Apple vernieuwt 12-inch MacBook en MacBook Air

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Zojuist heeft Apple vernieuwde MacBooks in de Online Apple Store geplaatst. Zowel de 12-inch MacBook als MacBook Air hebben hardwarematige vernieuwingen aan de binnenkant gekregen. De 12-inch MacBook komt ook in een nieuwe kleur.

De 12-inch MacBook is voorzien van nieuwe Intel Skylake-processors, een snellere grafische chip, snellere flashopslag en een batterij die een uur langer meegaat. De MacBook is nu ook in rosegoud leverbaar.

12-inch MacBook

Na de 5K Retina iMac is de 12-inch MacBook de tweede Mac die een Skylake-processor krijgt. Apple heeft de MacBook voorzien van een Intel Core m3 of m5-processor, die betere prestaties levert en zuiniger met energie omgaat. Dat is te merken aan de accuduur, die met een uur is toegenomen. De nieuwe Intel HD Graphics 515 levert tot 25 procent betere grafische prestaties en dankzij de snellere PCIe-flashopslag gaat het openen van bestanden vlotter. De intel Core M-chip heeft geen ondersteuning voor Thunderbolt 3. USB 3.1-C blijft de enige aansluiting.

macbookrose

MacBook Air

Tot slot krijgt de 13-inch MacBook Air een kleine upgrade. Alle 13-inch modellen bevatten nu standaard 8 GB RAM. Voorheen kostte deze upgrade honderd euro extra. Alle andere specificaties, waaronder de Intel Broadwell CPU en de vanaf-prijs van € 1.099, blijven gelijk. Het 11-inch model wordt nog met 4GB geheugen geleverd, maar kan uitgebreid worden tot 8GB.

De nieuwe MacBooks zijn vandaag in de online Apple Store te bestellen. Woensdag liggen ze in de winkel bij de Apple Retail Store en resellers. Een nieuwe MacBook Pro wordt tijdens WWDC op 13 juni 2016 verwacht.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  D3nn3y

  Nu wachten op de MacBook pro vernieuwingen! ???

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat de Air deze upgrade krijgt geeft toch eigenlijk wel aan dat dit de laatste generatie Air zal zijn.
  Tijdens de WWDC zullen we dan alleen nog een nieuwe MacBook Pro kunnen verwachten. Volgend jaar zal de Air dan compleet plaatsmaken voor meer varianten Retina MacBooks. Afhankelijk van het resultaat hoe goed de iPad Pro het doet als vervanger van laptops in het algemeen.
  .
  Ik geloof niet dat Apple over 2 maande de MacBook Air nog gaat upgraden of in een nieuw jasje stoppen tijdens de WWDC.
  .
  Jammer ik wil wel zo’n MacBook maar ga geen 1500,- spenderen aan zo’n basic kleine machine. Het is een prachtig stukje techniek maar geen 1500,- waard.

 • Profielfoto
  Sanderrrrr

  Ik vind het steeds lastiger om Macbooks op grafische krachten te vergelijken met andere laptops en/of een inschatting te maken wat ze aankunnen.

  Een Intel HD515 staat vrijwel nooit genoemd als vergelijking voor of met een andere kaart… Voor grafische applicaties worden soms vereisten opgesomd, maar die zijn dus moeilijk te controleren.

  Heeft iemand hier tips voor?

 • Profielfoto
  NI3LS

  Ik heb nu een Air van bijna 5 jaar oud en wacht nog steeds op een upgrade qua Retina en geheugen. Dit is natuurlijk een flut-update. Ik zou nooit meer een MacBook zonder Retina kopen, dus dat zou een MacBook 12″ moeten worden: te beperkt qua aansluitingen, toetsen niet lekker en te prijzig.

  Dus nog even door met m’n oude beestje.:)

 • Profielfoto
  Mich

  De MacBook air kan pas verdwijnen wanneer de MacBook thunderbolt support heeft. En dan nog mag die van mij eig in hè rijtje blijven. Alleen een retina scherm in en voor de rest perfecte I/O.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Als we toch aan het speculeren zijn..

  Kort geleden stond er een bericht omtrent Apple bezig zou zijn met het ontwerpen van een nieuw scharnier mechanisme. Hierin stond dat deze waarschijnlijk voor de Macbook (retina 12″) zou zijn. Alhoewel dat nog steeds kan.. verwacht ik eerder het volgende;

  nu de Macbook en de Macbook Air een update hebben gekregen is de kans klein dat Apple tijdens de WWDC opnieuw een update voor deze twee modellen zou uitbrengen. Als er dus een Macbook een update zal krijgen gedurende de WWDC/Mid-2016, zal dat hoogstwaarschijnlijk de Macbook Pro gaan worden.

  Ik voel mij blij nu.:shock::lol:

 • Profielfoto
  koen

  @Shmoo: waarom denk je dat dit de laatste generatie van de Air zal zijn?

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Ik vind het steeds lastiger om Macbooks op grafische krachten te vergelijken met andere laptops en/of een inschatting te maken wat ze aankunnen.

  Een Intel HD515 staat vrijwel nooit genoemd als vergelijking voor of met een andere kaart… Voor grafische applicaties worden soms vereisten opgesomd, maar die zijn dus moeilijk te controleren.

  Heeft iemand hier tips voor?

  De 515 kan je vergelijken met een 520 en deze kan dan weer vergeleken worden met een GeForce 820M (Maar dan heb je wel een i7 nodig en die zit niet in de Macbook)

  Ik gebruik deze site voor dit soort vergelijkingen: http://www.notebookcheck.nl/Intel-HD-Graphics-515.155027.0.html. Heel overzichtelijk en de mogelijkheid tot vergelijken van de andere Intel chipsets alsmede andere videokaarten.

  Daarnaast voeren zij benchmark testen uit en games benchmark testen. Vooral de testen met de games vind ik heel duidelijk omdat je dan een beetje kan zien wat de instellingen (low, medium, high) voor impact hebben.

  Ik wacht persoonlijk wel op de Macbook Pro 13″ met een Intel Iris Graphics 540/550 set.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Shmoo: waarom denk je dat dit de laatste generatie van de Air zal zijn?

  .
  Omdat de Air de enige Mac is zonder Retina display en het er ook niet ingezet kan worden want dan verliest Apple minimaal 2 uur batterijduur en die 12 uur ( hele dag ) is juist key voor de Air, dit is ongekend goed.
  .
  Los daarvan zit er niet zoveel verschil tussen een Air en een Retina MacBook. Als je van het 12″ model ook een 14″ zou uitbrengen, wat heeft de Air dan nog voor functie. Deze werd ooit ontworpen om zogenaamd meer compact/mobiel te kunnen werken. De MacBook is net zo compact en waarschijnlijk nog veel compacter dan de Air op dit moment en hoe compact wilt je worden. Het is niet dat een Apple laptop ooit robuust was in vergelijking tot de concurrentie. Sommige mensen doen daar wel eens raar over, alsof een MacBook Pro onhandelbaar is qua formaat terwijl ze hem dan vergelijken met een Air. Leg zo’n Pro eens naast een PC laptop van ongeveer dezelfde kwaliteit dan is je Pro natuurlijk gewoon lekker compact.
  .
  Vandaar dat ik denk dat Apple weer terug gaat naar de tijd waar je MacBooks had en MacBooks Pro. iPads en iPads Pro. iPhones en iPhones Plus. <– omdat je niet echt Pro kunt zijn met een telefoon.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb nu een Air van bijna 5 jaar oud en wacht nog steeds op een upgrade qua Retina en geheugen. Dit is natuurlijk een flut-update. Ik zou nooit meer een MacBook zonder Retina kopen, dus dat zou een MacBook 12″ moeten worden: te beperkt qua aansluitingen, toetsen niet lekker en te prijzig.

  Dus nog even door met m’n oude beestje.:)

  .
  Ik wil niet veel zeggen maar deze machine is echt wel een monstertje qua prestaties. Intel Core i7 (upgrade) + 8GB RAM daar kunnen denk ik heel erg veel mensen 5 jaar leuk dingen op doen. En de prijs is ook niet zo heel slecht. Als je kunt wachten zal er binnen nu en 4 maanden echt wel een winkel zijn die je deze machine kan verkopen voor ongeveer 1099,-.
  Dat zou voor mij een geile aankoop zijn die ik niet zou laten schieten.
  .

  .
  Enige minpuntje is dat ze de Air niet even door het zoutzuur halen voordat ze hem opbouwen – zodat we mooie kleurtjes krijgen. Als je toch een Air kunt kopen in Space Grey dan ben je de stoerste gast van het dorp en omstreken dan willen alle leuke meiden met je uit.

 • Profielfoto
  koen

  Dit is natuurlijk een flut-update.

  Het feit dat dit voor jou geen bruikbare update is, maakt het natuurlijk geen flut-update.

  @Shmoo: mooie specs (behalve misschien de opslag) voor een mooie prijs! Onze dochter gaat na de zomer studeren, dit lijkt me een prima investering voor haar.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Klopt zelf werk ik vanuit Dropbox met al mijn bestanden dus ik kan relatief eenvoudig zelf bepalen hoe vol ik de schijf van zo’n Air zou laten vullen met al mijn content.
  Je kan dan in de Dropbox app aangeven dan folders X en Z niet gesycnt dienen te worden dus komt deze content ook niet op je computer. Ik bedoel waarom zou je onderweg je vakantiefoto’s en filmpjes bij je willen hebben als je deze toch nooit aan gaat raken.

 • Profielfoto
  J-P-H

  Volgens een verkoper bij mediamarkt is de MacBook air nog altijd de bestverkochte Mac. Dus Apple zal het model misschien niet zo snel afvoeren zoals hierboven wordt gesuggereerd.

 • Profielfoto
  bjorngra

  De Macbook is voor mensen die een compacte lichte laptop willen en thuis bijvoorbeeld een iMac hebben. Mijn huidige is wordt dit jaar 6. Werkt nog prima, maar nu hij nog een redelijke waarde heeft en afgeschreven is doe ik hem weg.

  De nieuwe Pro’s zullen de looks van de MB krijgen, maar met meer poorten en snellere specs. De Air gaat denk ik exit. Maar nu, hoe gaat Apple met de prijzen om? Een 13″ MB pro kost nu net zoveel als een instap 12″ MB.

  Voor wat PS en ID, web en mail zal de 12″ MB met Skylake prima voldoen. Wel groot prijsverschil voor 0,1 Ghz extra.

  De Macbook zal de best verkochte zijn omdat het de goedkoopste mac laptop is. Veel mensen kunnen geen €2000-2500 kwijt aan een laptop.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik ben wel benieuwd naar verkoopcijfers van de MacBook. Ik heb er nog nooit eentje gezien, dan behalve in Apple winkels. Mijn gevoel zegt dat de MB een commerciĂ«le flop is, maar misschien heb ik het mis…

 • Profielfoto
  computer space

  Schandalig weer die Air. Retina hoeft niet, graag niet zelfs, maar full HD IPS moet toch wel kunnen. Brak TN scherm kon eerste generatie nog, maar nu echt niet meer.

 • Profielfoto
  Melle

  @ computer space – een full HD IPS had niet eens gemoeten voor mij,
  wel vind ik het ook spijtig voor mijzelf dat processor en graphics niet zijn upgraded.

  De macbook wel mooi update denk ik.

  Kan iemand de prestaties grafisch inschatten tussen deze graphics dan?

  Intel HD Graphics 515 (nieuwe macbook)

  Intel HD Graphics 6000 (air)

  en

  Intel HD Graphics 5000 (mijn oude air)

  want er zit nu maar 30 euro verschil tussen deze twee opties voor mij:

  macbook air
  1829 euro
  2,2 i7 tot 3,2 Ghz
  HD 6000
  512 ssd

  macbook
  1799
  1,2 m5 tot 2,7 Ghz
  HD 6000
  512 ssd

  Ik heb zeker geen schrik van de CPU performance,
  wel moet de graphics van mijn nieuwe laptops minstens gelijkwaardig en liever stuk beter zijn dan mijn huidige air. Intel HD Graphics 5000 – 1536 MB

  Als iemand kan aangeven dat die Intel HD Graphics 515 vb. al 25% beter zijn dan mijn HD 5000 dan ga ik toch wel voor de macbook gaan denk ik dan.

  wat doe ik met de graphics.

  Autocad (veel)
  photoshop (vaak)
  indesign (vaak)
  sketchup (vaak)
  illustrator (af en toe)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  inderdaad , het scherm is nu echt een afknapper .

  Nu heb je 2 opties

  1 de dure , nogal zwakke 12″ macbook met prachtig scherm , en met maar een enkele usb poort

  2 de relatief goedkope 13″ macbook air , met goede cpu en fatsoenlijke I/O. Maar met een crappy scherm

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Kan iemand de prestaties grafisch inschatten tussen deze graphics dan?
  Intel HD Graphics 515 (nieuwe macbook)
  Intel HD Graphics 6000 (air)
  en
  Intel HD Graphics 5000 (mijn oude air)

  want er zit nu maar 30 euro verschil tussen deze twee opties voor mij:

  De Intel HD 6000 heeft 48 EU, de 515 heeft er 24. Hierdoor is de HD 6000 geschikter voor grafische werkzaamheden omdat het meer rekenwerk kan verzetten op hetzelfde moment.
  De 515 is 20-25% sneller dan de 5300, niet de 5000. Let daar even op want het zijn twee verschillende chips;)

  Persoonlijk zou ik voor de HD 6000 gaan omdat deze meer EU’s tot zijn beschikking heeft.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben het eigenlijk eens met Shmoo, de Macbook is een prachtig stukje technologie, een mooi design en al wat je maar wilt, maar zoveel geld… het is natuurlijk Apple, en ik denk dat het het geld waard is puur en alleen als je kijkt naar design en je het nieuwste van het nieuwste wilt. Het is ook heel licht en heeft dus hele goeie mobiliteit.

  Maar de hardware man… “Dual core”, het is zolang geleden dat ik dat woord nog gebruikt heb:p

  Hoe dan ook, het is een selecte groep die hiervoor zal gaan. Hetzelfde met de Macbook Air, hoewel je daar al iets meer “power” voor krijgt.

  De Macbook Pro is voor mij persoonlijk eigenlijk het enige dat het kopen waard is omdat ik toch met zwaardere programma’s werk (en ook gewoon van een snelle computer hou). Mijn volgende Macbook Pro ga ik sowieso volledig upgraden. Mijn huidige van 2013 heeft 16GB ram en 256GB en de standaard CPU (denk ik). Dat is iets dat zeker zal veranderen, het wordt sowieso een 512GB met 16gb ram, (tenzij ze 32gb ram gaan aanbieden?) en een flinke i7 cpu.

  Eigenlijk zou ik liever een Mac Pro kopen en hoop ik stiekem een klein beetje op een nieuwe Mac Pro, maar ik geloof niet dat ze die nu al zullen upgraden. hoewel het eigenlijk al van 2013 is en de computer alweer 3j oud is. Vernieuwd ddr4 ram geheugen en nieuwe CPU/GPU’s zouden fijn zijn, met ook wat meer SSD geheugen, een pro machine met 256GB heb ik van in het begin wel wat flauw gevonden.

  Ik hou van Apple, maar dat wil niet zeggen dat het geen fouten heeft of kan maken. Ben hoe dan ook benieuwd naar de keynote en hoop alvast dat die spannender is dan de laatste die we gehad hebben :/

 • Profielfoto
  BomC

  Het intromodel van de Macbook is inderdaad knap prijzig, maar het topmodel naar verhouding dan weer niet. Een Air met dezelfde hoeveelheid RAM en een 512GB SSD kost grofweg hetzelfde.

  En die ga ik dan ook kopen. Met een niet-retinascherm kan ik leven, maar niet met dat toetsenbord van de Macbook.

 • Profielfoto
  computer space

  WTF? Ik denk door 14nm krijgen we eindelijk een quad i7 voor de MB 12. Nee, in plaats ervan gaan we terug in de tijd naar een hobbyversie van de Pentium 4.