Browserversie Apple Maps tijdens WWDC?

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Het is al een tijdje duidelijk dat Apple aan een browserversie van Apple Maps werkt. Vorig jaar maakte Find My iPhone op iCloud.com de overstap van Google Maps naar Apple Maps en nu zijn er nieuwe aanwijzingen naar de komst van maps.apple.com.

De microsite die Apple voor WWDC 2016 gemaakt heeft, bevat een kaart met locaties en deze maakt gebruik van een nieuwe versie van MapKit voor het web. Technisch lijkt deze helemaal compleetĀ te zijn.

iCloud.com maakt gebruik van MapKit 1.0 dat bestaat uit bijna 1900 regels javascript. De WWDC-website maakt gebruik van MapKit 3.0 dat 9000 regels javascript code kent en gestructureerder is. Er is plaats voor een api-key en coƶrdinaten kunnen programmatisch opgegeven worden. Dit lijkt code die klaar is om in ieder geval door ontwikkelaars gebruikt te worden.
Schermafbeelding 2016-04-19 om 17.03.54
Hoewel Apple niet direct profijt heeft van een browserversie van zijn kaartenĀ­dienst, zouden ontwikkelaars Apple Maps in plaats van Google Maps in hun web-apps kunnen integeren. Momenteel zijn Apple’s kaarten alleen in native iOS en OS X-apps te gebruiken. Een webversieĀ zou de populariteit van Apple’s kaarten in ieder geval ten goede komen en er een volwaardig alternatief voor Google Maps van maken.

OnofficiĆ«le webversieĀ proberen

Benieuwd hoe Apple Maps het in de browser doet? Een Belgische ontwikkelaar heeft MapKit uit de WWDC-site gehaald en er een webversie – genaamd FruityMapsĀ – van gemaakt. Scrollen gaat soepel, al lijken de kaarten nog niet vector-gebaseerd, maar gebruik te maken van JPG-compressie waardoor tekst soms wat smoezelig is.

Schermafbeelding 2016-04-19 om 17.00.56
Javascript-code voor MapKit op het web.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Het is in elk geval een weinig recente kaart, maar het werkt aardig.

 • Profielfoto
  Monsta

  Ik vind het maar slecht leesbaar, zowel de tekst grote als de pastel kleurtjes van de tekst. Verder 0,0 interactie. En waar is de contrast modus?

 • Profielfoto
  MacRay

  Ik haat Apple kaarten?

  Google maps ?

 • Profielfoto
  Roko

  Idd verouderd lokaal wegen netwerk, da’s niet handig als je hiermee wilt gaan navigeren. Wat dat betreft zie je aan alles dat Apple hoofdzakelijk aandacht heeft voor een aantal key-landen waarvan de kaarten wel regelmatig geupdate worden. Ons kikkerlandje en heel veel anderen zitten niet in dat selecte clubje, dus hou ik het wel bij Google Maps en Tom Tom.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het grootste probleem met Apple Maps zijn nog steeds de points of interest. Als ik ter controle naar een straat in Antwerpen kijk waar ik gisteren ben gaan winkelen, dan is ongeveer 30% van de informatie foutief.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Roko,

  volgens mij gebruikt Apple juist de kaarten van TomTom. :-))