iDeal start met mobiel betalen via QR-code

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Betaalvereniging Nederland, de beheerder van iDeal, is gestart met mobiele betalingen via een QR-code. Met de iDeal-app voor iOS en Android is het nu mogelijk om na het scannen van een QR-code op een kassabon direct via je eigen bankieren-app te betalen.

Op termijn moet mobiel betalen met de iDeal-app en QR-code op steeds meer plaatsen mogelijk worden, maar je kunt het deze week al proberen. Tijdens de Hartweek (17-23 april) staat een QR-code op de collectebus.

Overal een code

Betalen via de iDeal-app en een QR-code werkt simpel. Na het scannen wordt je automatisch naar je bankieren-app gestuurd, waar je de betaling alleen nog met je pincode hoeft goed te keuren. Bedrijven kunnen zelf QR-codes genereren via een online tool. Betaalvereniging Nederland hoopt dat restaurants, winkeliers, goede doelen en andere ondernemers de codes snel integreren op hun rekeningen, facturen en betaalzuilen.
harstichting-qr-16x9
De QR-code lijkt hip en happening in het betaalverkeer. Onlangs integreerde ING de codes ook in zijn app, al gaat het daar om een betaalverzoek via een QR-code om het intikken van lange IBAN-nummers te vermijden.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Dus ik heb een aparte app nodig en het zit niet standaard in de ING/ABN/Rabo etc. app? Dat zou echt waardeloos zijn.

 • Profielfoto
  Aat

  De app heeft praktisch geen toegevoegde waarde en daarbij blijkt de android app constant te crashen volgens de recensies.
  Een wel werkende betaal app is die van Gulden.
  Voor meer info kan je hier terecht.

 • Profielfoto
  Martink

  De implementatie die hier gedaan heeft gaat geen succes worden denk ik. Je verwacht dat je door een qr te scannen in de app van de bank de iDEAL betaling kan gaan doen.

  Een aparte app maken voor alleen qr scannen? Wie heeft dit bedacht? En dan staat er in de qrcode ook alleen een url. Hier zou informatie in moeten staan om transactie af te ronden. Ik gok dat een bank app nu helemaal niks met de qr kan.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Leuk initiatief! Met die moderne touch-screen kassasystemen, bijvoorbeeld in de horeca, moet het niet moeilijk zijn om een qr-code te genereren op het scherm.
  Scannen en klaar!
  Als meer banken dan alleen ing nu eens Touch ID zouden ondersteunen, is een pincode ook niet neer nodig…

 • Profielfoto
  macxa4

  @mvmaastricht: Bunq heeft ook Touch ID en in de app zit ook een QR-scanner (in ieder geval voor iDeal-betalingen, weet niet of het ook voor andere dingen werkt).

 • Profielfoto
  hokkie

  Net even getest met de foto van dit artikel:cool: .

  De QR verwijst naar de website van de Hartstichting (https://www.hartstichting.nl/doneren/qr?utm_source=qr&utm_medium=qr&utm_content=qr&utm_campaign=hartweek), vervolgens kun je hier een bedrag selecteren (€2, €3 of €5). Klik je op doneren, kom je regulier in een iDeal scherm. Je selecteert je bank en dan komt de keuze; 1 via de iDeal omgeving online of 2. via de bankieren-app.

  Heel omslachtig en niets vernieuwd aan als je het mij vraagt! Zo’n ‘QR-code’ kan ik ook wel maken…

 • Profielfoto
  whaha

  Wat macxa4 zegt:

  bunq is veel vooruitstrevender op dit gebied dan ING of iDeal. Ze hebben inderdaad een vingerafdruksensor en zelfs gezichtsherkenning en als je die niet wilt gebruiken, kun je ook gewoon een inlogcode en een wachtwoordzin maken.

  Bovendien is bunq zó goedkoop (het hebben van een of meerdere rekening kost niets) dat andere banken duur lijken. De koppeling van je IBAN aan je telefoonnummer of e-mail adres is ook geniaal. Hebben de andere banken dat al?