iPhone SE teardown met twee interessante details

Door: Raymon Mens - 7 reacties

De reparatie-professionals van iFixit hebben de nieuwe 4-inch iPhone SE uit elkaar gehaald in een bekende teardown. Dat een groot aantal componenten overeenkomen met de iPhone 5s is geen verrassing, toch zijn er ook enkele interessante vernieuwingen.

Zo bevat de iPhone SE een accu van 1624 mAh, dat is een beetje meer dan de 1560 mAh van de iPhone 5s. De batterij is niet groter geworden, de toe­ge­nomen capaciteit is toe te schrijven aan betere accu-technologie.

Accucapaciteit vergeleken

Meer capaciteit in dezelfde fysieke grootte geeft een mooi kijkje op de verbeteringen in accu-techniek die Apple kan realiseren. In vier jaar is de accu ongeveer 12 procent beter geworden. Natuurlijk is niet alleen accucapaciteit van belang, maar ook de zuinigheid van de componenten. Zo is de A9-chip in de iPhone SE een stuk zuiniger dan de A6 in de iPhone 5.

 • iPhone 5 (2012): 1440 mAh
 • iPhone 5S (2013): 1560 mAh
 • iPhone SE (2016): 1624 mAh

se-accu-001

Bescherming tegen vocht

Een deel van de ingewanden van de iPhone SE is ingepakt in siliconen materiaal dat tegen vochtschade beschermt. In tegenstelling tot de iPhone 6s worden bij de iPhone SE niet alle kwetsbare punten beschermd. Zo zijn delen van het scherm en ook de aansluiting voor de accu niet beschermd. Apple begon met het toepassen van bescherming bij de iPhone 6s, de hoofd­telefoon­aansluiting is daar praktisch nog de enige plaats waar water binnen kan komen. (zie ook: iPhone 7 – de prijs van waterproof)
se-tear-001

Overeenkomsten iPhone 5S en 6

De technici van iFixit vinden ook veel overeenkomsten met de iPhone 5S. Apple heeft de luidspreker, vibrator, SIM-lade en het volledige scherm inclusief de camera hergebruikt. Verder bevat de iPhone SE dezelfde 4G- en Wi-Fi-chip als de iPhone 6. De complete teardown met vele foto’s is de moeite waard om te lezen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Nog geen bericht in het nieuws geweest dat hij 17,64 kost om te maken?:confused:
  .
  Ik kan er nooit zo veel mee met dat uit elkaar halen en en snelheidstesten. Zo’n ding moet gewoon werken en goed in je handen liggen. Ik denk dat Apple met dit toestel echt weer gaat zorgen voor zo’n volume boost. Heel wat mensen hebben denk ik ooit een 6 formaat gekocht omdat ze dachten dat het 4″ model nooit meer terug zou komen. Eigenlijk wilde deze mensen dus een 4″ telefoon maar omdat de trend groter was zijn ze daar maar in meegegaan.
  Los daarvan heeft dit telefoontje alles dat het moet hebben, gewoon prima specs en een zeer aantrekkelijke prijs voor Apple begrippen. Dat laatste is wel iets waar heel veel mensen op hebben zitten te wachten lijkt mij. Mensen willen/hoeven denk ik niet meer de allerbeste telefoon op de markt omdat er over 6 a 7 maanden toch weer een model is dat beter is en dan kun je gewoon niet mee.. Mensen zijn nu op een punt gekomen waar ze denk ik veel liever 500,- betalen voor een telefoon die 4 jaar meegaat en gewoon standaard, of net iets bovengemiddelde specs heeft.
  .
  Het zal mij ook niets verbazen als de iPhone 7 straks gewoon in een iPhone 6 design komt en dan 200,- goedkoper wordt.

 • Profielfoto
  Jerry.w

  @Shmoo als reactie op je laatste zinnetje: dat zou mee enorm verbazen omdat ze dan iets doen wat hun verkopen zeer zal laten dalen in plaats van dat het de gebruikelijke boost zal krijgen. Waarom zou iemand dan nog een behoefte hebben voor de nieuwe iphone als de iphone 6 en 6s geen verschil met deze zouden maken? Dat zou superdom van apple zijn en gaan ze ook zeker weten niet doen.

  On topic: mhh had wel iets meer van deze iphone SE verwacht, betere luidspreker, betere frontcam, nieuwste netwerkchips en haptic feedback had ik wel graag gezien. Met het prijspunt voor deze iphone lacht apple zich natuurlijk helemaal kapot, alleen maar bestaande onderdelen en design bij elkaar mengen verkopen voor net iets minder dan 500 euro.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Oh… was iFixit al langs geweest dan? ;-)

 • Profielfoto
  teijee

  @shmoo die 17,64 is een totaal scheef en niks zeggend bedrag, hier worden ontwikkelingskosten, niet meegerekend waar veruit de hoogste kosten van de telefoon in zitten.

 • Profielfoto
  teijee

  niks zeggend = nietszeggend

 • Profielfoto
  whaha

  Ik ben het eens met Shmoo, deze telefoon gaat hoge ogen gooien.
  De doelgroep is heel divers. Mensen die geen grote telefoons willen. Mensen die een goedkope telefoon willen, maar toch iOS willen, mensen die een goede accuduur willen.

 • Profielfoto
  Tom2011

  Een “bekende teardown”??? Ben even de draad kwijt : wat wordt er nu weer “bekend” verondersteld? Mag ook gewoon in het Nederlands hoor…