Variant 1970-bug legde iOS 9.3 lam

4 reacties

In februari werd een opmerkelijke bug in iOS ontdekt. Na het terugzetten van de datum naar 1 januari 1970, weigerde een iPhone of iPad na een reboot terug op te starten. Apple loste dit probleem in iOS 9.3 grotendeels op, maar niet helemaal.

Onderzoekers tonen in een video aan dat een gemodificeerde router de datum op iOS 9.3-apparaat via NTP terug kan zetten naar 1970 en deze zo alsnog kan bricken. Dit is in iOS 9.3.1 opgelost. Updaten dus.

‘Over The Air’ gebrickt met NTP

NTP staat voor Network Time Protocol, dit regelt dat een apparaat zijn klok via het internet synchroniseert met een server. De iPhone synchroniseert de tijd standaard via de server time.apple.com. Door een Wi-Fi-netwerk te modificeren, konden kwaadwillenden doen alsof ze time.apple.com zijn en de iPhone zo terugzetten naar 1970.

Volgens de onderzoekers zorgt dit ervoor dat de iPhone zichzelf brickt. Het apparaat reageert steeds slechter, wordt heel heet, de batterij gaat in recordtijd leeg en is na enige tijd onbruikbaar. Demo in de video:

Als je nog niet naar het twee weken gelden vrijgegeven iOS 9.3.1 hebt geüpdatet, is het verstandig dit zo snel mogelijk te doen óf geen verbinding te maken met onbekende Wi-Fi-netwerken. Een technische verklaring voor de datum 01/01/1970 lees je in ons artikel van februari over dit probleem.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Lars34

  Hier werd al voor gewaarschuwd toen de eerste versie van de bug bekend werd. Toch heeft Apple het niet opgelost…

 • Profielfoto
  Lutjemac

  Ik heb versie 7.1.2 op mijn iPhone 4, als software-update doe dan zegt ie De software is up-to-date. hoe verder te handelen mvg Gerard

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Sowieso een slechte zaak dat ze zomaar alles accepteren wat de server zegt. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld ook verlopen certificaten ineens weer geldig worden gemaakt.

  Een verbetering zou zijn om alleen maar datums te accepteren van na het uitkomen van het operating system.

 • Profielfoto
  koen

  @Lutjemac: dat klopt, de iPhone 4 kan niet hoger dan iOS 7.1.2.