iOS 10-concept toont 8 geweldige ideeën

Door: Raymon Mens - 31 reacties

Tijdens WWDC 2016 op 13 juni zal iOS 10 de show stelen. Welke verbeteringen de volgende iOS-versie gaat brengen? Dat weten we nog niet, maar een nieuw concept gemaakt door Federico Viticci en Sam Beckett laat zien dat er nog genoeg te verbeteren valt.

In een video loodsen ze je in twee en ene halve minuut door acht ideeën heen die Apple zo in iOS 10 kan implementeren.

Geen zin om of tijd om video te kijken? We hebben de verbeteringen die het concept toont ook individueel op een rij gezet en uitgeschreven.

1. Control Center

True verbeteringen voor het control center. Allereerst toggles die verplaatsbaar zijn en door middel van 3D Touch uitgebreidere functionaliteit krijgen. Bijvoorbeeld een Wi-Fi-netwerk kiezen door stevig op het Wi-Fi-icoon te drukken. Het concept toont ook de integratie apps op de onderste rij van het control center zodat je bijvoorbeeld je Twitter-app snel kunt openen en door middel van 3D Touch meteen een nieuwe Tweet plaatst.
ios10concept-001

2. Nachtthema

Met Night Shift van iOS 9.3 is het al een stuk prettiger geworden om je iOS-apparaat in het donker te gebruiken. Een compleet nachtthema met witte tekst op een donkere achtergrond zou hier een prima aanvulling op zijn.
ios10concept-002

3. Previews in iMessage

Wanneer je in de berichten-app een link plakt, wordt deze wel klikbaar, maar er wordt geen voorbeeld getoond. Apple zou in ieder geval voor zijn eigen diensten previews die wat meer van een link laten zien. Denk aan een afbeelding en titel bij een webpagina, een download-knop bij een link naar een app en albumhoezen bij links naar Apple Music.
ios10concept-003

4. Leesbevestigingen per contact

Die ene irritante kennis die altijd loopt te zeuren “Je hebt m’n bericht gelezen, waarom heb ik nog geen antwoord?” een toontje lager laten zingen? Met de mogelijkheid om leesbevestigingen en niet storen per contact aan te passen in de berichten-app wordt dat mogelijk. Ook beter: een emoji-picker met zoekfunctie.
ios10concept-004

5. Volwassen bestandsbeheer

Apple is nooit fan geweest van een bestandssysteem met mappen en bestanden in iOS. Met iCloud Drive van iOS 9 lijkt het er echter toch van te komen. Uitbreidingen met versiegeschiedenis en tags
ios10concept-005

6. Interactie tussen split sceen-apps

De iPad heeft sinds iOS 9 Split Screen-apps die naast elkaar draaien. Het is echter niet mogelijk om content van de ene naar de andere app te slepen, je moet nog steeds kopiëren en plakken. Een goed verbetering zou een nieuwe optie zijn waarmee content tussen twee apps gesleept kan worden. Of de iOS-sandbox dit toelaat valt nog te bezien.
ios10concept-006

7. Meer pro-actieve suggesties

De Siri-suggesties komen momenteel niet veel verder dan contacten, apps en nieuws van een aantal willekeurige bronnen. Het concept toont ook suggesties van Apple Music en externe apps zoals YouTube.
ios10concept-007

8. Siri API

Dit wordt waarschijnlijk vroeg of laat werkelijkheid. Een API zodat Siri met externe apps kan communiceren en je bijvoorbeeld via Siri op een WhatsApp- of Telegram-bericht kunt antwoorden.
ios10concept-008
Welke functie is voor jou niet te missen?

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  APlasmeijer

  2, 3 en 6

 • Profielfoto
  Sander

  Dit is echt heel goed gemaakt, het ziet er allemaal uit op de manier waarop Apple het zelf zou doen… met een paar uitzonderingen. Veelal zijn concepten best lelijk, maar dit is gewoon prachtig gemaakt. Ik ben vooral voor het Control Center en Nachtthema.

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Dark mode. Amen to that.

 • Profielfoto
  Needler

  Zozo. Eindelijk een concept video die geen apenballen zuigt. Het is duidelijk dat Viticci zich met de concepten heeft bemoeid. Aangezien Beckett al sinds iOS 5 video’s maakt en dit de eerste goede is.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Allemaal leuk, maar het blijf duimzuigerij van een paar nerds ergens in een garagebox ofvzo. Nutteloos dus, behalve voor die paar fanboys dan.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Wat een hele goede functie zou zijn is het beheer van groepen in je contacten. Het is toch niet te geloven dat Apple daar tot op de dag van vandaag geen functie voor heeft gemaakt in iOS. Maar wel lopen pronken met de stelling dat de details het verschil maken.

 • Profielfoto
  Niels

  Laat Apple deze mensen aub snel in dienst nemen en de ‘geweldige visionaries’ die ze nu hebben gelijk de deur uitknikkeren.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Die donkere modus in combinatie met een amoled-scherm en ik zou weer overwegen om een iPhone te kopen. Ik heb nu een OnePlus X waarop zo’n donkere modus voorgeïnstalleerd is. Mijn batterij gaat ruim een dag mee op die manier. Het scherm verbruikt namelijk amper energie!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat ik mij altijd afvraag, als er ook maar één Mac app over gaat op een zwart/donker UI dan is de wereld te klein en als het om iOS gaat dan heet het een feature?

 • Profielfoto
  Zakske

  Die donkere modus in combinatie met een amoled-scherm en ik zou weer overwegen om een iPhone te kopen.

  Dan moet Apple een nieuwe versie van het OS uitbrengen, want de befaamde “blur” van iOS – maar dan in het zwart – gebruikt nog steeds energie. OLED gebruikt geen power als de kleur 100% zwart is… “50 shades of grey” werkt niet.

 • Profielfoto
  jordi99

  Siri text imput zou ook handig zijn voor erbij!

 • Profielfoto
  ozzie X

  Multi user inlog AUB!
  Password beveiliging van mappen of apps.

 • Profielfoto
  McPim

  Helemaal eens met ‘THX-1138’, duimzuigerij. Bespaar je de moeite of ga bij Apple werken als je echt iets wil bereiken / veranderen..

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  @THX-1138 en @McPim ik snap niet waarom jullie hier zo gefrustreerd van raken, maar goed… Het is een prima manier om als designer te laten zien wat je in huis hebt.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Dark mode is op zich een logische optie: gaat heel relevant worden zodra Apple OLED gaat gebruiken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit heeft niets met ontwerpen te maken en laten zien wat je kunt. Dit is gewoon een iOS UI template nemen die al door iemand anders ontworpen is en dan met een animatie programma wat elementen verbinden.
  Dat je bepaalde visies hebt en dingen wilt veranderen dat is wat anders maar hier is heel erg weinig unieks aan of ontworpen.
  .
  https://designcode.io/ios9
  +
  http://principleformac.com/

 • Profielfoto
  BomC

  @Shmoo: dat is het punt nou juist – dit is niet bedoeld als “iets unieks”, maar als een serie kleine wijzigingen waarvan de som een grote verbetering oplevert. Naar mijn idee een stuk zinniger dan meeslepende maar uiteindelijk kansloze concepten.

 • Profielfoto
  steveb

  1. nieuw?

  2,3,5. 5jaar te laat als je t mij vraagt

  3, 4, 7 en 8 zijn ook details die er al van dag 1 hadden moeten in zitten.

  niets van innovatie. enkel must have afwerking.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Nog een idee; een reminder aan een contact koppelen en dan in beeld krijgen zodra diegene kou belt.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Nog een idee; een reminder aan een contact koppelen en dan in beeld krijgen zodra diegene kou belt.

  He-le-maal mee eens. ??

 • Profielfoto
  jeroen

  Ik zou heel graag eindelijk eens zien dat ‘Mobiele data’ aan/uit is te zetten in het Control Center.

 • Profielfoto
  jeroen

  Ik zou heel graag eindelijk eens zien dat ‘Mobiele data’ aan/uit is te zetten in het Control Center.

 • Profielfoto
  polansky

  Punt 5 heeft nauwelijks toegevoegde waarde als je alles in de cloud van Apple moet doen.

  Ik wil niet aan die Apple cloud. Dat is te traag, te onbetrouwbaar en biedt alsnog veel te weinig flexibiliteit.

 • Profielfoto
  Melle

  @ jeroen = +1

 • Profielfoto
  SvS

  Ha als we over nachtthema hebben, doe het dan gelijk goed en geef ons de mogelijkheid te kiezen uit zwart (spacegrey), wit/grijs (silver), goud en roségoud, aansluitend op hun hardware. Geef t publiek gewoon wat meer te kiezen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Shmoo: dat is het punt nou juist – dit is niet bedoeld als “iets unieks”, maar als een serie kleine wijzigingen waarvan de som een grote verbetering oplevert. Naar mijn idee een stuk zinniger dan meeslepende maar uiteindelijk kansloze concepten.

  .
  Klopt, ik heb er ook geen problemen mee als mensen dit maken, ik kan het meer waarderen dan al die wannabe toekomstige iPhone prototypes gebaseerd op geruchten.
  Alleen, Dillinger boven mij zegt dat dit een ideale kans is om als designer te laten zien wat je kunt. Daar reageer ik op, hier is niets design aan als alle elementen al zijn voorgekauwd.
  Het is leuk dat je ideeën hebt en dingen anders/beter wilt maken maar dat heeft niets met design te maken.

 • Profielfoto
  koen

  Wel grappig dat er in elk draadje over iOS en iPhone (of OS X en Mac) mensen hun eigen ideeën of klachten postuleren.

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  @Shmoo dat heet UX design…

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  @Shmoo en bovendien, met jouw redenering kan elke designer wel stoppen. Apple kan niet meer verder bouwen aan iOS, want het bestaat al… is al voorgekauwd. Meubelontwerpers, jammer… er zijn al meubels.

 • Profielfoto
  mowat

  @Inderdaad Polansky, een volwassen bestandsbeheer , maar ook de mogelijkheid om dat zonder de iCloud te doen. Gewoon maar bestanden kunnen verslepen of kopieëren tussen iPad , iPhone en computer. Zonder al die iTunes toestanden.

 • Profielfoto
  Sarcas

  Doe mij maar de Siri API… Eindelijk in de auto Spotify of Waze behoorlijk kunnen aansturen zou fantastisch zijn!