drastischere problemen kent (behalve dan op gebied van beveiliging) … Waarom dan een iPhone?

  Ik ben heel benieuwd naar komende 24 maanden. Zowel Microsoft, Sony, Samsung als Google en nog een aantal leveranciers hebben de messen geslepen en gaan zometeen keihard de strijd aan met elkaar met het winnen van de consument voor de nieuwe generatie producten en diensten …

  Er wordt zometeen hoog ingezet op Virtual en Augmented Reality, Artificial Intelligence, Robotica en (Smart) Cars … Waarmee gaat Apple ons (hopelijk) mee verassen? Ik ben bijvoorbeeld gek op de iPad, maar na het getest met Android en Windows 10 heeft de iPhone definitief plaatsgemaakt voor een recente Android phone. Soms zijn er nog afkick verschijnselen of weemoed … Maar tot mijn verbazing (en soms zelfs ergernis), zijn die momenten schaarser dan ik vermoedde (of stiekem hoopte) …

 • Profielfoto
  rammes

  …..

  Enkele features: ingebouwd antwoordapparaat (standaard op Android – je hoeft geen voicemail te gebruiken als je dat niet wilt), ingebouwde SIP-client voor VoIP, uitgebreide notificaties waarbij condities kunnen worden aangegeven als: “stil maar wel alarm laten afgaan” of “telefoon stil voor komend uur” … Allemaal met een handeling. En wat te denken van het beheren van WiFi profielen waarbij je selectief netwerken kunt verwijderen of beheren? In iOS is het “reset all network settings” of niets … Of het kunnen delen van je internetverbinding waarbij je PER DEVICE een DATALIMIET kunt instellen … Superhandig als je op reis bent en gebonden bent aan dure datalimieten maar wel je notebook wilt verbinden met je telefoon …

  Ik heb een lijstje samengesteld met de verschillen tussen de OS’en en die is inmiddels eigenlijk gewoon bizar in lengte … Sommige erg klein en onbenullig anderen groot … Zoals bijvoorbeeld NFC dat gebruikt kan worden door uiteenlopende toepassingen (en financiele instellingen), zoals het betalen met je telefoon (zonder Apple Pay); gewoon met je Nederlandse bank of Paypall mocht je willen.

  Waarmee gaat Apple ons (hopelijk) mee verassen? Ik ben bijvoorbeeld gek op de iPad, maar na het getest met Android en Windows 10 heeft de iPhone definitief plaatsgemaakt voor een recente Android phone. Soms zijn er nog afkick verschijnselen of weemoed … Maar tot mijn verbazing (en soms zelfs ergernis), zijn die momenten schaarser dan ik vermoedde (of stiekem hoopte) …

  goed verhaal, ik ben om. Mijn volgende telefoon wordt een Android

 • Profielfoto
  Zakske

  Het meest opmerkelijk vind ik dat inmiddels 71%(!) van de omzet afkomstig is van de iPhone, dat was vorig kwartaal nog 68%. Voor de rest is er weinig verrassend aan de cijfers; iedereen weet dat er zoiets als “peak iPhone” bestaat, en de absurde groei in China kan razendsnel omslaan in een forse daling. Langs de andere kant denk ik dat elk bedrijf blij zou zijn als ze jaarlijks 200 miljoen smartphones zouden verkopen.

 • Profielfoto
  mmww

  @doctor_apple

  Je schetst wel een heel cynisch doom verhaal. Ik kan ook een hele lijst opnoemen met problemen en tekortkomingen van Android, naast dat Android gewoon onveilig is.
  Ik kan me herinneren dat Samsung niet bepaald meer winst behaalde 1 jaar geleden. De markt van de smartphone is verzadigd, waarom zou je steeds een nieuwe nodig hebben?

  De omzet van Apple is niet gekrompen omdat ze slechte producten maken, maar om het simpele feit dat de Chinese markt een luchtbel is en mensen daar hun schulden nu moeten terugbetalen. China is geen Europa waar men elke twee jaar een nieuwe telefoon koopt.

  Het grootste punt van kritiek welke ik heb is dat de producten gewoon te duur zijn geworden voor veel mensen. Daar kom ik weer.., een 16GB iPhone met 4K filmen is gewoon een domper.

 • Profielfoto
  Kees123

  De dalende cijfers verbazen me niets. Ik was altijd iemand die ieder jaar de nieuwe iPhone haalde. Ik heb tot de 6 series elke iPhone die er was gehad, met uitzondering van de 5c en de 6, daar ik de iPhone 6 Plus heb. Toen de 6s (Plus) uitkwam heb ik bewust besloten deze niet te kopen, en dat was niet omdat ik de 6 Plus zo goed vond. Het toestel heeft een rib uit mijn lijf gekost, maar het rechtvaardigde de prijs absoluut niet. Ik ben duidelijk niet de enige hierin, zie de dalende verkopen.

  @doctor_apple

  Groot gelijk heb je. Het is nogal lastig uit te leggen in een reactie, maar je hebt absoluut de juiste denkwijze. Laat ik voorop stellen dat ik echt een Apple liefhebber ben sinds vele jaren en mijn huis vol staat met Apple producten, evenals mijn omgeving die ik allemaal stuk voor stuk heb overgehaald. Toch zijn de ontwikkelingen de laatste tijd flink aan het stagneren. Met name de iPhone, welke voor mij het belangrijkste is. Buiten de processors en snelheid van de apparaten om steekt Apple nergens meer echt bovenuit, en in veel gevallen is het zelfs beduidend minder. Dat terwijl de apparaten wel de hoogste prijs van de gehele markt hebben.

  Voorheen was ik zo blij met mijn aankopen van Apple, van de MacBook Pro Retina, tot de iPhone 5s tot de iPad Air en Apple TV 3rd Gen. Toen de grotere schermen kwamen heb ik na een jaartje de 5s ingeruild voor een 6 Plus. Toen de nieuwe Apple TV kwam heb ik de 3rd Gen blind ingeruild voor de nieuwe. En in beide gevallen heb ik letterlijk spijt gehad dat ik met geld heb gesmeten om te ‘upgraden’. Vooral het gigantische bedrag van de iPhone 6 Plus kon ik na gebruik echt niet rechtvaardigen, en dat zou met de 6s Plus net zo zijn. De prijzen zijn absurd, maar de echte innovatie is te vinden bij andere fabrikanten. Het o zo gehate Samsung hier heeft volgens elke serieuze unbiased tech expert de allerbeste telefoon allertijden die er met kop en schouders bovenuit steekt, met de S7 Edge Plus. Ik betwijfel echt of Apple dat gat goed gaat maken met de iPhone 7. Ze lopen inmiddels met zoveel dingen achter, dat ze onmogelijk op alle gebieden zulke gigantische stappen kunnen maken. En dan komt het, kan ik mezelf dan weer oppeppen om zoveel geld neer te leggen voor de duurste, maar niet beste smartphone van de markt?

  Met pijn in mijn hart moet ik dit concluderen, want dat betekent dat ik wellicht in de toekomst een zwart schaap krijg in mijn o zo complete Apple verzameling… En geloof me, dat wil ik eigenlijk niet.

  PS: Ik ben helemaal klaar met de iPhone 6 Plus, dus een jaartje langer gebruiken gaat hem absoluut niet worden. Niet eens zo zeer qua formaat, maar toch qua mogelijkheden en prestaties.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  doctor_apple
  congratz man topsport in het digitale segment waar 0,1 sec of 0,2 % het verschil kan uitmaken….in dit geval heb ik liever Apple producten dan die andere Topmerken met al de killer-features die jij opnoemt…Eurovisie crap goedekoper bij google be my guest vooral doen…voor mij ziet Apple er goed uit i.p.v. Al die plastic meuk ….die weliswaar 40% goedkoper is maar helemaal Niet tot de verbeelding spreekt.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  Ach het volk is zoo wispeturig en kan zich alleen spiegelen aan winnaars…
  Killerfeatures ” with this phone i can scratch my ass and pick my nose at the same time ain’t that neat ….

 • Profielfoto
  gipsman

  Het is duidelijk dat de watch op z’n minst een halve mislukking is, terwijl hij net de iPhone een duwtje in de rug moest geven. Wat net één van de zwakke punten is omdat veel mensen liever een standalone horloge hebben of anders eentje wat met andere merken ook werkt. Bovendien is het design beperkt ( geen ronde), de batterij zwakjes en zijn er te weinig bruikbare apps. Tenslotte: ik vind het fout om de watch als een high society ding te positioneren want de technologie is identiek op de duurdere modellen terwijl het duurdere plaatje bij de meeste producten meer te bieden heeft, bv. meer batterij, meer processor, beter scherm. ( Bill Gates gooit z’n ouwe watch niet graag op ebay na 2 jaar ?).
  Ook het televisieproject lijkt niet echt van de grond te komen en in de software worden nogal wat dingen te traag ontwikkeld (Pages, Numbers), zijn -wat mij betreft- ten onrechte gedumpt (iWeb) of hadden al lang crossplatform moeten zijn (imessage, find friends). De vroegere corebusiness, mac en macbook, lijkt nu wel wat op te schieten, maar…het is allemaal erg duur. Merken ze niet dat dit niet langer houdbaar is ? Of is de bedrijfsstructuur intussen zo log dat het prijzenprobleem pas aandacht krijgt als het ongeveer te laat is?

 • Profielfoto
  flam

  Als het over PC’s en tablets gaat gebruik ik nog steeds graag Apple (al maak ik met evenveel plezier dagelijks gebruik van een windows pc), maar onlangs heb ik mijn iphone 6plus onlangs doorgeschoven naar mijn wederhelft en vervangen door een LG V10 (daarnaast gebruik ik nog een S6 edge+). Ik gebruik al jarenlang IOS, OSX, Windows en Android door elkaar en ik kan alleen maar vaststellen dat ze allemaal van elkaar kunnen leren! Er is niets mis met Android en waarom iedereen maar blijft zeggen dat Android onveilig is, blijft mij een raadsel. Ja de fragmentatie van android is een probleem en daardoor zijn veel android toestellen niet veilig, maar dat is de schuld van de fabrikanten en niet android. Verschillende merken (zoals Samsung en LG), zorgen echter wel maandelijks voor beveiligingsupdates (belangrijker dan de androidversie die op een toestel draait) en zijn daardoor veilig (al zal het nooit 100% zijn, maar dat gaat ook op voor Apple). Zelfs mijn twee jaar oude LG G3 krijgt nog steeds beveiligingsupdates!
  En plastic meuk? Tja, als je goedkope android telefoons gaat vergelijken met een high end smartphone van Apple, dan zal dat wel kloppen. De high end toestellen van verschillende android smartphone fabrikanten zijn in vele gevallen echter mooier (wat voor alle duidelijkheid niet wil zeggen dat een iphone niet mooi is) en innovatiever. Maar over smaak kan je blijven discussiëren, het is en blijft iets persoonlijk. Een laptop en tablet gebruik ik vooral zakelijk en dan sluit OSX en IOS beter aan bij mijn behoeften, maar mijn smartphone gebruik ik voor meer dan alleen maar zakelijke dingen en dan sluit android meer aan bij mijn behoeften (het open karakter van android). En dat is hetgeen waarrond het zou moeten draaien bij de aankoop van o.a. een telefoon: wat zijn de behoeften en verwachtingen? Al is de prijs ook niet onbelangrijk, niet iedereen wil of kan veel geld uitgeven aan een smartphone en gelukkig is er bij android op dat vlak wel voldoende keuze en vooral de midrange toestellen moet voor het gewone dagelijks gebruik niet meer onderdoen voor een iphone of een high end android toestel.

 • Profielfoto
  Eprom

  Het instap model Macbook Pro 13″ koste in de USA begin 2011 $ 1199,- Nu kost het instapmodel Macbook Pro 13″ in de USA $1299,- Dus dat Apple de prijzen gigantisch heeft verhoogd klopt niet.
  Apple producten zijn voor ons Europeanen duur geworden, maar (nogmaals) dat is niet de schuld van Apple!
  (bron: http://www.everymac.com/global-mac-prices/mac-prices-us-usa-united-states-america.html)

 • Profielfoto
  koen

  Ach, de omzet is nog altijd groter dan die van Alphabet (Google), Amazon, en Facebook samen.

 • Profielfoto
  e.abrahamse

  Bedankt voor jullie persoonlijke onderbouwing van het al dan niet tanende succes van Apple. In een internationaal opererend bedrijf zijn er vele factoren die afzet en winst beinvloeden. De mondiale markt waarin Apple opereert, blijkt grilliger en minder rijp dan de mensen binnen Apple zelf verwacht hadden. Ik zou iedereen willen uitnodigen om een bedrijf te noemen die in haar 40-jarige historie zo’n fascinerende ontwikkeling heeft doorgemaakt.

  We moeten ook constateren dat we in Nederland onderdeel zijn van een vrije markteconomie waarin iedere afnemer een volledig vrije keuze heeft in de producten die hij/zij aanschaft en iedere fabrikant alle vrijheid heeft prijzen aan hun markt aan te passen.

  De stelling dat producten (tegenwoordig in het algemeen) té duur zijn heeft meer te maken met een maatschappelijk fenomeen dat iedereen meent overal een mening over te moeten hebben zonder enige inhoudelijke onderbouwing noch enige aandrang zijn/haar eigen rol daarin helder te analyseren.

  In de vrije markteconomie vieren “vraag en aanbod” elke dag samen koningsdag. Kopers genieten volledige keuzevrijheid op basis van vele harde en zachte producteigenschappen. Wanneer je na enige tijd gebruik tot de conclusie komt dat product X of Y wel of niet aan je verwachtingen voldoet, heeft deze piek of dal-ervaring in bijna alle gevallen met jouw eigen verwachtingen vooraf te maken.

  “Oma’s ballen” maken doorgaans -qua prijs en beleving- gehakt van menig bezoek aan ieder sterrenrestaurant. In het sterrenrestaurant zijn de verwachtingen vaak zo torenhoog dat mensen tijdens het eten meer aandacht hebben voor de financiële rechtvaardiging van hun gerecht dan dat ze oprecht genieten van de unieke, zeer uitgebalanceerde keuze van ingrediënten, het vakmanschap waarmee wordt gekookt, de ambiance in het restaurant en en hun verbondenheid met hun gezelschap. Voor wie grenzeloos geniet van Oma’s gehaktballen is een bezoek aan ieder restaurant met enige culinaire ambitie eeuwig zonde van je kostbare tijd en zuurverdiende geld.

  Helaas bestaat ons leven uit een voortdurend toenemend stroom keuzemomenten. Omdat niet iedereen vooraf altijd de gevolgen van al zijn/haar keuzes overziet is teleurstelling een integraal onderdeel van ons (lerende) bestaan. ‘Shit happens” en “Karma is a bitch” hoor ik te pas en te onpas langskomen. Ik koester dan altijd de hoop dat iedere betrokkene met deze ervaring zijn/haar eigen lichtknopje gevonden heeft. Goede keuzes ontstaan bij de gratie van teleurstellingen. Het maken van “fouten” en het hebben van mindere ervaringen leiden sinds mensenheugenis tot betere beslissingen. Zo leer je dagelijks van je eigen rol in dit fascinerende spelletje. Besef wel dat je -of je het wilt of niet- altijd zelf de enige hoofdrol speelt.

  Bezint eer ge begint! is niet bedoeld voor roekelozen. Roekelozen doorleven de pieken en dalen van hun bestaan. Hun ervaringen zijn van onschatbare waarde voor zichzelf en anderen die voor vergelijkbare keuze staan. Wees altijd alert op je eigen omstandigheden en deskundigheid. Laten we ieders eigen keuzevrijheid omarmen.

  Voor de duidelijkheid: ben sinds 1984 Apple gebruiker. Koop regelmatig nieuwe producten, waardeer mijn IOS en MacOS altijd als eerste op én heb gelukkig vrijwel nooit ernstige problemen die niet binnen afzienbare tijd zijn op te lossen. Ben noch roekeloos noch behoudend, misschien zit daarin wel “mijn” geheim.

  Nogmaals bedankt voor het delen van jullie ervaringen. Want “Ieder voordeel hebt zijn nadeel” werkt in alle richtingen. De toekomst zal het leren…

  Ik wens iedereen een plezierige Koningsdag 2016.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik denk dat dit eigenlijk logisch is. De hele Applehype is begonnen bij de iPod. Omdat de meeste telefoons de functie van muziekspeler overnamen was een iPhone een duidelijke opvolger. Gelukkig had men al een touchinterface ontwikkeld voor de nog niet geïntroduceerde iPad.
  Die iPhone kwam er in 2007, de iPad in 2010 en toen was het op. Zelfs Steve Jobs had op dit moment niks nieuws kunnen verzinnen (alhoewel hij die horloge wel wat beter aan de man had kunnen praten).
  Het enige wat overblijft is dezelfde eeuwige discussie die ook in de jaren negentig werd gevoerd tussen Applefans en Microsoftgebruikers, maar nu gaat het over Android en iOS.
  De volgende revolutie is er vermoedelijk één waarbij slimme lenzen en implantaten je lichaam toegang zullen geven tot het internet. Maar daar gaan we nog even op moeten wachten. Zowel technologisch als geestelijk zijn we hier nog niet klaar voor. Welk revolutionaire producten daartussen in nog gaan komen? Ik zou het niet weten, maar een belachelijk dure zelfrijdende AppleCar is wat mij betreft geen revolutie ;-).

 • Profielfoto
  McNismo

  Het is gewoon lachwekkend, al die mensen die het hier allemaal zo goed weten.
  Allemaal grote verhalen!! Het zijn weer die sukkels die de grootste bek hebben op de verjaardagen.
  Gewoon lachwekkend!

 • Profielfoto
  Zakske

  Aandeel AAPL gaat ongeveer hier openen, dik 7,5% lager dan het slot van gisteren.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Het is gewoon lachwekkend, al die mensen die het hier allemaal zo goed weten.
  Allemaal grote verhalen!! Het zijn weer die sukkels die de grootste bek hebben op de verjaardagen.
  Gewoon lachwekkend!

 • Profielfoto
  BlueSky

  Apple, google, microsoft blablabla. Lekker belangrijk al die vergelijkingen en beweringen tussen de verschillende merken elke keer.

  Ik zeg, “an apple a day, keeps the doctor away”.

  Apple producten (gemaakt onder welke CEO dan ook) staan voor kwaliteit.

 • Profielfoto
  steveb

  logisch

  toestellen met hoge kwaliteit hebben een lange levensduur.

  tel maar eens hoeveel andere producenten er zijn waarvan smartphones 5 jaar of langer leven met dezelfde batterij.
  ik ken nog steeds mensen met hun 100% orriginele iphone 4s

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Dit is nog maar de start , na de stagnatie begint de afdaling.
  De lijken vallen al uit de kast !

 • Profielfoto
  hfolkertsma

  Apple moet goed gaan kijken naar zijn OS, teveel kleine bugs en onlogische keuzes in het interface ontwerp. Ik snap dat ze voor simpliciteit gaan, maar dat kun je ook doen zonder functies weg te laten. De hardware boeit me dan nog niet eens zozeer, zorg ervoor dat wat-het-moet-doen het ook echt goed doet.

  Oh en maak je productlijnen eens duidelijk en minder een gimmick. Ik bedoel, kom op… iPad Air? The New iPad?

 • Profielfoto
  pannekoek

  Daar issie weer: HET IS HOOOOOOOOOOOOOOOOOG tijd voor een nieuwe mac pro.

 • Profielfoto
  serum

  @hfolkertsma, je vergeet de ‘ipad PRO’

  Ik vind dat Apple op IOS terrein begint te verliezen. Als ik een android telefoon in de hand heb, vind ik de belevenis beter dan bij een iPhone. (mijn telefoongeschiedenis is iphone 2g, iphone 3gs, iphone4, android (oneplus one), iphone 6)

  Ik was er een half jaar geleden al wel uit dat Apple zijn baanbrekende innovatie begint te verliezen.

  Kijk eens wat je tegenwoordig voor 150-200e aan Chinese telefoon hebt,

 • Profielfoto
  midas

  altijd dat gezeik over dat apple te duur is. Gebruik t dan lekker niet. Ik werk sinds 1998 met apple computers en toen waren ze pas exclusief. Als ze maar klasse AAA producten blijven maken maakt de prijs mij niks uit. Tis wat mij betreft al te veel gemeen goed geworden

 • Profielfoto
  TheoKl

  Ik ben het helemaal eens met Nohara: alles is veel te duur. Ik heb AOW met een klein pensioen en ben echt een echte Applefan maar zit nog steeds op mijn (overig goed werkende iMac begin 2009) en zou heel graag een nieuwere machine hebben. Helaas zit dat er niet in. Overigens zouden wat betere videokaarten etc. ook niet weg zijn. En waarom iedere keer een nieuw OS? Ik wil geen Mac die op een iPad of iPhone lijkt!!! En een verbetering is het dus echt niet, heb van ellende maar weer WIfI uit en kabel erin omdat ik geen zin heb om iedere keer te wachten tot El Capitan er zin in heeft. Mijn vrouw werkt op een Mac Mini eind 2009 en een nieuwe daarvan is ook geen optie omdat deze ook veel te duur is voor wat je krijgt.
  Wat ons weerhoud van een pc is windhoos, volkomen bagger. Mjijn telefoon is een Doogee, 5 inch, 8 Gb geheugen, uitbreidbaar tot 128Gb en dat voor een prijs van minder dan €100 en ook nog een mooie en zeer goed werkende. Ik had een iPhone maar dat dus nooit weer: voor die prijs koop ik 6 nieuwe!!! Apple breng eens iets op de markt dat niet alleen de rijken kunnen betalen!!! En ik hoef niet die eeuwig durende kwaliteit: voor een lagere prijs mag het best korter en koop je ook sneller wat nieuws.

 • Profielfoto
  koen

  Ik hoef ook geen snellere iPhone, omdat ik vrij langzaam praat.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  @Midas: Maar dat is het probleem juist … Het zijn geen ‘Tripple AAA’ producten meer, maar soms ‘AA’ of ‘A’ producten …

  Neem nou de nieuwe iPad Pro (niet de grote, maar de kleine) … Zoals zo vaak gezegd: hoe kun je een 256 GB iPad Pro voorzien van een USB 2.0 verbinding?

  Bij USB 2.0 op volle snelheid duurt 200 gigabyte overpompen ongeveer een uur …

  Bij USB 3.0 op volle snelheid duurt 200 gigabyte overpompen ongeveer 6 minuten

  Als USB 3.0 de standaard is anno 2016, je iPad Pro (de grote) ook met 3.0 is uitgerust. Hoe kun je dan een product, dat in het PROfessional segment staat met een prijskaartje van krap 1200 euro voor de LTE + WiFi uitvoering, wegzetten en met droge ogen beweren dat het product ‘volwassen’, ‘doordacht’ en als ‘waardige opvolger’ van de iPad Air 2 neergezet is …

  … en vervolgens verraadt de nieuwe verkoopstrategie dat ze je maar wat graag over willen halen om naar e Pro 9,7 te gaan … Immers, de 128 GB iPad Air 2 … Is niet meer …

  Ik heb genoeg voorstellingsvermogen om me voor te kunnen stellen dat als dit was gebeurd ten tijde van het Steve Jobs tijdperk dat mensen als een schichtig hert, helemaal strak van de cortison en andere stresshormonen zich door de gangen van Apple zouden bewegen wetende dat niet alleen potloden, pennen zouden vliegen door de ruimte, maar er dusdanig verbaal geweld gebruikt zou worden door de toenmalige roerganger dat je ofwel zelf meermaals zult overwegen om op te stappen … Als je al niet gelanceerd zou zijn geworden door de Steve … linea recta de uitgang …

  En kennelijk, hoe vervelend ook bezien vanuit ‘samenwerken’, ‘familiegevoel’, ‘saamhorigheid’, ‘respect’ en ‘gelijkwaardigheid’ … Een Tirannieke leider werkt … Zie waar Steve Jobs Apple tot heeft weten op te bouwen. En er zijn meer voorbeelden van dergelijk management …

  Het nieuwe Apple mag wel voorspelbaarder zijn geworden, een leukere plek om te werken zijn en heel begaan met groen, roze en alle andere kleuren van de regenboog. Erg mooi allemaal. Maar het gaat uiteindelijk om de producten die ze leveren …

  Een PowerMac 8600 was in zijn tijd op vele gebieden gewoon bijna ‘goddelijk’. Uitbreidbaar, discs die automatisch eruit werden gegooid, vele aansluitmogelijkheden en de manier waarop de machine – en nog veel meer de opvolgende machines zoals de PowerMac G3/G4 en later G5 behuizing – alleen al geopend werd …

  Magisch …

  De wijze waarop hendels overgehaald moesten worden om componenten makkelijk te kunnen vervangen … Briljant …

  Over vrijwel alles leek nagedacht … Natuurlijk was het niet altijd zo en waren er ook gebreken … Maar met een OS levenscyclus van twee tot drie jaar was er tijd om aan het OS te wennen, de problemen glad te strijken en tegen de tijd dat de psyche de perikelen van de upgrade alweer verteerd had en toe was aan een nieuwe uitdaging kwam er een nieuwe OS upgrade uit …

  Nu is het OS nog niet bezonken, de problemen nog niet beklonken of we zitten al ‘uitreikend’ te kijken naar het volgende OS waar hopelijk de problemen van de huidige iteratie opgelost zullen worden …

  Wacht eens even, als oudgediende herken ik hierin precies de kritiek die Apple-gebruikers, mij incluis – hadden op Microsoft … Patch na Patch maar geen echte oplossing en het product dat werd neergezet was praktisch altijd een beta dat pas tegen het einde van de lifecycle volwassen genoeg was – als er al sprake was van ‘volwassen genoeg’ bij het toenmalige Microsoft, om gebruikt te kunnen worden.

  Als ik bijna 1000 euro neerleg voor een telefoon, 1200 euro voor een iPad en 3800 euro voor een Notebook. Dan wil ik niet een product hebben waar ik bij thuiskomst nog vier weken moet wachten totdat WiFi het weer doet bij een volgende patch of update …

  Want dergelijke problemen kun je nauwelijks klein noemen en horen meer in het kamp van 100-200 euro telefoons en/of Windows …

  … en laatstgenoemde hebben een steeds sterkere propositie, waarbij – als we de vooringenomenheid die te begrijpen is – laten varen, Windows 10 niet te vergelijken is met Windows 7 en Android 6 niet met Android 2 of 4 … Net zo min als iOS 5 te vergelijken is met iOS 9 en MacOS 10.6 met 10.11 …

  Kortom, in mijn beleving is er veel werk aan de winkel. Want het patroon wat ik zie, is dat Apple erg opleeft in markten waar ze nog geen voet aan de grond hebben of een relatief kleine basis, waar de economie (ondanks alle berichtgeving) toch voldoende aantrekt zodat mensen de (relatief) dure Apple producten kan kopen om de verkoopresultaten te stuwen …

  Maar als ik kijk naar de reeds ‘ontgonnen’ velden, zoals America en Europa … Dan zie ik een ander beeld … Het doet me sterk denken aan Mercedes-Benz begin dit millennium … Toen hadden ze ook de nodige innovatie en kwaliteit issues … Volgens mij was het de W220 (S klasse 1999) die zo ongeveer onder den zetel wegroestte met heel veel andere problemen daarbij … Bij een revisie in 2001 (of 2002) werden de problemen verholpen, maar de rest van de portfolio (C-klasse, E-klasse, etc) waren in die jaren niet per definitie de meest briljante producten … Ondanks prijzen van 90’000 euro voor een E-klasse met wat leuke opties of 170’000 euro voor een leuke S klasse …

  Kortom, duur zegt niet alles … Maar op het moment dat er een bepaalde klasse wordt bedient en de prijsstelling danig is dat het zich middels de prijs (exclusiviteit) differentieert, dan heb je in mijn beleving een probleem als je product niet (of niet volledig) aan de verwachting voldoet.

  Langzame WiFi of niet kunnen verbinden met WiFi (of bluetooth op sommige apparaten), snel leeglopende batterijen, het volgen van links dat je device kan doen crashen, het spelen met de tijdsinstellingen – waarbij je de tijd in de jaren zeventig instelt – waarbij je telefoon het begeeft, bepaalde UTF8 berichten die via de SMS tot de nodige hilariteit van de clowns bij de concurrerende kampen leidde, het pas dit jaar aanscherpen van de iMessage versleuteling, het makkelijk kunnen omzeilen van de toegangscode door Siri te activeren, activaties issues van apparaten, heb je iOS 9 problemen willen oplossen, ben je naar 9.2 en 9.2.1 gegaan – niet probleemvrij en toen kwam weer iOS 9.3 met nieuwe bugs …

  Ehm, is dat de nieuwe kwaliteit? Is dit wat we bedoelen met ‘Tripple AAA’?

  Ik weet zeker van niet … Apple is een bedrijf, geen kerk of religie. En ja er zijn trouwe volgelingen … Ook ik heb een zeer zeker een zwak voor Apple, en eerlijk is eerlijk: iets dat je aan het hart gaat – daar lever je ook de nodige kritiek op … Ook al is de liefde – zo lijkt – redelijk eenrichtingsverkeer … Als Apple niemand wat zou interesseren of ‘boeien’ zoals dat zo lekker banaal in het Nederlands beschreven kan worden … Dan zal de kritiek verstommen, maar ik vrees daarmee ook Apple’s omzet …

  Apple is een voorbeeld van een “American Dream” en hoezeer wij in Europa daar eigenlijk ver vanaf staan, spreekt dat toch stiekem een beetje aan: een klein bedrijf, begonnen in de garage (wij zouden zeggen “achtertuin”) dat nu is uitgegroeid tot een miljarden-bedrijf. Spreekt tot de verbeelden en oud-adepten hebben een gevoel van verbondenheid met het merk dat je verder weinig tegenkomt in de IT.

  Dat alleen al maakt Apple uniek. Maar daar komt het herhaaldelijke karakter van mijn stelling: de top bereiken staat niet garant dat je aan de top zult blijven. Keer op keer zal je jezelf moeten bewijzen. Deze kleine terugval in inkomsten kunnen ze meer dan goed maken. Zaak is wel om niet zich te vergapen aan reeds behaalde successen …

  Zo, en nu even iets bestellen in de Apple Store om Apple te supporten komend kwartaal … Anders lijden de tere zieltjes in Cupertino straks nog honger:lol:

 • Profielfoto
  bjel

  Wanneer gaat Apple weer eens snelle computers bouwen? Daarin lopen ze nu behoorlijk achter. Mijn 3,5 jaar oude MBP kan zich nog altijd meten met een hagelnieuwe, als ik Geekbench mag geloven. Geen reden of zin om een nieuwe te halen dus. Dat is in mijn ogen gevaarlijk voor het merk…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Kom met een propere tablet en u mag mijn geld weer cashen:)

 • Profielfoto
  Wauters

  Als Apple de meeste winst haalt uit iPhones en iPads is het toch logisch dat de winst achteruit gaat.

  Ik zit nog steeds op mijn iPhone 5 en iPad air en laatste iOS zonder dat ik veel snelheidsverlies merk. En ben lang niet alleen!

  Dit was andere jaren/kwartalen anders.

 • Profielfoto
  AT024

  Dit was gewoon te verwachten. Laat Apple maar met iets nieuws komen.
  Ik heb de iPhone 3g, 4, 5s gehad. Opgegeven moment is er geen vernieuwing meer en ze maken alles duurder. Als de 7 geen Led scherm heeft dan blijf ik bij mijn 5s. Werkt nog namelijk prima.

 • Profielfoto
  Ree

  Het word tijd dat Apple stopt met de stupide gedachtengang dat alles steeds maar dunner en lichter moet.

  5 jaar geleden was een macbook pro geen topper, maar wel een bovenkant-van-het-topsegment laptop in het algemeen

  nu is de macbook pro een mooie, dunne, maar 3x te dure halverwege-het-middensegment laptop.

  Ik heb ooit gezworen nooit meer terug te gaan naar Windows, maar onlangs toch gezwicht en een Asus ROG gekocht.

  Qua prestaties ben ik tevreden, maar qua afwerking is het ruk; toetsenbord verlichting die pas aan kan NA inloggen (dus inloggen in het donker == zaklamp pakken), absoluut geen homogene verlichting, kunststof behuizing etc. etc. etc. en dus Windows… Ik weet nu weer waarom ik ooit naar Apple ging…

  Maar dit dus om te benadrukken; I love Apple, I just don’t like it anymore:(

  Ik hoop met hart en ziel dat Apple in de komende jaren meer aandacht besteed aan
  – prestaties naar waarde
  – betere ondersteuning van high-end graphics (dus nieuwste OpenGL en high-end of in ieder geval boven-mid-end GPUs
  – upgrade-baar geheugen/SSD

  dank je wel voor het lezen:)