Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 april 2016
Leestijd: 2 minuten

Google Maps: reistijden-widget vraagt wel erg veel data

De nieuwste versie van Google Maps voor iOS bevat een reistijden-widget. Deze toont altijd de actuele route naar je werk en huis met een geschatte reistijd aan de hand van de verkeerd­drukte. Handig als je veel onderweg bent, maar Google vraagt wel erg veel data.

Data geeft comfort, weet Google als geen ander. Het is niet vreemd dat de app je thuis- en werkadres aan je Google-account wil koppelen, anders werkt de widget niet. Er is echter nog een vreemde vereiste.

Web- en app-activiteit

Na het inschakelen van de widget en het opgeven van je thuis- en werkadres, komt het verzoek om web- en app-activiteit in te schakelen. Vreemd, want voor het tonen van de route tussen je huidige locatie en werk/thuis-adres zijn alleen die drie gegevens nodig. Toch stimuleert de app je om meer data af te geven door het inschakelen van web- en app-activiteit.

Wat doet web- en app-activiteit eigenlijk? Volgens Google kun je “sneller zoeken en wordt relevantere informatie weergegeven in Google Zoeken, Google Maps, Google Now en andere Google-producten”. Op de site van Google lezen we dat de volgende informatie wordt opgeslagen:

  • Zoekopdrachten en andere activiteiten die u uitvoert in producten en services van Google, zoals Google Zoeken en Maps.
  • Uw verbindingsgegevens, bijvoorbeeld locatie, taal en of u een browser of een app gebruikt.
  • Uw interacties met producten, bijvoorbeeld op welke resultaten u klikt.
  • Advertenties waarop u reageert door op de advertentie zelf te klikken of door een aankoop te doen op de site van een adverteerder.
  • Uw IP-adres.
  • Resultaten die u ontvangt, waaronder resultaten uit informatie op uw apparaat (zoals recente apps of namen van contacten die u heeft opgezocht) en zoekresultaten van andere Google-producten.

Data geeft comfort, maar we raden je aan om goed af te wegen of een widget met de reistijden naar huis en werk het tracken van web- en app-activiteit waard is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google Maps: reistijden-widget vraagt wel erg veel data
Sluiten