Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 april 2016

FBI laat ook iPhone-zaak New York vallen

Iedere iPhone die bij een FBI-zaak betrokken is, lijkt zich zonder Apple’s hulp te ont­gren­delen. Nadat de FBI de zaak om de iPhone 5c van San Bernardino-schutter Syed Farook liet vallen, is ook een zaak om de iPhone 5s van een drugsdealer uit New York gestopt.

De FBI zegt in een brief aan de rechter Apple’s hulp niet meer nodig omdat een anonieme partij de code voor de iPhone geleverd heeft. Volgens The Wall Street Journal heeft de drugsdealer de code zelf gegeven.

Voorloper San Bernardino

De zaak in New York begon in oktober 2015, nog voor de San Bernardino-zaak, en gaat om de iPhone 5s van een veroordeelde drugsdealer. Het ministerie van Justitie vroeg Apple deze te ontgrendelen omdat er mogelijk informatie over een drugsnetwerk op stond. Apple weigerde en de FBI ving bij een lagere rechter bot. De op­sporings­dienst ging daarna in hoger beroep, maar heeft de zaak nu laten vallen.

Net als bij de San Bernardino-zaak, haalde de FBI in New York de All Writs Act aan om Apple te dwingen assistentie te verlenen. Deze wet uit 1789 geeft rechter in de VS toestemming om alle mogelijke manieren te gebruiken om een bedrijf te dwingen te doen wat gevraagd wordt. Voorwaarde is dat er geen enkele andere manier is om het doel te bereiken. Apple haalde tijdens de verdediging van de zaak in New York aan dat er nog genoeg mogelijkheden waren die de FBI kon gebruiken.

https://twitter.com/jzdziarski/status/722098112878272512

Onkraakbaar?

In de San Bernardino-zaak bleek de FBI een derde partij ingeschakeld te hebben die door middel van een exploit de iPhone 5c wist te ontgrendelen. De op­sporings­dienst liet kort daarna weten dat deze methode alleen op oudere iPhones werkt. Uit de berichten blijkt dat iPhones met een 64-bits chip en Touch ID (5s en nieuwer) niet door de FBI gekraakt kunnen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FBI laat ook iPhone-zaak New York vallen
Sluiten