Netflix ontwikkelt ‘data saver’ voor mobiele streaming

9 reacties

Netflix is bezig met de ontwikkeling van een ‘data saver’. Deze functie gaat gebruikers zelf laten kiezen: beter beeld of meer streamen met dezelfde hoeveelheid mobiele data. Momenteel gebruikt Netflix altijd 275MB per uur op mobiele netwerken.

In een blogpost schrijft de streamingdienst dat streams via mobiele netwerken nu beperkt zijn op 600kbit/s om gebruikers te beschermen tegen excessief datagebruik. Dat is lang niet genoeg voor HD-beeld.

De data saver wordt in mei aan de mobiele apps toegevoegd en laat gebruikers zelf de videokwaliteit bepalen. Volgens Netflix is 600kbit/s voor de meeste gebruikers overigens prima. “Onderzoek toont aan dat gebruikers op hun mobiele telefoon niet dezelfde resolutie als op een groot scherm nodig hebben om van shows en films te genieten.” Wie toch meer of minder data wil gebruiken, kan vanaf mei de kwaliteit zelf instellen.

Netflix biedt nu al de mogelijkheid om de kwaliteit van streams in te stellen, maar dit heeft alleen effect op streaming via een vaste internetverbinding. Via Mijn Profiel > Instellingen voor afspelen kies je nu voor drie opties.
netflix-kwaliteit

Via Wi-Fi streamt Netflix overigens alleen op de iPhone 6 Plus en Retina iPads in 1080p Full HD. Alle andere iOS-apparaten krijgen beeld in 720p-kwaliteit. Een acceptabel compromis, gezien de schermen van de 4- en 4,7-inch iPhone zelf geen Full HD-scherm hebben.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  datasaver voor de provider, de #telecommaffia.
  Onder druk van de #telecommaffia heeft netflix deze instelling gecreerd.
  Want het kost de provider te veel data verbruik.

  Moesten we 7 jaar geleden massaal online met mobiel. Zoveel mogelijk internetten en kon onbeperkt.
  Gaan we terug in de tijd van 1gb per maand. Wat je over hebt, word gewoon gejat van je.
  En nu kunnen we langzaam heel langzaam stapje voor stapje weer meer gb’s (en dus meer betalen) krijgen.
  En dan gebruiken we te veel data….

  Heeft iemand uitgerekend hoeveel je paar jaar geleden betaalde voor internet.
  En dat wat we nu betalen voor internet.
  Denk dat we meer zijn gaan betalen dan vroeger.

  Al die providers moeten naar het Internationaal Strafhof.

  Want ze kunnen wel overal kantoortjes hebben om zo min mogelijk belasting te betalen. Maar gaan we van vodafone nl naar vodafone be, dan kunnen we extra roaming kosten betalen. Extra betalen omdat we in het buitenland bellen.
  En dat geld wat we betalen of de belgen.
  Gaat via brievenbus kantoor naar Nederland.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Meeuw wat kun jij toch een onzin lullen hè… Als ik naar al je reacties kijk zouden ze zo onderhand geblokkeerd moeten worden door de diverse spamfilters op deze site… Krijg onderhand je leven eens op orde, joh…

  En nu on topic: deze optie heeft níets, maar dan ook níets met de zogenaamde Telecommaffia te maken. Toegegeven moet worden dat die jongens niet de braafste van de klas zijn (zoals zo onderhand elke andere (grote) onderneming ook dingen doet die wellicht niet helemaal door de beugel kunnen), maar dat Netflix deze optie introduceert staat daar los van.
  Als je (@Meeuw) éindelijk eens eerst zou lezen voor te reageren, was deze onzin waarschijnlijk nooit op de site gekomen en had ik er nu niet zoveel woorden aan vuil hoeven te maken. Er is alleen al één reden waarom de optie niet opgelegd kán zijn door de Telco’s en die is dat je ook een instelling hebt die méér data (7GB/uur) verbruikt dan nu standaard is (~0.3GB/uur). De standaardkwaliteit gaat sowieso dus al omhoog…
  Als het “De provider teveel data zou kosten”, zou dit nooit gebeurd zijn. Maar wat eerder zo is: het kan de provider aan haar derrière oxideren of wij “teveel data” gebruiken. Hoe meer hoe liever; we betalen immers extra voor gebruik buiten de bundel.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  die méér data (7GB/uur) verbruikt dan nu standaard is (~0.3GB/uur). De standaardkwaliteit gaat sowieso dus al omhoog…

  .
  Nope. De standaard-kwaliteit gaat niet omhoog. Dat was (±) 275 MB per uur, en wordt nu omschreven als TOT 0,3 GB per uur. Wat dus feitelijk precies hetzelfde is.

  En verder is het hele MEEUW-verhaal inderdaad dikke onzin.:)

 • Profielfoto
  sjonnie

  Ik zou graag zien dat ze net als de muziekstreaming diensten een offline modus zouden toevoegen met kwaliteit naar keuze.

 • Profielfoto
  csteelooper

  die méér data (7GB/uur) verbruikt dan nu standaard is (~0.3GB/uur). De standaardkwaliteit gaat sowieso dus al omhoog…

  .
  Nope. De standaard-kwaliteit gaat niet omhoog. Dat was (±) 275 MB per uur, en wordt nu omschreven als TOT 0,3 GB per uur. Wat dus feitelijk precies hetzelfde is.

  Oké, ik had het huidige uurgemiddelde er niet bij… Dank voor de correctie!

  En verder is het hele MEEUW-verhaal inderdaad dikke onzin.:)

  Ja, en als dit nou eens de éérste of énige keer was… Maar beide zijn helaas onwaar…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Naja dan kan dat van mij onzin zijn na uw mening.
  Je noem 1 feit en die feit is fout.
  Dus welke is meer onzin dan;)

 • Profielfoto
  Jerry.w

  @MEEUW wat je in de eerste reactie zei slaat natuurlijk nergens op, en zorgt ervoor dat je geloofwaardigheid aardig ten gronde gaat. Om even te reageren op je 2de reactie: ‘Je NOEM 1 feit en DIE feit is fout’.
  Nouja, reageren is denk ik niet nodig, als je na kan denken snap je natuurlijk zelf ook wel dat die zin niet klopt.
  @sjonnie Spotify is de dienst waar je naar opzoek bent (instellingen > streamingkwaliteit > downloadkwaliteit)
  Om ook even op het artikel zelf te reageren:
  Fijn om te zien dat netflix deze functionaliteit in gaat bouwen, alhoewel ik met de huidige internetprijzen mezelf alsnog niet snel zo snel een serie’tje zie kijken via mobiel internet. Mischien een idee om deze functionaliteit ook voor wifi netwerken beschikbaar te maken voor als ik bijvoorbeeld in de bus zit (waar een bijzonder langzaam en instabiel wifi netwerk beschikbaar is)

 • Profielfoto
  ibla

  Ik snap niet waarom ik niet iets tijdelijk lokaal kan opslaan uit Netflix zoals bijv. bij Netflix en Apple Music wel kan. Ik zit veel in het vliegtuig en ben dus nog steeds aangewezen op illegale downloads. (Terwijl ik dus gewoon een Netflix abonnement heb)

 • Profielfoto
  ibla

  Zoals bij Spotify en Apple Music bedoel ik natuurlijk:)