华氏451度: China doet iTunes Movies en iBooks in de ban

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Er is opnieuw een wapenwedloop gaande tussen Apple en de Chinese overheid. De mediawaakhond van China heeft Apple’s digitale winkels voor films en boeken geblokkeerd. Dit heeft Apple bevestigd tegenover The New York Times.

De reden voor de blokkade is onbekend. Apple wil alleen kwijt dat het “hoopt snel weer boeken en films aan Chinese klanten aan te kunnen bieden.” Wij hebben wel een vermoeden wat de oorzaak van de blokkade is.

Onenigheid om toegang broncode iOS

De blokkade komt vlak nadat Apple-advocaat Bruce Sewell het Amerikaanse Congres vertelde dat het bedrijf de afgelopen twee jaar alle verzoeken van de Chinese overheid om de broncode van iOS in te zien heeft geweigerd. Rondom de FBI-zaak van de afgelopen weken werd diverse malen gesuggereerd dat Apple wél actief met de Chinese overheid samen zou werken. Sewell ontkende dit stellig met de woorden “Laat me hier heel duidelijk over zijn. We hebben nooit broncode aan Peking overhandigd.”
china-block-520

Toezicht op content

Mogelijk is de blokkade een vergelding van Peking om de uitspraken van de advocaat. Een andere reden kan een nieuwe mediawet zijn, deze schrijft voor dat de distributie van content via Chinese servers moet verlopen. De Chinese president Xi Jinping liet na de blokkade weten dat “China het beheer van het internet moet verbeteren om te zorgen dat er content van hoge kwaliteit met positieve inslag beschikbaar is om een gezonde, positieve cultuur te creëren.”

Voor Apple is China een belangrijke groeimarkt. De iPhone-maker opende er vorig jaar een grote hoeveelheid winkels en Apple Pay is sinds kort in het land beschikbaar. Uit de meest recente kwartaal­cijfers blijkt dat China op weg is om de belangrijke afzetmarkt van Apple te worden.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  hkees

  Heeft ongetwijfeld met censuur op inhoud te maken. Een film als 10 Years (HK, 2016) ziet de Chinese overheid liever niet in de Chinese iTunes-winkel. Terecht uiteraard, want films waarin wordt gefantaseerd hoe het er in een stad als Hongkong over tien aan toe gaat, zou de tere hersentjes van PRC-Chinezen danig kunnen beschadigen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Tieten! – dikke tieten!

 • Profielfoto
  gipsman

  Het is kwaad kersen eten met rijke mensen en af en toe ook met mensen die even rijk zijn.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Ga mijn VPN abonnement maar weer verlengen denk ik…

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Pfff, de ene Erdogan is nog niet uitgeademd of de volgende Xi Ping begint weer te blaten. Dit kat en muis spel vermoeit me enorm. Is er een uitknop voor?

  Geld dat bedrijven kwijt zijn aan dit geneuzel gaat allemaal af van R&D die mij als consument verder helpen.

  Zou de Chinese overheid soms de waard zijn die zijn gasten niet vertrouwt? Chinese netwerkapparatuur wordt toch ook al jaren van beweerd dat er achterdeurtjes voor de Chinese veiligheidsdiensten in zitten waardoor Westerse landen waar het spul staat, massaal gecompromitteerd worden?

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Wat wel een reden tot nadenken kan geven: als China Apple’s groeimarkt zal zijn voor komende jaren, dan kan het niet gewoon niet anders dan dat Apple zich meer zal focussen op die markt en dat er ergens in het proces compromissen gesloten zullen moeten worden.

  Dat heet politiek … En handel …

  Of dit de beveiliging allemaal ten goede komt is de vraag … Zodra aan een dergelijk verzoek moet worden voldaan (lees: servers in China) kun je je afvragen wat de Chinese overheid (op termijn) weet over iOS (en MacOS X) wat ons gebruikers (eveneens op termijn) schade kan berokkenen …

  En eerlijk is eerlijk: dit getuige wel degelijk van een dubbel moraal … De wereld doen geloven dat de FBI de slechterik is, maar intussen wel naar de pijpen dansen van Bejing … Werkkampen? Mensenrechten? Politieke- en/of persvrijheid?

  Vreemd allemaal …En vergeet tot slot niet … dat de in China verkochte iPhones andere iPhones zijn dan in de rest van de wereld … Ik zou m’n leven niet verwedden als het om levensbedreigende informatie ging om dat via een iPhone te doen (boven een andere telefoon) …

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Euh wacht even doctor_apple. Op dit moment heeft het er de schijn van dat Apple juist niet die dubbele moraal aanhoudt en overal consistent beleid voert. Het blijft natuurlijk de vraag of dat eigenlijk wel kan. Sommige landen houden er natuurlijk gewoon een heel vreemd rechtssysteem op na. Je moet je toch aan die lokale wetten houden. In de VS geeft het systeem je het recht om je teweer te stellen tegen de overheid. In China en andere landen is je bewegingsvrijheid veel beperkter. Het moeilijkste lijkt mij om voldoende schotten te houden waardoor China niet meekijkt in de VS en de VS niet in China terwijl gebruikers toch een wereldwijde cloud ervaren.
  Verder weet ik niet of kunnen gebruiken van 112 niet aan iPhone kan worden toevertrouwd op basis van bovenstaande. Maar misschien bedoelde je dissidentachtige activiteit. Ook daar zijn wegen voor. Ben hoe dan ook blij in een normaal land te leven waar dissident-zijn niet erg nodig is.