Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 april 2016

华氏451度: China doet iTunes Movies en iBooks in de ban

Er is opnieuw een wapenwedloop gaande tussen Apple en de Chinese overheid. De mediawaakhond van China heeft Apple’s digitale winkels voor films en boeken geblokkeerd. Dit heeft Apple bevestigd tegenover The New York Times.

De reden voor de blokkade is onbekend. Apple wil alleen kwijt dat het “hoopt snel weer boeken en films aan Chinese klanten aan te kunnen bieden.” Wij hebben wel een vermoeden wat de oorzaak van de blokkade is.

Onenigheid om toegang broncode iOS

De blokkade komt vlak nadat Apple-advocaat Bruce Sewell het Amerikaanse Congres vertelde dat het bedrijf de afgelopen twee jaar alle verzoeken van de Chinese overheid om de broncode van iOS in te zien heeft geweigerd. Rondom de FBI-zaak van de afgelopen weken werd diverse malen gesuggereerd dat Apple wél actief met de Chinese overheid samen zou werken. Sewell ontkende dit stellig met de woorden “Laat me hier heel duidelijk over zijn. We hebben nooit broncode aan Peking overhandigd.”

Toezicht op content

Mogelijk is de blokkade een vergelding van Peking om de uitspraken van de advocaat. Een andere reden kan een nieuwe mediawet zijn, deze schrijft voor dat de distributie van content via Chinese servers moet verlopen. De Chinese president Xi Jinping liet na de blokkade weten dat “China het beheer van het internet moet verbeteren om te zorgen dat er content van hoge kwaliteit met positieve inslag beschikbaar is om een gezonde, positieve cultuur te creëren.”

Voor Apple is China een belangrijke groeimarkt. De iPhone-maker opende er vorig jaar een grote hoeveelheid winkels en Apple Pay is sinds kort in het land beschikbaar. Uit de meest recente kwartaal­cijfers blijkt dat China op weg is om de belangrijke afzetmarkt van Apple te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
华氏451度: China doet iTunes Movies en iBooks in de ban
Sluiten