Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 april 2016

‘FBI betaalde minimaal 1,3 miljoen dollar voor iPhone-hack’

Hoewel er niets bruikbaars op iPhone 5c van San Bernardino-schutter Syed Farook stond, heeft het kraken van de telefoon de FBI minstens 1,3 miljoen dollar gekost. Dat blijkt uit een uitspraak van James Comey, de topman van de opsporing­dienst.

Comey kreeg tijdens een bijeenkomst van het Aspen Institute de vraag wat het gekost heeft om de iPhone te kraken. De topman antwoordde dat het meer was dan hij zou verdienen in zijn resterende tijd bij de dienst.

Persdienst Reuters heeft de rekensom gemaakt. Comey staat wettelijk gezien nog minimaal 7 jaar en 4 maanden aan het roer van de FBI en heeft een jaarsalaris van minstens 183.300 dollar. Dat komt neer op een bedrag dat hoger is dan 1,34 miljoen dollar. Oftewel 1,1 miljoen euro.

FBI-topman James Comey.

De opsporingsdienst kocht voor het bedrag een zogenaamde zero day-exploit van een onbekende derde partij. Dit is een nog niet publiek bekende bug in de iOS-software die ervoor zorgde dat de FBI het codeslot kon kraken. Eerder zei de topman al dat de exploit niet werkt met nieuwere iPhones die van Touch ID en een 64-bits chip zij voorzien. Het verkopen van nog niet publiek gemaakte lekken is lucratieve business, overheids­diensten en kwaadwillenden hebben veel geld over voor zero day-exploits.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘FBI betaalde minimaal 1,3 miljoen dollar voor iPhone-hack’
Sluiten