Apple Watch overtrof iPhone in eerste jaar

Door: Raymon Mens - 18 reacties

De Apple Watch is een jaar op de markt, dus is het tijd om de balans op te maken. In verkoopcijfers is de smart­watch van Apple een behoorlijk success. The Wall Street Journal heeft becijferd dat de Watch in het eerste jaar beter verkocht dan de iPhone of iPod.

In 2007 verkocht Apple 6 miljoen iPhones en in 2015 12 miljoen Watches. Met een gemiddelde prijs van 500 dollar is dit 6 miljard dollar omzet. Drie keer het jaarinkomen van Fitbit en 1,5 miljard meer dan de omzet van Rolex.

Debuutjaar vergeleken

Apple maakt overigens geen specifieke verkoopcijfers van de Watch bekend, dus moeten we het doen met de natte vinger van analisten, die, zoals iedereen weet, niet erg nauwkeurig is. Toch ontstaat een aardig beeld van de verkoop als het debuutjaar van verschillende producten vergeleken wordt. Je kunt met deze cijfers moeilijk spreken van een flop.
watch-debuut-001

Marathon, geen sprint

De verkoopcijfers zeggen echter niet alles. De Apple Watch is nog niet perfect, een beetje dik en nog erg afhankelijk van de iPhone. Verder is de accu na een dag leeg en de software nog wat rommelig. De prestaties laten -vooral bij apps van derden- te wensen over. Een goed eerste jaar wil nog niet zeggen dat de Apple Watch net als de iPhone een gigantische hit wordt.

Die hitproducten waren in het begin overigens ook niet perfect. De iPhone en iPod werden als duur, groot/dik en beperkt gezien en werden pas na een aantal jaar écht populair. Is het over 6 jaar nog ongewoon om met een smartwatch om je pols te lopen? Meer dan ooit lijkt de Apple Watch op een marathon in plaats van een sprint. (Afbeelding via: WSJ)

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Phthisicus

  Vind het eigenlijk wel een raare vergelijking. De Apple Watch had nooit z’n succes geweest als de iPod iPhone en iPad er niet waren geweest.

  De succes van de watch is daarom een gevolg van het succes van alle overige apparaten.

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Apple watch is me veel te duur. Als ze nou goedkoper waren zou ik het misschien wel overwegen om aan te schaffen.

 • Profielfoto
  TBITW

  Apple watch is me veel te duur. Als ze nou goedkoper waren zou ik het misschien wel overwegen om aan te schaffen.

  De goedkoopste Apple Watch is prima te betalen.. Wat voor een prijs zou je willen? 100 euro?

 • Profielfoto
  Retyro

  Apple watch is me veel te duur. Als ze nou goedkoper waren zou ik het misschien wel overwegen om aan te schaffen.

  De goedkoopste Apple Watch is prima te betalen.. Wat voor een prijs zou je willen? 100 euro?

  Wat is dit nou weer voor onzinbericht? Een glaasje water voor 50 euro is ook prima te betalen, alleen denk ik dat niemand het er voor geeft.

  En 400 euro voor een high tech horloge is inderdaad niet absurd veel. Maar een horloge koop je over het algemeen toch om (bijna) een leven lang mee te gaan. Dat verwacht ik van de apple watch niet en daarnaast is het ding nu al hopeloos verouderd als je hem vergelijkt met smartwatches van de concurentie (traag als dikke stront, lomp en lelijk), laat staan als er een de apple watch 2 uitkomt. In dat licht is de prijs van de apple watch toch echt te hoog in mijn ogen

 • Profielfoto
  madcat

  Zelf denk ik dat de apple watch een geflopt product is, maar de 1e generatie van Apple spullen zijn nooit goed geweest, dus ik ben benieuwd of de 2e gen het gaat redden.

  Zolang het geen key feature heeft zal ik het niet gaan kopen, ik wacht nog steeds op een horloge die er voor zorgt dat mijn welzijn/health gemonitord.

 • Profielfoto
  Taceau

  De eerste iPhone was alleen in de VS te koop en dan nog bij één slecht bekendstaande provider. Het tweede model liep als een dolle.

 • Profielfoto
  TBITW

  Maar een horloge koop je over het algemeen toch om (bijna) een leven lang mee te gaan.

  Dat ben ik het volledig met je eens! Echter is de Apple watch te koop vanaf 300, wat volgens mij een redelijk prijs is voor Apple producten, nee; je krijgt dan niet de beste versie. Maar andere ‘redelijke’ smartwatches zijn te koop voor diezelfde prijs (en hoger). Hoewel het product dus in principe een onvolkomenheid heeft; namelijk de verwachte product leeftijd van 2-3 jaar (voor de gemiddelde persoon), is de prijs dus niet bijzonder hoog in mijn ogen.

  Je kunt niet verwachten dat een smartwatch je hele leven meegaat (hoe dat bij een normaal horlege wel kan), en je kunt niet verwachten dat een smartwatch een lage prijs heeft. Het blijft technologie; iets met een ‘korte’ levensduur en een ‘hoge’ prijs. Dit zit gewoon in de essentie van technologie.

  Mocht je mee willen gaan met de technologie dan moet je accepteren dat het duur is, en dat het relatief niet lang meegaat.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Zelf denk ik dat de apple watch een geflopt product is, maar de 1e generatie van Apple spullen zijn nooit goed geweest, dus ik ben benieuwd of de 2e gen het gaat redden.

  Zolang het geen key feature heeft zal ik het niet gaan kopen, ik wacht nog steeds op een horloge die er voor zorgt dat mijn welzijn/health gemonitord.

  Wat is er niet goed aan de iPad 1 dan?

 • Profielfoto
  koolenboer

  En ik blijf het een aardig product vinden. Het is misschien geen show stopper, maar toen ik mijn 38mm Watch verkocht en een paar dagen geen tijd had om een 42mm te halen miste ik het notificatie tonertje, activiteitstracker, agendachecker, Apple tv remote, en het verwarming hoger zetten op mijn pols. Kortom: het is toch een onmisbare gadget geworden voor mij. Als straks alles native apps worden dan kan het wel een “storm” gaan lopen met de Apple Watch ⌚️

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Zelf denk ik dat de Apple Watch een geflopt product is…

  .
  Dat is natuurlijk best een beetje onzin.:)

  Elke fabrikant hoopt eens in de zoveel jaar op een dergelijke flop.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Eens met Phthisicus
  Het is niet op deze manier te vergelijken. De iPod/iPhone/iPad hebben de wereld klaargestoomd voor het hele smart-device gebeuren. Het is gewoon een andere tijd nu.

  En nee de Apple Watch is geen flop, maar het is ook niet het succes dat te vergelijken is met de iPhone. Toen de iPhone uitkwam wist nog niemand wat het precies was, maar daar kwam al heel snel verandering in en de wereld kwam in de ban van deze smartphone en de rest van de techwerled vierde het mee.
  Maar de Apple Watch is geruisloos binnengegleden en heeft menig pols gevonden, maar heeft het de wereld stormenderwijs veroverd of levens van mensen veranderd? Driewerf nee.

  Ik heb er geen, ik hoef er geen en ik ken niemand die er een heeft, terwijl mijn omgeving vergeven is van de Apple-gebruikers. Iedereen die ik ken denkt, tja het zal wel, waarom zou ik hem moeten hebben?

 • Profielfoto
  essiw

  Zelf denk ik dat de apple watch een geflopt product is, maar de 1e generatie van Apple spullen zijn nooit goed geweest, dus ik ben benieuwd of de 2e gen het gaat redden.

  Zolang het geen key feature heeft zal ik het niet gaan kopen, ik wacht nog steeds op een horloge die er voor zorgt dat mijn welzijn/health gemonitord.

  Wat is er niet goed aan de iPad 1 dan?

  Naar mijn mening was er niets mis met de iPad 1, echter was de sprong van iPad 1 naar de iPad 2 enorm groot dat ik er spijt van heb dat ik toen niet op de iPad 2 gewacht hebt. De iPad 1 was al na een paar jaar outdated, terwijl de iPad 2 veel langer mee ging.

 • Profielfoto
  Spinozo

  iPad 2 gaat nog steeds mee, beste Tech product ooit!

 • Profielfoto
  Hydræ

  In 2007 verkocht Apple 6 miljoen iPhones en in 2015 12 miljoen Watches.

  Dit is appels met peren vergelijken.

 • Profielfoto
  Milez

  Ik heb het niet zo voor het idee van een smartwatch. Om te beginnen lijkt het me ronduit vervelend om de hele tijd notificaties aan je pols te krijgen. Je kunt die natuurlijk uitschakelen, maar zoals ik het begrijp, is de Apple Watch hoofdzakelijk een notificatiestoestel, dus als je die uitschakelt heb je er niks aan.

  En los daarvan is dit nog een bijkomend toestel dat ik om de aantal jaar zou moeten vervangen, naast de Mac, iPhone en iPad. Dat wordt een beetje te veel.

 • Profielfoto
  Blackie

  appels en peren….

  de eerste iPhone werd immers alleen in de VS verkocht en de watch dus over de hele wereld…. vergelijking is dus op niks gebaseerd.

 • Profielfoto
  knekkie