tvOS 9.2: alle vernieuwingen op een rij

8 reacties

Naast iOS 9.3, watchOS 2.2 en OS X 10.11.4 heeft Apple ook tvOS 9.2 beschikbaar gesteld. De kans is groot dat je Apple TV automatisch is bijgewerkt naar deze versie. Indien dat niet het geval is, start je de update via Instellingen > Systeem > Software-update.

Met tvOS 9.2 krijgt de Apple TV 4 een aantal oude bekende functies, zoals ondersteuning voor Bluetooth-toetsenbord. Er zijn ook nieuwigheden zoals iCloud-foto’s en een oplossing voor ergernissen met de Siri Remote.

Nieuw: Bluetooth-toetsenborden

De mogelijkheid om een Bluetooth-toetsenbord te koppelen is terug. De Apple TV 3 ondersteunde dit, maar bij de Apple TV 4 was het niet meer mogelijk om een draadloos toetsenbord te gebruiken. Met tvOS 9.2 is het weer mogelijk, een toetsenbord koppelen kan via het menu Instellingen > Afstandsbedieningen en apparaten.
Schermafbeelding 2016-01-11 om 21.19.04

Nieuw: Vergaderruimteweergave

Nog een functie die voorheen op de Apple TV 3 beschikbaar was en met tvOS 9.2 zijn herintrede op de nieuwe Apple TV maakt. Vergaderruimte modus toont direct AirPlay-instructies over de screensaver of een afbeelding naar keuze, zodat gasten snel hun presentatie kunnen doorzetten. Het is ook mogelijk een aangepaste boodschap in te stellen via het menu Instellingen > AirPlay > Vergaderruimteweergave.
Schermafbeelding 2016-03-22 om 11.16.52
Schermafbeelding 2016-03-22 om 11.17.30

Verbeterd: App Switcher

De App Switcher is vernieuwd werkt nu zoals die van iOS 9. In plaats van losse schermen naast elkaar, wordt een carousel met openstaande apps weergeven. Apps afsluiten werkt nog steeds door ze naar boven te vegen.
Schermafbeelding 2016-01-11 om 21.44.53

Nieuw: Apps in mappen

Het is in tvOS 9.2 net als op iOS mogelijk om apps in mappen te sorteren. Het werkt op een vergelijkbare manier met de Siri Remote. Twee iconen op elkaar slepen maakt een map die automatisch een naam krijgt. Een app selecteren en op de play/pauze knop drukken brengt een aantal extra opties naar boven.
Schermafbeelding 2016-01-11 om 21.48.58
Schermafbeelding 2016-01-11 om 21.40.21
Schermafbeelding 2016-01-11 om 21.40.42

Verbeterd: Scrollgedrag Remote

Bezitters van de Apple TV kennen de situatie ongetwijfeld: je raakt per ongeluk de afstandsbediening aan, de video stopt en het preview-venster om vooruit en terug te spoelen verschijnt. Een druk op de Menu-knop heft de actie op, maar het is toch vervelend. Apple erkent dit nu en implementeert in tvOS 9.2: eerst klikken, dan spoelen.
remote

Nieuw: iCloud-foto’s

De foto’s-app op de Apple TV heeft nu ondersteuning voor iCloud-fotobibliotheek zodat al je foto’s op het grote scherm te bekijken zijn. Met iCloud-foto’s komt ook ondersteuning voor Live Photos van de iPhone 6s naar het grote scherm.
Schermafbeelding 2016-03-22 om 11.37.59

Nieuw: Apple Maps

Ontwikkelaars kunnen nu apps maken die Apple Maps-componenten bevatten. De kaarten-app is dus niet als losse app op de Apple TV te vinden.
tvos-maps

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Kotter86

  En nog steeds geen Siri… zucht

 • Profielfoto
  Kotter86

  Hopelijk staat nu wel al mijn muziek wel in Apple Music. Op m’n iPhone, iPad en MacBook is alle muziek gewoon aanwezig onder “mijn muziek” maar op de ATV missen er soms nummers of hele albums of een artiest. Terwijl ik deze wel gewoon op kan zoeken op Apple Music en als ik ze dan alsnog wil toevoegen gebeurt er niks. Zijn er meer mensen die hier last van hebben? Opnieuw in en uitloggen helpt niet. iCloud bibliotheek staat gewoon aan en via iTunes heb ik wel 10x “bibliotheek bijwerken” gedaan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik weet niet, ik vind de Apple TV 4 niet echt een miskoop, al vind ik het device wel extreem prijzig in vergelijking tot wat je krijgt met een generatie 3. Alleen de afstandsbedinging vind ik typisch Apple gemaakt de rest is allemaal beneden Apple’s niveau of wat je zou moeten kunnen verwachten van dit bedrijf.
  .
  De meerwaarde is ver te zoeken. Een App Store met 5000 apps. Als jij er in Nederland 10 kunt vinden die je echt kunt gebruiken dan ben je een hele goede jongen.
  Los daarvan, functies als mapjes maken wanneer je apps op elkaar legt zoiets hoort toch gewoon in versie 1.0 van de software te zitten. Kom op Apple. Dit doen we al sinds iOS 3 of 4? Nee, aan het eind van de dag heb je straks een OS dat 3 major updates heeft gekregen en als je echt naar de changelog gaat kijken dan zijn de verbeteringen wel heel erg matig en standaard. Beginnersniveau.
  Ook is er geen notificatie-systeem wanneer er een update beschikbaar is voor een app. WTF. Wat is een App Store zonder updates-pagina’s of apps zonder badges.
  Je moet nu in de aankopen-pagina elke app die je hebt aangekocht even openen om te kijken of er een button Download of Update staat.
  Swipen en navigeren werkt hetzelfde als op je iPhone, heel erg fijn, maar als je dan de screenshots van een app wilt bekijken dan moet je ineens weer het Snow Leopard scrollen onthouden om van links naar rechts te komen. Kortom dan is het scrollen/navigeren ineens weer omgedraaid.

 • Profielfoto
  App69

  Kortom dan is het scrollen/navigeren ineens weer omgedraaid.

  Enorm irritant. Logica ver te zoeken.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Meer mensen het probleem dat ze iCloud Photo Library albums die in mappen geplaatst zijn niet zien op de Apple tv?

 • Profielfoto
  App69

  Nee. Het duurt soms wel lang.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Hmm. Een paar uur?
  Heb je in Photos wel echt albums in een submap?

 • Profielfoto
  App69

  Ik denk dat jij het over OS hebt. En ik over iOS.
  Dan kan ik daar geen antwoord op geven.
  Op de iPad gaat dat prima.