Swift en OS X steeds geliefder bij ontwikkelaars

7 reacties

Apple wint de harten van steeds meer ontwikkelaars. Uit een enquête van vaksite Stack Overflow onder meer dan 50.000 ontwikkelaars wereldwijd komen Apple’s eigen programmeertaal Swift en besturings­systeem OS X als favoriet uit de bus.

Ontwikkelaars werken het meest met JavaScript, SQL en Java, maar Rust, Swift en F# zijn het meest geliefd. OS X vergroot zijn voorsprong op Linux als het favoriete besturings­systeem van ontwikkelaars.

Windows volgend jaar van de troon

Vorig jaar was OS X voor het eerst populairder dan Linux. Dit jaar breidt het besturings­systeem van Apple zijn voorsprong op Linux uit met 26,2 procent voor OS X, 21,7 procent voor Linux en 22,5 procent voor Windows 7. Samen zijn OS X en Linux dit jaar goed voor 47,9 procent van de gebruikte besturingssystemen. Als de trend doorzet, stootten OS X en Linux volgend jaar gezamenlijk Windows van de troon.
os-dev-2016
Uit het onderzoek wordt ook duidelijk wat de minst geliefde technologieën zijn. Ontwikkelaars vrezen Visual Basic, WordPress, Matlab en Sharepoint het meest. Windows Phone, Haskell en CoffeeScript zagen de grootste afname in populariteit. Bekijk alle onderzoeksresultaten bij Stack Overflow.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  was te verwachten, iedereen die een beetje verstand heeft van andere ECMA programmeertalen zoals Javascript of inderdaad Adobe’s ActionScript 3.0 kan “zo goed als” moeiteloos overstappen naar- en werken mét Swift ook om dat die programmeertaal voor een groot deel ÓÓK de ECMA standaarden volgt… Logisch dat dit in dit onderzoek onderstreept wordt. Daarom vond ik het al zo’n goede zet van Apple dat ze eindelijk het verouderde Objective C gedag zegden.. MÁÁR, Swift is nog niet af, heláás! Want zowel javascript als ActionScript hebben, omdat ze al jaren volwaardige, gevestigde talen zijn, nog steeds een appeltje* voor op Swift en meer mogelijkheden en functies. *no pun intended*

 • Profielfoto
  defores

  Swift zit prima in elkaar mix van Objective C maar ook veel Object Pascal elementen, op zich niet vreemd Object Pascal heeft Apple samen met de Pascal ontwikkelaar ontwikkeld.

  @DaveFlash, ik welk opzichte is Swift niet af? ik ben nog geen dingen tegen gekomen wat de boel belemmerd (misschien mis ik bepaalde punten).

  Javascript zou ik niet echt willen vergelijken met Swift.
  Javascript vind ik een behoorlijke slordige taal met vreemde constructies, dingen zoals duck-typing/prototyping … dat moet je niet in een volwaardige OOP taal willen.

 • Profielfoto
  Aiko

  Vreemd dat in bovenstaand overzicht Mac OSX niet is onderverdeeld in afzonderlijke versies, zoals dat bij Windows wel is aangegeven.

  De versie 10.6.8 die ik nog steeds in gebruik heb (tot volle tevredenheid, dus dat blijft nog wel een paar jaar zo) hoeft niet op dezelfde stapel te liggen als versie 10.10.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @DaveFlash

  “MÁÁR, Swift is nog niet af, heláás! Want zowel javascript als ActionScript hebben, omdat ze al jaren volwaardige, gevestigde talen zijn, nog steeds een appeltje* voor op Swift en meer mogelijkheden en functies”

  Het klopt dat de ABI nog niet is vastgelegd en dat er nog een aantal wijzigingen op het programma staan voor Swift 3.0 (zie Swift evolution op github)

  Ondanks dat biedt Swift dezelfde mogelijheden als Objective-C.

  JavaScript en AS zijn zeer beperkt als het gaat om het schrijven van desktop en mobile apps .

  Als systeem programmeer talen zijn JavaScript en AC al helemaal niet geschikt.

 • Profielfoto
  Buzz

  Inderdaad, JavaScript / ActionScript enerzijds en Swift anderzijds zijn totaal verschillende werelden. Op het basisniveau zijn er wat overeenkomstige keywords, maar qua doelstelling en achterliggende filosofie kunnen de verschillen haast niet groter zijn.

 • Profielfoto
  KR1275

  Het bedrijfsleven maakt nog volop gebruik van Windows 7. Niet iedereen is over op 10.
  Waar in het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen de OS-X versies??

  Bij het publiceren van een dergelijke conclusie mag men best wat dieper graven. Ik concludeer uit bovenstaande dat het gebruik van Windows tenminste twee keer zo groot is als OS-X.

  En wat is de betekenis hier van ‘populair’?

  Ik vind het maar een voorbarige conclusie.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het is natuurlijk de grootst mogelijke onzin om de woorden “van de troon stoten” te gebruiken, als je daarvoor de tweede en derde plaats samen moet nemen.