Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 april 2016
Leestijd: 2 minuten

FBI is van Apple af, Apple niet van FBI

Vorige week werd duidelijk dat de FBI een manier had gevonden om de iPhone 5c van San Bernardino-schutter Syed Farook te ontgrendelen, zonder Apple’s hulp. Eind goed al goed? Niet helemaal. De strijd tussen Apple en de FBI krijgt nog een staartje.

Apple gaat de FBI niet voor de rechter slepen om te eisen dat de dienst vertelt hoe de iPhone in de San Bernardino-zaak is gekraakt. De FBI wil echter nog steeds Apple’s hulp, nu in een drugszaak in New York.

Apple niet naar de rechter

Een anonieme Apple-advocaat vertelt tegen Ars Technica dat Apple niet weet hoe de FBI de iPhone gekraakt heeft. Toch gaat de iPhone-maker niet naar de rechter om die informatie boven water te krijgen. Volgens de advocaat gelooft Apple dat de hack van de FBI niet lang zal werken en geen bedreiging voor moderne apparaten vormt.

De beslissing volgt na een uitspraak van FBI-directeur James Comey, hij vertelde tijdens een lezing de veiligheid­dienst alleen oude iOS-apparaten zoals de iPhone 5c kan ontgrendelen. De nieuwere iPhone 5s, SE, 6 of 6s met vingerafdrukscanner en secure enclave zijn niet te kraken. De FBI kreeg bij het ontgrendelen van de iPhone hulp van een derde partij, uit publieke documenten blijkt dat het om het Israëlische Cellebrite gaat.

(video: FBI-directeur Comey vertelt dat de dienst alleen een oude iPhones kan kraken)

Drugszaak New York

Op andere fronten zijn Apple en de FBI nog steeds in strijd. Apple boekte eerder een overwinning in een zaak in New York, waar de FBI medewerking eiste bij het ontgrendelen van de iPhone 5s van een drugsdeler. Een lagere rechter oordeelde in het voordeel van Apple, maar de FBI gaat in hoger beroep. Omdat het om een iPhone 5s gaat, is de methode die in de San Bernardino-zaak gebruikt werd niet in te zetten.

De telefoon in deze zaak is van Jun Feng, die al bekend heeft in drugs te hebben gehandeld. Het Amerikaans ministerie van Justitie – waar ook de FBI onder valt- wil de inhoud van de telefoon echter hebben een drugsnetwerk waar Feng mogelijk deel van uitmaakte op te rollen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
FBI is van Apple af, Apple niet van FBI
Sluiten