Google Maps: reistijden-widget vraagt wel erg veel data

Door: Raymon Mens - 8 reacties

De nieuwste versie van Google Maps voor iOS bevat een reistijden-widget. Deze toont altijd de actuele route naar je werk en huis met een geschatte reistijd aan de hand van de verkeerd­drukte. Handig als je veel onderweg bent, maar Google vraagt wel erg veel data.

Data geeft comfort, weet Google als geen ander. Het is niet vreemd dat de app je thuis- en werkadres aan je Google-account wil koppelen, anders werkt de widget niet. Er is echter nog een vreemde vereiste.

Web- en app-activiteit

Na het inschakelen van de widget en het opgeven van je thuis- en werkadres, komt het verzoek om web- en app-activiteit in te schakelen. Vreemd, want voor het tonen van de route tussen je huidige locatie en werk/thuis-adres zijn alleen die drie gegevens nodig. Toch stimuleert de app je om meer data af te geven door het inschakelen van web- en app-activiteit.
web-activiteit-001
Wat doet web- en app-activiteit eigenlijk? Volgens Google kun je “sneller zoeken en wordt relevantere informatie weergegeven in Google Zoeken, Google Maps, Google Now en andere Google-producten”. Op de site van Google lezen we dat de volgende informatie wordt opgeslagen:

 • Zoekopdrachten en andere activiteiten die u uitvoert in producten en services van Google, zoals Google Zoeken en Maps.
 • Uw verbindingsgegevens, bijvoorbeeld locatie, taal en of u een browser of een app gebruikt.
 • Uw interacties met producten, bijvoorbeeld op welke resultaten u klikt.
 • Advertenties waarop u reageert door op de advertentie zelf te klikken of door een aankoop te doen op de site van een adverteerder.
 • Uw IP-adres.
 • Resultaten die u ontvangt, waaronder resultaten uit informatie op uw apparaat (zoals recente apps of namen van contacten die u heeft opgezocht) en zoekresultaten van andere Google-producten.

Data geeft comfort, maar we raden je aan om goed af te wegen of een widget met de reistijden naar huis en werk het tracken van web- en app-activiteit waard is.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  --help

  Vreemd zeg … benieuwd waarom ze dit nodig hebben. Goed dat jullie het aankaarten!

 • Profielfoto
  CD130

  Google is dol op data van ons. Ik geef ze graag zo min mogelijk. Bedankt voor dit artikel!!

 • Profielfoto
  farl4web

  Goed artikel! Ze weten als zoveel van ons. Het blijft belangrijk om daar scherp in te zijn en hier en daar je grenzen aan te geven.

 • Profielfoto
  ro_me

  Is het dit, of komt er nog meer? Lijkt wel of het artikel niet af is!
  Wat hier gebeurt is vrij logisch. Google doet dit al lange tijd zo. Het is de bedoeling dat Google een compleet profiel kan schetsen met alles wat je doet. Op deze manier kan google jouw persoonlijke reclame boodschappen (et.)voorschotelen.
  Onthoudt dat bij google de gebruiker niet de klant is, maar het product. Als gebruiker van Google heb je de zelfde status als die van een koe (voor een boer).

 • Profielfoto
  Neowip

  Ben al een jaar Google vrij met DuckDuckGo en dat bevalt prima.

  Zou alleen leuk zijn als ze met een iets betere naam komen.

 • Profielfoto
  4you


  Zoekopdrachten en andere activiteiten die u uitvoert in producten en services van Google, zoals Google Zoeken en Maps.
  Uw verbindingsgegevens, bijvoorbeeld locatie, taal en of u een browser of een app gebruikt.
  Uw interacties met producten, bijvoorbeeld op welke resultaten u klikt.
  Advertenties waarop u reageert door op de advertentie zelf te klikken of door een aankoop te doen op de site van een adverteerder.
  Uw IP-adres.
  Resultaten die u ontvangt, waaronder resultaten uit informatie op uw apparaat (zoals recente apps of namen van contacten die u heeft opgezocht) en zoekresultaten van andere Google-producten.

  Natuurlijk weet Google je zoekopdrachten, locatie, taal en of je een browser of app gebruikt, dat zijn samen met je klik gedrag en IP adres bijna allemaal standaard gegevens die je aan iedere website die je bezoekt mee geeft. Ga b.v. maar eens naar http://myip.nl en je zult de meeste gegevens gewoon terug zien daar.
  Ook logt een webserver op welke link je klikt dus eigenlijk niks nieuws onder de zon.

  En ja, Google is a pain in the ass maar dan toevallig net niet omdat ze deze gegevens loggen/profileren.

 • Profielfoto
  Zakske

  Google gebruikt al die data om Google Now / Maps echt nuttig te maken. Apple doet dat vanwege privacy-overwegingen niet, maar daardoor heeft Siri ook de intelligentie van een ei.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Wat ik niet snap is dat dit soort functies in de praktijk gewoon niet werken. Als ik ’s ochtends op het station sta voor de trein naar mijn werk, vindt mijn iPhone het verstandig om de Sonos-app aan te raden, omdat ik thuis ben aangekomen.

  Sowieso zou je op basis van een regelmatig patroon verwachten dat ik rond vijf uur de radio aanzet op de Sonos, dus dat ik om kwart voor zeven die app niet meer nodig heb. Daarnaast zou je ook moeten kunnen zien dat ik juist van huis ben weggegaan en dat ik op een station sta. Wat wil ik op een station? Juist: de Reisplanner en Twitter (wat moet je anders in een wachthokje).

  Nu zit ik thuis en raadt Siri (want daar komen de suggesties blijkbaar vandaan) mij de Wallet-app aan, een app die ik nooit gebruik. Wat Zakske zegt, Siri heeft de intelligentie van een ei en het geheugen van een goudvis.