Facebook lanceert Messenger-bots

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Facebook heeft tijdens zijn ontwikkelaars­conferentie F8 een nieuw platform voor bots binnen Facebook Messenger gelanceerd. Ontwikkelaars kunnen ermee aan de slag om bots naar de populaire chat-app met bijna 900 miljoen gebruikers te brengen.

Bots zijn hot en misschien zelfs de toekomst. In principe is een bot niets anders dan een geautomatiseerde app die taken op basis van jouw input uitvoert. Het bot-platform van Facebook is nu in beta-fase.

Chattend leven

Tijdens de presentatie zei CEO Mark Zuckerberg dat niemand meer wil bellen en dat bots breed toepasbaar zijn. Tijdens de presentatie werden bots van CNN en een bloemen-bezorgdienst getoond. De CNN bot stuurt nieuwsberichten die op je interesses worden aangepast en de bloemen bot kan met een gesprekje bloemen bestellen bij een bezorgdienst. Er zijn meer mogelijkheden, denk aan bioscoopkaartjes, eten bestellen of een afspraak bij de tandarts maken.

In onderstaande video zie je een demo van een bestelling bij een webshop door middel van een Messenger-bot die een aantal vragen stelt.

Mix van kunstmatige intelligentie en mensen

Naast de standaard vragen en antwoorden is de bedoeling dat bots uiteindelijk slim worden. Door middel van kunstmatige intelligentie kunnen bepaalde zinnen worden geïnterpreteerd. Bijvoorbeeld “ik wil graag twee kaartjes bestellen voor Batman v Superman in Pathé Tuschinski vanavond.” Dit zal voorlopig een mix van menselijke en kunstmatige intelligentie vereisen.

Ontwikkelaars kunnen nu met het platform aan de slag. Gebruikers van Messenger vinden binnenkort in het zoek-scherm van de app niet alleen contactpersonen, maar ook bots terug. Facebook is niet het eerste bedrijf dat bots binnen een messaging-app aanbiedt. Concurrenten Telegram en Kik kwamen vorige week ook met een platform voor chatbots.
how-to-search-for-bots-on-messenger

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Ik vind het maar eng worden. Facebook krijgt veel te veel macht zo. En al die uitgevers en tv producten springen er vol op. Hun inkomsten dalen en proberen zo nog enigszins relevant te blijven.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben het eigenlijk eens met Needler, vroeger gebruikte ik zo van die “afwezigheids-bots” in MSN:P Maar dit is wel iets totaal anders. “Iets / een bot”, dat in jouw naam een afspraak kan maken bij de tandarts of gelijk wat, wie weet wat kan er allemaal mislopen…?

  Ik zou het wel fijn vinden mocht het mijn afspraken in het ziekenhuis regelen, want nu val ik soms nog wel is op een heel onvriendelijke persoon aan het onthaal. Maar goed.

  Ik vraag me dan ook nog af, zijn vele webpagina’s niet TEGEN Bots, op sommige websites moet je bepaalde handelingen doen om te tonen dat ze niet met een bot te maken hebben, en nu gaan ze er zelf maken… Of zie ik dat hier verkeerd?

  Nu ja, op den duur weet ik het zelf ook niet meer :/

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik vind het maar eng worden. Facebook krijgt veel te veel macht zo. En al die uitgevers en tv producten springen er vol op. Hun inkomsten dalen en proberen zo nog enigszins relevant te blijven.

  Hier ben ik het volledig mee eens. Ik vind ook dat ze teveel macht krijgen en ik zie Facebook liever gaan dan bestaan. Het enige wat dat soort bedrijven willen is meta data opslaan om de mens hun gedrag te kunnen begrijpen. Was dit nou voor een goed doel waar we verder mee kunnen evolueren dan zou het niet erg zijn maar voor reclame?????? come on.

  Ik verbaasde me al over de campagnes die je uit kan voeren via FB. Je kan advertenties zo gericht doen dat het gewoon eng is omdat die informatie waardevol is maar wat mij vasthield qua gedachte was: we leven in een wereld waar bedrijven betalen voor likes. Een focking like op je pagina:shock:

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zie dit vooral als de ultieme vervanger voor al die spam mailtjes die je krijgt en waar er 300.000 van verzonden moeten worden om 100 keer effectief te zijn en de rest komt niet aan of direct bij het mail oudpapier.

 • Profielfoto
  iMad

  Gaat die bot dan ook naar de tandarts?