macOS: code hint naar nieuwe naam OS X

Door: Raymon Mens - 31 reacties

De naamgeving van nieuwe besturings­systemen bij Apple draait steeds meer om het apparaat: watchOS, tvOS en iOS. Waarom niet macOS? OS X is om historische redenen de enige uitzondering. Mogelijk komt daar dit jaar verandering in.

In een nieuw component van OS X 10.11.4 is een verwijzing naar ‘macOS’ gevonden. Het gaat om het framework dat verantwoordelijk is voor de real-time vluchtinformatie in de berichten-app.

Het Braziliaanse Apple-blog MacBrazil ontdekte het framework dat FUFlightViewController_macOS.nib heet. Er is ook een iOS-versie, die FUFlightViewController_iOS heet. Mogelijk speelt Apple met het idee om de naamgeving van zijn besturingssystemen gelijk te trekken, de line-up zou dan bestaan uit: macOS 11, iOS 10, watchOS 3 en tvOS 10.

macos
De FlightViewController verwijst naar macOS.

Duidelijke trend

Het UNIX-gebaseerde OS X bestaat dit jaar 15 jaar. Oorspronkelijk werd OS X genoemd naar katachtigen: Cheetah, Puma, Tiger, Leopard, Snow Leopard, Mountain Lion enzovoort. Tijdens de aankondiging van OS X 10.9 Mavericks in 2013 switchte Apple naar namen die naar de roots van het bedrijf verwijzen: Californië. Apple kan deze naamgeving voortzetten, maar de naam van het besturingssysteem overeen laten komen met de naam van het apparaat lijkt de trend te zijn.

We weten niet wat het plan is, dat wordt waarschijnlijk tijdens WWDC in juni duidelijk. Op basis van eerdere geruchten hopen we in ieder geval Siri op de Mac te zien. Ook zou Apple van plan zijn in OS X 10.12/macOS 11 de foto’s-app een groot aantal nieuwe functies te geven.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  GT1988

  Ik had altijd hoop dat wanneer iOS 10 uit zo komen er een universeel OS zo komen voor beide devices.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het gaat om het framework dat verantwoordelijk is voor de real-time vluchtinformatie in de berichten-app.

  .
  Ik heb het al weer in de gaten, ze zijn bij Apple weer keihard bezig met zeer belangrijke taken van de computer systeem, de berichten app en allerlei fratsen erin.
  Waarom noemen ze het niet gewoon iOS X, over twee jaar zijn 80% van de apps op je desktop een kloon van een gelijknamige iOS app.
  .
  Het hele drag & drop principe waar Apple ooit zo sterk in was met iLife en iWork’s zal langzaam verdwijnen omdat de drag & drop functie niet in iOS zit vanwege het touch effect dus zie je ze ook heel langzaam steeds minder voorkomen in OS X.

 • Profielfoto
  polansky

  Hou mijn hart vast – Vrees dat dit DE integratie wordt tussen iOS en Mac OS X.

  In dat geval ben ik in ieder geval blij dat je altijd nog Windows kunt draaien op je Mac. Hoe sneu dat ook is.

  Ik weiger mijn Mac onder een soortegelijk OS als iOS te draaien en daarmee binnen een super gesloten omgeving! Tenzij men mij bij Apple de vrijheid geeft om programma’s van buitenaf te kunnen installeren zonder tussenkomst van de (Mac) App Store

  Maar ik vrees met grote vrezen, want alles wijst erop dat ze OS X nog verder dicht gaan timmeren. Daarmee voorzie ik ook een sobere toekomst voor Apple als computerleverancier. Want einde OS X lijkt ook einde Mac voor mij en waarschijnlijk met mij vast ook voor vele andere gebruikers.

 • Profielfoto
  koen

  Het gaat hier trouwens om ‘nib’ files, dat zijn documenten die voor een bepaald scherm alle elementen definieren: knoppen, labels, iconen, etc. Vandaar dat de nib files verschillend zijn voor iOS en macOS. De nib files zijn in dit geval een onderdeel van het FlightUtilities.framework.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Ik had altijd hoop dat wanneer iOS 10 uit zo komen er een universeel OS zo komen voor beide devices.

  Ik zie dat niet gebeuren. Beide OS-sen zijn al gebaseerd op dezelfde kernel, maar omdat de GUI en bediening zo verschillend zijn zie ik niet in wat het voordeel is van een universeel OS. Ik kan wel zo een nadeel bedenken, kijk maar bij Windows 10 waar het diskgebruik op tablets soms echt een probleem is. Ik moet er niet aan denken dat de helft van mijn diskruimte op mijn 16GB iPad opeens weg is voor een OS wat veel te log is.

 • Profielfoto
  pippen2

  De strategie van Apple is om de meeste mensen naar de iPad te krijgen. Ontwikkelaars moeten dus vooral iOS apps gaan maken i.p.v. OS X apps. Het zou van Apple een goede zet zijn om de frameworks van OS X en iOS op elkaar aan te sluiten, zodat je een iOS app heel eenvoudig kunt omzetten naar een OS X app. Grafisch wordt het dan automatisch aangepast aan het OS, maar de programmeur hoeft weinig moeite te doen om een app te porten. Dat kost nu volgens mij nog teveel tijd. Het zou voor de iPad heel goed zijn dat de apps veel meer functionaliteit krijgen. Nu zijn ze toch vooral de uitgeklede versie van de desktopvariant. Dat moet gelijkgetrokken gaan worden.

 • Profielfoto
  Di May

  Ik vrees dat OMT al geruime tijd besmet
  is met een bijzonder akelige bug.

  Vermoedelijk afkomstig uit de MS-stal.
  Want systematisch verpest het het lezen
  van reacties, dat Polansky-virus.

  De sfeer is immer negatief.
  Het kan moeilijk een Apple-adept zijn.
  Daarvoor is de teneur te nadrukkelijk.

  Kan dus alleen maar malware zijn.
  Afkomstig van buitenaf.

  Had gehoopt dat OMT, of toch minstens
  Apple, daar bestand zou tegen geweest zijn.

  Noppes dus.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Maar ik vrees met grote vrezen, want alles wijst erop dat ze OS X nog verder dicht gaan timmeren. Daarmee voorzie ik ook een sobere toekomst voor Apple als computerleverancier. Want einde OS X lijkt ook einde Mac voor mij en waarschijnlijk met mij vast ook voor vele andere gebruikers.

  Drama Queen!

 • Profielfoto
  no_poo

  macOS; op de een of andere manier staat dat gewoon heel mooi. Ik ben benieuwd wat de toekomst brengen mag, doe mij maar een nieuwe computerrevolutie!

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Hou mijn hart vast – Vrees dat dit DE integratie wordt tussen iOS en Mac OS X.

  In dat geval ben ik in ieder geval blij dat je altijd nog Windows kunt draaien op je Mac. Hoe sneu dat ook is.

  Ik weiger mijn Mac onder een soortegelijk OS als iOS te draaien en daarmee binnen een super gesloten omgeving! Tenzij men mij bij Apple de vrijheid geeft om programma’s van buitenaf te kunnen installeren zonder tussenkomst van de (Mac) App Store

  Maar ik vrees met grote vrezen, want alles wijst erop dat ze OS X nog verder dicht gaan timmeren. Daarmee voorzie ik ook een sobere toekomst voor Apple als computerleverancier. Want einde OS X lijkt ook einde Mac voor mij en waarschijnlijk met mij vast ook voor vele andere gebruikers.

  Dit zie ik niet gebeuren, daar is Tim Cook te behoudend voor.

  Ik had net als GT1988 altijd gedacht aan een universeel OS, zoals iOS 11.

  Komt er eigenlijk nog een OMT café n.a.v. de meest recente keynote?

 • Profielfoto
  EEDEEJEE

  Heu, ik snap er weer niks van. Kan iemand aan een geïnteresseerde leek ietwat eenvoudig doch deskundig uitleggen waarom:
  1- een bericht omtrent naamsverandering van OS X zomaar betekent dat het besturingssysteem naar de knoppen wordt geholpen?
  2- een eventuele “gelijkschakeling” niet in het voordeel zou werken van beide partijen: de gebruiker en Apple zelf. Het Drag&Drop-systeem zou dan bij macOS evengoed kunnen blijven bestaan. Waarom niet, denk ik dan in het tegendeel.

 • Profielfoto
  w1mster

  Niks nieuws onder de zon dus…

  Mac OS, zo heette het besturingssysteem van de Mac van systeem 7.5 (toen officieel) tot einde systeem 9.

  Zie hier, the all knowing Wikipedia

 • Profielfoto
  Roko

  Wat w1mster zegt. Het wachten is op OS XI, want tjeemig, hoeveel sub versies van OS tien willen ze wel niet maken voordat ze naar elf gaan?!

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  tvOS en watchOS zijn in principe gewoon iOS, maar dan met verschillende GUI-elementen, ik kan me voorstellen dat macOS hierin meegaat, zodat apps inderdaad makkelijker geport kunnen worden.

  Wel denk ik dat macOS uitgebreider blijft, omdat het kan. De terrabytes op de Macs zijn niet te vergelijken met de gigabytes op iPhones e.d. En dus zal er meer mogelijk blijven. macOS ndersteunt dan naast code vanuit iOS ook gewoon de huidige coderingen, zoals C#, Python e.d

  Je ziet dit al met Swift, wat zowel op iOS, als op watchOS, tvOS en ook OSX werkt, daar gaan we heen.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  macOS oogt een stuk fraaier.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Op zich heb ik er totaal geen problemen mee als Apple het makkelijker maakt voor iOS programmeurs om ook hun apps op de Mac uit te brengen. Als ze maar niet de boel gaan dicht timmeren zoals op iOS. File management is nog steeds lastig, hoewel het wel verbeterd is in iOS 8 & 9. Ook moet het wat mij betreft mogelijk blijven om programma’s van buiten de Appstore te blijven gebruiken, programma’s zoals TextExpander en Hazel wil ik niet kwijt.

  Aangezien ze bij Apple zelf ook Mac’s gebruiken zal het wel meevallen en anders kan ik nog altijd Linux op mijn Mac zetten.;-)

 • Profielfoto
  Arthur345

  macOS oogt een stuk fraaier.

  Dat is inderdaad zeer belangrijk voor een besturingssysteem, dat de naam fraai oogt.

 • Profielfoto
  Zakske

  On January 24, 1984, Apple Computer Inc. introduced the Macintosh personal computer, retroactively renamed to the Macintosh 128K model. The operating system of early Macintoshes is named “System Software” or “System”, and its ensuing series was later renamed to Mac OS after 7.5.

  Als het een voorbode is voor de kwaliteit van de software zou ik het laten; geen idee of veel mensen zich Mac OS 8 uit 1997 nog herinneren, maar dat was behoorlijk kut.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Heu, ik snap er weer niks van. Kan iemand aan een geïnteresseerde leek ietwat eenvoudig doch deskundig uitleggen waarom:
  1- een bericht omtrent naamsverandering van OS X zomaar betekent dat het besturingssysteem naar de knoppen wordt geholpen?
  2- een eventuele “gelijkschakeling” niet in het voordeel zou werken van beide partijen: de gebruiker en Apple zelf. Het Drag&Drop-systeem zou dan bij macOS evengoed kunnen blijven bestaan. Waarom niet, denk ik dan in het tegendeel.

  Een naamsverandering van een OS kan een verandering in de filosofie van een OS aangeven.

 • Profielfoto
  PowerMac

  MacOS 7.6 draaide lekker op de LC…

 • Profielfoto
  Zakske

  MacOS 7.6 draaide lekker op de LC…

  Tot je het bommetje zag… en de computer crashte.

 • Profielfoto
  Macnido

  Heb ik geen probleem mee, gewoon lekker doen!

 • Profielfoto
  madcat

  Wat w1mster zegt. Het wachten is op OS XI, want tjeemig, hoeveel sub versies van OS tien willen ze wel niet maken voordat ze naar elf gaan?!

  Zelf verwacht ik juist dat ze het MacOS 12 gaan noemen en dat ze juist de X/10 compleet verwijderen om misverstanden voor IOS 10 te voorkomen.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik vind dit nogal een heftige conclusie, ik denk dat dit gewoon een ontwikkelaar is geweest die het wat makkelijker wilde houden voor zichzelf.
  Ik zou het ook behoorlijk raar vinden als het er uit blijft zien als OSX maar dat ze het dan OS 11 gaan noemen. Dan moeten ze wel met iets komen, anders worden ze van alle kanten afgekraakt natuurlijk.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Zou toch mooi zijn, glorie van weleer. Mac OS 11 en het originele logo.. https://en.wikipedia.org/wiki/File:MacOS_original_logo.svg

 • Profielfoto
  matsoftmac

  Mac Os 8.6 was een super fijn Os! Ik wil terug naar die tijd :S

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik kan me juist herinneren dat Apple ooit de naam Mac OS X wijzigde in OS X (volgens mij bij de introductie van Mountain Lion). Dus om het dan nu weer terug te draaien riekt naar wispelturigheid… Van mij mag wel eens een nieuwe major worden uitgebracht. Dus geen OS X 10.12 maar een OS 12 of wat dan ook. Of daar wel of geen Mac voor staat mag Apple lekker zelf weten…

  Edit: Yep. Het was inderdaad Mountain Lion waar Apple de term “Mac” voor de naam liet vallen: klik (wikipedia)

 • Profielfoto
  SvS

  Mac Os 8.6 was een super fijn Os! Ik wil terug naar die tijd :S

  Met een PowerMac 8600 of iMac uit 2000 kom je al een eind om nostalgisch te wezen. Alleen het internetten en chatten zal niet echt lukken, maar alle andere taken/spelletjes met programmaversies uit die tijd wel. Maar je hebt gelijk, lekker aanrommelen met systeemmap/preferences.

 • Profielfoto
  farl4web

  Goede naam voor rebranding. Past goed in hun besturingssystemen gamma. Mooi!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Update: The file is actually not new in OS X 10.11.4, as it is present on machines running older versions of OS X El Capitan and lists a creation date of August 2015.

  .
  Niet te veel achter zoeken dus.

 • Profielfoto
  defores

  Als je iets verder in de framework kijkt bij de info.plist bestand dan zie je het gewoon nog OSX vermeld staan. Ik kan me echt niet druk om maken dat een nib bestand een andere suffix heeft. Kan net zo goed speculeren dat dit genoodzaakt was voor Xcode zelf en hoe die bestanden genegeerd.