Wozniak achter Apple in FBI-zaak, bezorgd om Apple Watch

3 reacties

Hoewel Steve Wozniak mede-oprichter van Apple is, staat de goede vriend van Steve Jobs niet meer op de loonlijst van het bedrijf. Daarom kan ‘Woz’ zijn ongezouten mening geven over actuele zaken, zoals Apple’s strijd met de FBI en de Apple Watch.

In een Ask Me Anything-sessie op Reddit zei Wozniak helemaal achter Apple te staan in de FBI-zaak, maar hij was ook kritisch op de Apple Watch. Volgens de mede-oprichter van Apple is de smartwatch te complex.

Cook is waardige opvolger van Jobs

Wozniak is vol lof over Apple’s CEO Tim Cook. Volgens de mede-oprichter van het bedrijf zet Tim Cook klanten en werknemers op één en maakt Apple producten waar mensen ook echt wat aan hebben. “Apple maakt onder Tim Cook goede producten. En zoals je weet, begon ik als hardware-engineer, dus ik ben blij dat te zien”.

Apple Watch te complex

Wozniak maakt hij zich zorgen om de complexiteit van de Apple Watch. “Ik vind mijn Apple Watch geweldig, maar het brengt Apple wel naar de modemarkt waar je tussen de 500 en 1100 dollar aan een horloge uitgeeft, afhankelijk van hoe belangrijk je denkt te zijn”. Woz vindt de verschillen tussen de modellen klein: “Er zijn wel twintig verschillende modellen die zich alleen met het bandje onderscheiden. Daar verander je de wereld niet mee en het is niet hoe ik Apple ken. Maar de markt zal er wel om vragen, en je moet op de markt inspelen.”

Woz is wel tevreden over zijn Apple Watch: “Eerst had ik een Galaxy Gear, maar daar hield ik het maar een halve dag mee vol. De Apple Watch draag ik praktisch dagelijks. Ik ben vooral te spreken over Siri, Apple Pay en het bewaren van boardingpasses van vliegtuigen. De speaker mocht wel iets krachtiger zijn.”
apple watch tafel

Apple vs. FBI

Tot slot werd Wozniak naar zijn mening over de strijd die Apple en de FBI voeren over het wel of niet kraken van het codeslot van de iPhone. Wozniak zegt persoonlijke vrijheid een van de belangrijkste waarden te vinden: “Want ik groeide op in een tijd waarin iedereen dacht bespioneerd te worden door Russen en Stalin.”

Dat Apple gedwongen kan worden om software te schrijven die het kraken van het codeslot van de iPhone mogelijk maakt, bezorgt hem rillingen: “Ik heb wel eens software gemaakt die als virus kon dienen, maar dat heb ik allemaal verwijderd. Ik moet er niet aan denken dat dit soort code in iOS terecht komt, kwaadwillenden zullen het snel weten te misbruiken.”

Onderdeel van de AMA-sessie was een video over de jeugd en de carrière van Wozniak. Die is hierboven te bekijken. De volledige sessie is op Reddit na te lezen.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Pfaff, we weten ondertussen wel beter! Als er centen te verdienen zijn verkoopt Apple die ozo belangrijke persoonlijke vrijheid gewoon aan de overheid! Want is de persoonlijke vrijheid van een Chinees minder belangrijk als die van een Amerikaan?
  Deze wousniak wordt wederom ingezet als damage control!

 • Profielfoto
  Neowip

  @ro_me

  ozo belangrijke persoonlijke vrijheid gewoon aan de overheid!

  En dat baseer je op? Als je Woz een beetje volgt en kent dan weet je dat die zich echt niet voor een karretje laat spannen.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @Neowip precies, en dat van China is ook overtrokken, ja, Apple moest net als ieder ander bedrijf dat actief is in China voor de lokale gebruikers dáár hun gegevens van iCloud, iTunes, Apple Music, documenten etc etc opslaan, maar is ondanks dat net zo veilig voor de gemiddelde Chinees als de Amerikaan, de beveiliging, o.a. end-to-end encrypt met on-device keys voor bijv. iMessage en FaceTime is het zelfde, het enige waar de Chinese overheid een vinger in kan hebben is de additionele metadata die bij lokale opslag beschikbaar is en welke dan onder de Chinese wetgeving valt, plus eventueel globale gebruikersdata en gegevens die Apple voor hun Chinese gebruikers daar lokaal in iCloud opslaat, maar ook daar is geen verschil met de rest van de wereld, die gegevens zijn ook in alle andere landen door lokale autoriteiten, AIVD/POL/JUS in NL of FBI/CIA/NSA in de US etc opvraagbaar. En dan nog wordt het merendeel door Apple versleuteld met sleutels die alleen op de apparaat van de gebruiker is aangemaakt en dus ook niet volledig inzichtelijk voor Apple of overheden…. iCloud back-ups van iOS apparaten dien ik even specifiek te benoemen, momenteel versleuteld Apple die vooralsnog niet met een gebruikers-apparaat specifieke key maar met hun eigen sleutels, die kunnen overheden dus opvragen, en daarbij dus ook de gegevens in een iCloud backup van iphone/ipad. Apple heeft inmiddels aangekondigd dat in de toekomst ook iCloud backups versleuteld zullen worden met een apparaat-specifieke sleutel die dus alleen de gebruiker heeft en niet Apple…