FBI: ‘Alleen oude iPhones te kraken’

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Vorige week werd duidelijk dat de FBI een manier had gevonden om de iPhone 5c van San Bernardino-schutter Syed Farook te kraken, zonder Apple’s hulp. Nu heeft James Comey, directeur van de FBI, iets meer details over de gebruikte methode gegeven.

Comey vertelde tijdens een lezing op het Amerikaanse Kenyon College dat de hack alleen werkt bij oude iOS-apparaten zoals de iPhone 5c. De nieuwere iPhone 5s, SE, 6 of 6s met vingerafdrukscanner zijn niet te kraken.

Tool van externe partij

Volgens Comey heeft de FBI een tool van een externe partij gekocht die alleen met de iPhone 5c werkt. De FBI-directeur wilde niet zeggen welke partij het is, maar het gaat om een partij die bij de opsporingsdienst hoog aangeschreven staat. Uit publieke documenten blijkt echter dat het hoogst­waarschijnlijk om het Israëlische Cellebrite gaat.

Hardware-hack

Experts vermoeden dat de FBI een eenvoudige hardware-hack gebruikt waarbij de inhoud van het flashgeheugen van de iPhone steeds naar een nieuwe chip gekopieerd wordt. Dit stelt de dienst in staat om verschillende toegangscodes te proberen. Wanneer dit mislukt en de iPhone zichzelf na tien foute code’s wist, wordt de gekopieerde inhoud weer teruggezet. Dit werkt niet op nieuwere iPhones omdat deze het aantal inlogpogingen ook in een extra chip, de secure enclave, registeren.

Overigens overweegt de FBI om Apple over de gebruikte methode in te lichten: “Moeten we Apple vertellen hoe we de iPhone ontgrendeld hebben? Dat hebben we nog niet besloten, mogelijk gaan we het doen,” vertelde Comey. “Dit gaat om één telefoon, de wereld is inmiddels technologisch verder met de iPhone 5s en 6s.”

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  no_poo

  Thanks FBI denkt Apple; nu willen mensen wel zo’n SE’tje kopen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Hiermee geven ze idd. aan dat ze “NAND mirroring” hebben gebruikt om die 5c te kraken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Man ik kraak elke iPhone met plezier, ook nieuwe modellen.

 • Profielfoto
  iMac Lover
 • Profielfoto
  Luca Silverentand

  Laat die iPhone gewoon met her scherm naar onder vallen, dan is ie toch ook “cracked”

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wel, ik ben blij aan één kant, de nieuwere iphones zullen uiteindelijk ook wel te kraken zijn maar ik ben blij dat Tim Cook zijn woord heeft gehouden. Privacy voorop:-) Mooi zo(y)

 • Profielfoto
  Zakske

  …maar ik ben blij dat Tim Cook zijn woord heeft gehouden. Privacy voorop:-)

  Sinds 2008 heeft Apple de FBI al meer dan 70 keer geholpen om iPhones te kraken, dus het verhaal over privacy mag je met een korrel zout nemen. Het klinkt leuk, maar het is grotendeels gewoon marketing.