Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 april 2016

Emoji-misverstanden: ander apparaat, andere betekenis

Achter iedere emoji zit een strikte standaard, namelijk een unicode-code, die bepaalt de naam en de korte omschrijving van iedere emoji zoals “Gezicht met tranen van vreugde.” De grafische uitwerking wordt echter overgelaten aan individuele fabrikanten.

Een onderzoek van de Universiteit van Minnesota (PDF) heeft de emoji van een aantal grote platformen vergeleken. Daaruit blijkt dat de verschillen soms effectief misleidend kunnen zijn en voor misverstanden zorgen.

1 emoji, 10 fabrikanten

Neem bijvoorbeeld de emoji “grijnzende gezicht met lachende ogen,” het ontwerp is op verschillende platforms behoorlijk anders. Bij Samsung en Mozilla verschilt de emoji slechts marginaal van de vriendelijk lachende smiley, terwijl dat niet de bedoeling was. Dat dit impact kan hebben op een gesprek, onderbouwen de onderzoekers met een gebruikersonderzoek.

1 emoji, 10 fabrikanten (klik/tap voor groter).

Zielsgelukkig of klaar om te vechten?

Het onderzoek vroeg 344 proefpersonen om een aantal emoji te omschrijven. Bij de grijnzende emoji werd de Google-variant als ‘zielsgelukkig’ beoordeeld, terwijl de Apple-variant volgens een proefpersoon meer ‘klaar om te vechten’ uitstraalt. Ook werden de proefpersonen gevraagd 22 veelgebruikte emoji op alle platforms in te delen op een schaal van -5 (negatieve stemming) tot 5 (zeer positieve stemming). De emoji van Google (4.3), LG (4.1) en Samsung (3.8) werden als zeer positief gestemd beoordeeld, terwijl de emoji van Apple met een score van 0,9 veel neutraler zijn.

Klik/tap voor groter.

De meest verwarrende emoji

In onderstaand overzicht zie je hoe proefpersonen het sentiment van 22 emoji op verschillende platforms beoordelen. Het “lachend gezicht met open mond en dichte ogen”, “zien-aapje” en “hard huilend gezicht” werden opvallend verschillend geïnterpreteerd, maar het “grijnzend gezicht met lachende ogen” is de duidelijk winnaar als het gaat om het verzenden van de verkeerde boodschap. Nu emoji steeds vaker gebruikt worden, is het tijd voor het Unicode Consortium en haar partners om naast een beschrijving, ook de grafische weergave van emoji aan te pakken.

Klik/tap voor groter.

 

Reageer op artikel:
Emoji-misverstanden: ander apparaat, andere betekenis
Sluiten