Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 maart 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Kabelaars dwingen NPO tot lage kwaliteit streams en gemist’

De NPO heeft prima iOS-apps, maar op gebied van beeldkwaliteit laten de streams met een maximale kwaliteit van 342p nogal te wensen over. Zeker als je op een iPad of via AirPlay op een groot scherm kijkt is het bijna pixels tellen. Hoe komt dat toch?

NOS op 3 ging op onderzoek uit en ontdekte dat het komt door een contract met kabelbedrijven zoals Ziggo. Daarin staat dat de NPO zijn programma’s in lage kwaliteit op internet en in apps moet aanbieden.

Commerciële belangen

De officiële reactie van de NPO is dat het aanbieden van HD-streams veel bandbreedte, opslag en dus geld kost. Volgens Geert-Jan Bogaerts, hoofd Digitaal van de VPRO, is dat de halve waarheid: “Hoge kwaliteit willen ze niet online hebben vanwege commerciële belangen”, zegt hij tegen NOS op 3. “Als die beelden in goede kwaliteit online staan, kan je net zo goed je kabel opzeggen. Als dat gebeurt, betalen de kabelaars minder voor hun contract met de NPO. En dat kost de NPO weer geld.”

“Als de beelden in goede kwaliteit online staan, kan je net zo goed je kabel opzeggen.”

Kabelaars betalen de NPO voor exclusieve rechten op HD-versies van programma’s. De NPO moet van Den Haag zoveel mogelijk verdienen aan uitzendrechten en kan daarom niet anders dan een dergelijke overeenkomst sluiten, concludeert NOS op 3.

Nieuw contract, weinig verbeteringen

De verplicht lage kwaliteit is een doorn in het oog van veel omroepen die online jongeren willen bereiken. De kabelaars en NPO onderhandelen momenteel over een nieuw contract dat de beeldkwaliteit een klein beetje zal verbeteren. Toch is HD-beeld niet te verwachten, dat blijft gereserveerd voor de kabelaars en betaaldienst NPO Plus (€ 7,95 per maand).

342p-stream van Wie is de Mol.

Of het contract met kabelaars ook de reden is dat de NPO-app nog niet voor Apple TV beschikbaar is, blijft onduidelijk. Het lijkt ons echter logisch dat bedrijven als KPN en Ziggo niet zitten te wachten op een Apple TV-app als concurrentie voor hun eigen settopbox.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.