Belkin stelt HomeKit-ondersteuning uit

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Vorig jaar beloofde Belkin snel ondersteuning voor HomeKit bij zijn Wemo-accessoires zoals slimme lampen, stopcontacten en andere connected apparaten voor in huis. Een jaar later zien we nog steeds niets gebeuren en dat zal waarschijnlijk niet veranderen.

De fabrikant geeft op Facebook aan dat het integreren van Apple’s platform voor home automation┬áspecifieke chips┬ávereist. De WeMo-producten zijn daar niet van voorzien en een software-update alleen is niet genoeg.

Strenge eisen

Dat de apparaten niet met HomeKit werken, komt door de strenge eisen van Apple. De iPhone-maker wil dat fabrikanten veilige protocollen implementeren en chips gebruiken die versleutelde communicatie ondersteunen. Belkin WeMo voldoet niet aan deze hardwarematige eisen. (lees ook: HomeKit laat op zich wachten en dat heeft een goede reden)

“Zolang er geen manier is om HomeKit in nieuwe ├ęn bestaande apparaten te integreren, zetten we hondersteuning voor het platform op pauze,” schrijft een medewerker van Belkin. Je kunt dit ook interpreteren als: “Zolang Apple zijn eisen niet verlaagt, gaan we het niet ondersteunen.”
wemollink
Belkin is overigens niet de enige fabrikant die zijn hardware moet upgraden om HomeKit te kunnen integeren. Philips was genoodzaakt om een nieuwe Hue Bridge uit te brengen omdat de oude controller voor de connected lampen niet aan Apple’s eisen voldeed.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  basiel

  Is wel dom van hen dat het belang van beveiligde verbinding voor domotica systemen niet wordt ingezien. Dit bewijst ofwel dat het amateurs zijn ofwel dat privacy en veiligheid van hun klanten hun zorg niet is.

 • Profielfoto
  DosEquis

  Software zoals HomeBridge werkt icm Domoticz direct na installeren en hiermee kan ik Somfy rolgordijnen en zelfs de switches van Action (klik aan klik uit namaak) bedienen met Siri. Deze software werkt op een Raspberry Pi (of zelfs een Synology NAS) en de hardware hiervan bevat geen homekit chip, dus waarom kunnen fabrikanten zoals Belkin zoiets niet gewoon integreren?

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Toch maar Hue dan. Twijfelde nog.

 • Profielfoto
  Jerry.w

  @DosEquis klinkt intressant dat HomeBridge, daar ga ik me vanavond eens even in verdiepen:)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @DosEquis omdat deze partijen (HomeBridge/Domoticz) software-matig Apple’s HomeKit integreren op een manier die extra hardware overbodig maakt, maar daardoor alleen met de software API kunnen communiceren. Bij de nieuwe bridge van Philips Hue zoals Raymon in dit artikel aangeeft, zit dus een chip van Apple:

  Dat de apparaten niet met HomeKit werken, komt door de strenge eisen van Apple. De iPhone-maker wil dat fabrikanten veilige protocollen implementeren en chips gebruiken die versleutelde communicatie ondersteunen

  Een korte uitleg

  Wat doet die chip?
  1. Maakt een beveiligde verbinding tussen bridge (incl. lampen*) en andere (HomeKit) apparaten binnen je eigen netwerk.
  2. Maakt een 2de aparte, beveiligde verbinding tussen Philips Hue bridge en iCloud/Apple ID. (Deze verbinding staat overigens los van de verbinding tussen je bridge en de philips hue website, welke ook apart beveiligd wordt.

  En waarom?
  1. De verbinding tussen bridge, lampen* en andere HomeKit apparaten in je thuis netwerk is beveiligd om af-tappen, af-luisteren, aanvallen (ddos e.d.) of het eventueel onderscheppen van command’s en overige communicatie tussen bridge, lampen, devices te bemoeilijken, niet onmogelijk maken want niks kan 100% on-kraakbaar zijn. maar wel om alle communicatie tussen HomeKit apparaten, accessoires en Apple’s systemen volgens Apple’s encryptie standaard te coderen.
  2. De verbinding tussen de Bridge en je Apple ID met je iCloud gegevens is voor exact dezelfde hierboven genoemde redenen beveiligd. Daarnaast is dit express een aparte verbinding die direct tussen bridge en iCloud communiceert (los van Philips eigen verbinding tussen hun site en je bridge, want immers kun je Philips Hue ook volledig functioneel gebruiken zonder een Mijn MeetHue account en/of de website). Hierdoor is het o.a. mogelijk dat wanneer je bijvoorbeeld een AppleTV hebt (die immers net zoals de meeste andere tv-settopboxen in standby staat) je ook buitenshuis Philips Hue kan bedienen om dat dan de commando’s van Siri op je iPad/iPod of iPhone over 3G/4G of een willekeurige andere wifi hotspot via iCloud bij je Apple TV aankomt, die dan, ook al staat die “uit” (standby), de commando’s doorzet via de WIFI van je thuisnetwerk naar de hue bridge.

  *Hoewel niet door philips officieel bevestigd, schijnt het dat bij gebruik van HomeKit met de nieuwe bridge ook de lampen zelf van een software matige, door de bridge ge├»nitieerde, firmware (zigbee eeprom/rom) upgrade voorzien zijn ├│f in de toekomst kunnen worden (als (of wanneer) Apple dit verplicht zou gaan stellen), waardoor lampen die zijn overgezet van bridge 1.0 naar 2.0 (nooit) niet meer met de oude bridge kunnen werken, vanwege de toegevoegde encryptie over het zigbee-protocol. Voor zover ik kan na gaan met mijn eigen Philips Hue setup, kunnen de lampen, gelukkig momenteel nog w├ęl met de oude bridge overweg en, hoewel handmatig, verbonden worden. let wel, zowel Philips als Apple raden het af om beiden bridge’s naast elkaar te gebruiken in het zelfde netwerk, maar terug gaan naar de oude bridge is dus momenteel w├ęl mogelijk.

 • Profielfoto
  Karst

  Feest bij hue…

 • Profielfoto
  flappah

  Tja, ben dan wel blij dat ik maar voor Elgato Eve’s gegaan ben. Daar hebben ze ’t wel goed geregeld.