FBI laat ook iPhone-zaak New York vallen

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Iedere iPhone die bij een FBI-zaak betrokken is, lijkt zich zonder Apple’s hulp te ont­gren­delen. Nadat de FBI de zaak om de iPhone 5c van San Bernardino-schutter Syed Farook liet vallen, is ook een zaak om de iPhone 5s van een drugsdealer uit New York gestopt.

De FBI zegt in een brief aan de rechter Apple’s hulp niet meer nodig omdat een anonieme partij de code voor de iPhone geleverd heeft. Volgens The Wall Street Journal heeft de drugsdealer de code zelf gegeven.

Voorloper San Bernardino

De zaak in New York begon in oktober 2015, nog voor de San Bernardino-zaak, en gaat om de iPhone 5s van een veroordeelde drugsdealer. Het ministerie van Justitie vroeg Apple deze te ontgrendelen omdat er mogelijk informatie over een drugsnetwerk op stond. Apple weigerde en de FBI ving bij een lagere rechter bot. De op­sporings­dienst ging daarna in hoger beroep, maar heeft de zaak nu laten vallen.

Net als bij de San Bernardino-zaak, haalde de FBI in New York de All Writs Act aan om Apple te dwingen assistentie te verlenen. Deze wet uit 1789 geeft rechter in de VS toestemming om alle mogelijke manieren te gebruiken om een bedrijf te dwingen te doen wat gevraagd wordt. Voorwaarde is dat er geen enkele andere manier is om het doel te bereiken. Apple haalde tijdens de verdediging van de zaak in New York aan dat er nog genoeg mogelijkheden waren die de FBI kon gebruiken.

https://twitter.com/jzdziarski/status/722098112878272512

Onkraakbaar?

In de San Bernardino-zaak bleek de FBI een derde partij ingeschakeld te hebben die door middel van een exploit de iPhone 5c wist te ontgrendelen. De op­sporings­dienst liet kort daarna weten dat deze methode alleen op oudere iPhones werkt. Uit de berichten blijkt dat iPhones met een 64-bits chip en Touch ID (5s en nieuwer) niet door de FBI gekraakt kunnen worden.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Kunnen iPhones na 5S zonder Touch ID dan wel makkelijk gekraakt worden?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Kunnen iPhones na 5S zonder Touch ID dan wel makkelijk gekraakt worden?

  Er is na de 5s nooit meer een iPhone zonder Touch ID gemaakt…

 • Profielfoto
  whaha

  Ik bedoel dus toestellen waarbij de gebruiker ervoor gekozen heeft om geen Touch ID te gebruiken.
  Mijn excuses als ik niet duidelijk genoeg was.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Ik bedoel dus toestellen waarbij de gebruiker ervoor gekozen heeft om geen Touch ID te gebruiken.
  Mijn excuses als ik niet duidelijk genoeg was.

  Op alle toestellen met TouchID is er, na mijn weten, bij het vergrendelen van de telefoon altijd volledige hardware-matige encryptie (van hat NAND en RAM, ook wanneer touchID niet ingesteld is en actief in gebruik, dan nog zorgt de secure-enclave van de processor alsnog voor de encryptie op hardware niveau bij gebruik van enkel een passcode.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  “Deze wet uit 1789 geeft rechter in de VS toestemming om alle mogelijke manieren te gebruiken om een bedrijf te dwingen te doen wat gevraagd wordt”

  Is toch al een beetje een gedateerde wet hé, ze zouden die beter aanpassen:P

  Hoe dan ook, ben altijd al blij geweest dat Apple in deze zaken hun been stijf hebben gehouden, ze houden woord en houden onze gegevens geheim. Voor zover je dat natuurlijk kan geloven. Privacy & online = 0 privacy:-) (tenzij je wat dingen kan natuurlijk;-) )

 • Profielfoto
  whaha

  Ik bedoel dus toestellen waarbij de gebruiker ervoor gekozen heeft om geen Touch ID te gebruiken.
  Mijn excuses als ik niet duidelijk genoeg was.

  Op alle toestellen met TouchID is er, na mijn weten, bij het vergrendelen van de telefoon altijd volledige hardware-matige encryptie (van hat NAND en RAM, ook wanneer touchID niet ingesteld is en actief in gebruik, dan nog zorgt de secure-enclave van de processor alsnog voor de encryptie op hardware niveau bij gebruik van enkel een passcode.

  Hartelijk bedankt. Het ligt voor de hand, maar het is toch prettig om dit zeker te weten.