Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 april 2016

Variant 1970-bug legde iOS 9.3 lam

In februari werd een opmerkelijke bug in iOS ontdekt. Na het terugzetten van de datum naar 1 januari 1970, weigerde een iPhone of iPad na een reboot terug op te starten. Apple loste dit probleem in iOS 9.3 grotendeels op, maar niet helemaal.

Onderzoekers tonen in een video aan dat een gemodificeerde router de datum op iOS 9.3-apparaat via NTP terug kan zetten naar 1970 en deze zo alsnog kan bricken. Dit is in iOS 9.3.1 opgelost. Updaten dus.

‘Over The Air’ gebrickt met NTP

NTP staat voor Network Time Protocol, dit regelt dat een apparaat zijn klok via het internet synchroniseert met een server. De iPhone synchroniseert de tijd standaard via de server time.apple.com. Door een Wi-Fi-netwerk te modificeren, konden kwaadwillenden doen alsof ze time.apple.com zijn en de iPhone zo terugzetten naar 1970.

Volgens de onderzoekers zorgt dit ervoor dat de iPhone zichzelf brickt. Het apparaat reageert steeds slechter, wordt heel heet, de batterij gaat in recordtijd leeg en is na enige tijd onbruikbaar. Demo in de video:

Als je nog niet naar het twee weken gelden vrijgegeven iOS 9.3.1 hebt geüpdatet, is het verstandig dit zo snel mogelijk te doen óf geen verbinding te maken met onbekende Wi-Fi-netwerken. Een technische verklaring voor de datum 01/01/1970 lees je in ons artikel van februari over dit probleem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Variant 1970-bug legde iOS 9.3 lam
Sluiten