‘Facebook Messenger verdwijnt van mobiele web’

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Veel smartphone-gebruikers openen Facebook in de mobiele browser. Het sociale netwerk werkt daar prima in en het scheelt een app die als accuslurper bekendstaat. Wie gebruik wil blijven maken van Facebook Messenger moet echter toch een app gaan installeren.

Facebook is bezig met verwijderen van Messenger op zijn mobiele website, dat werd ontdekt door gebruikers van Reddit. De Messenger-app wordt op mobiel enige manier om de berichtendienst te gebruiken.

Meer plaats voor bots en live

Mogelijk is het uitfaseren van de mobiele weergave voor Messenger nodig om de onlangs geïntroduceerde Messenger Bots te integreren. Facebook zet zwaar in op de bots die alleen in de Messenger-app en niet in de mobiele browser werken. Bovendien wordt de Messenger-knop binnenkort vervangen door een overzicht van live-video op Facebook.
messenger-weg
De chatfunctie werd eerder door Facebook al verplaatst naar een losse app. De offici├źle Facebook-app laat sindsdien nog wel zien dat er nieuwe berichten zijn, maar om deze ook te bekijken is de Messenger-app nodig. Facebook Messenger staat in tegenstelling tot de Facebook-app niet bekend als zware, accuslurpende app.

Als je in de toekomst Messenger wilt blijven gebruiken, kun je de app in de App Store vinden. Of Messenger ook uit de desktop-weergave van Facebook.com verdwijnt is onduidelijk, maar het lijkt ons niet waarschijnlijk.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Waffle Ó▓á_Ó▓á

  Volgens mij probeert Facebook zoveel mogelijk relevant te blijven. Maar net als ieder ander sociaal netwerk zullen ze op gegeven moment obsoleet zijn…

 • Profielfoto
  ArtHarg

  Volgens mij haalt FB de Messenger uit de mobiele browser omdat veel mensen de Messenger App niet willen installeren. En zo lang mensen Messenger niet hebben geïnstalleerd kunnen ze WhatsApp niet de nek omdraaien. En WhatsApp willen ze de nek omdraaien omdat ze hebben beloofd daarin geen advertenties te tonen en de gebruiksdata niet te koppelen met hun andere warehouses.

  Ik ben het met Waffle eens: hoe meer Facebook een advertentiekanaal wordt waar toevallig ook vrienden en familie op posten, hoe eerder het obsoleet raakt. Dat gebeurt met elk sociaal platform waar het “verdienmodel” de overhand krijgt. Zo gauw er een gratis alternatief komt (“eerst massa ontwikkelen, daarna cashen”) dan lopen de klanten weg. En het alternatief maakt dezelfde ontwikkeling door.

 • Profielfoto
  Needler

  Facebook Messenger is de digitale versie van foie gras.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik ben het in grote lijnen eens met @Waffle en @ArtHarg.

  E├ęn ding wordt echter over het hoofd gezien, vooral door @ArtHarg: Men k├ín WhatsApp de nek niet omdraaien. (Lang) niet iedereen heeft Facebook; voor Messenger is nog steeds een Facebook-account nodig, voor WhatsApp niet.
  Daarnaast heeft WhatsApp een dienst opgezet die bedrijven helpt bij het verlenen van (klanten)service.
  In tegenstelling tot de basisdienst van WhatsApp voor priv├ępersonen, is deze dienst niet gratis voor bedrijven die er gebruik van maken. In Nederland is dat onder andere een bekende verzekeraar wier naam begint met een letter D. Zij adverteren er volop mee via alle mogelijke kanalen, maar ze zijn beslist niet de enigen die deze dienst gebruiken.
  Het einde van WhatsApp zou Facebook hierdoor veeleer geld k├│sten in plaats van opbrengen.

 • Profielfoto
  4you

  Is ook veel handiger track and trace of andere stiekeme functionaliteit in te bouwen zonder daarover de gebruikers fatsoenlijk in te lichten. En als iemand er achter komt zeg je gewoon sorry, op naar de volgende overtreding.

  Een vergelijk met een drugsdealer zal toch al wel eerder gemaakt zijn, geef een beetje, beetje meer totdat er een afhankelijkheid is en dan ……