iPhone SE: eerste reviewers enthousiast

22 reacties

De nieuwe 4-inch iPhone SE is nog niet in Nederland of België te koop, de pre-orders beginnen bij ons 29 maart en het toestel wordt begin april geleverd. Enkele Amerikaanse media hebben het toetsen al wel in handen en eerste reviews gepubliceerd.

Rene Ritchie (iMore), Mark Prigg (Daily Mail) of Geoffrey Fowler (Wall Street Journal) zijn enthousiast over de snelheid van de iPhone SE, de kwaliteit van de camera, en zelfs de accuduur is een positieve verrassing.

Snelheid en accuduur

Prigg is enthousiast over de snelheid van de iPhone SE, hij omschrijft het toestel als “net zo snel als de 6s, en erg handig.” Fowler merkt ook op dat de prestaties niet teleurstellen: apps en veeleisende games worden zonder moeite geladen. Ritchie vergelijkt de iPhone SE met een ​​formule 1-auto. De A9-chip hoeft op het 4-inch scherm een stuk minder pixels aan te sturen dan bij de iPhone 6s (Plus), wat de prestaties ten goede komt. De iPhone SE is dus een kleine krachtpatser.

Op gebied van accuduur durft alleen The Wall Street Journal zich uit te spreken. Fowler heeft een accuduur van 10 uur bij surfen op het internet gemeten, dat is twee uur meer dan de iPhone 5s en 6s en zelfs drie uur meer dan de Samsung Galaxy S7.

iphone-se-6s-16x9
Afbeelding: WSJ.

Compromis

Ondanks al deze goede dingen, heeft de iPhone SE ook een aantal compromissen. De eerste is natuurlijk het scherm. Eenmaal gewend aan de 4,7-inch iPhone 6s of de 5,5-inch iPhone 6s Plus is een 4-inch scherm een stap terug. Ritchie was bang dat het kleine scherm krap zou aanvoelen, maar hij waardeert dat Reachability (twee korte taps op de home-knop om het scherm naar beneden te halen) niet meer nodig is. Toch concludeert hij dat liever met het 4,7-inch formaat te werken. Fowler merkt op dat het scherm minder contrast heeft dan de iPhone 6s, 3D Touch ontbreekt.

Voor Prigg was het moeilijk om van een iPhone 6s Plus naar de iPhone SE te schakelen. Hij krijgt weinig serieus werk gedaan op het 4-inch scherm, maar heeft een interessante theorie. De iPhone SE kan prima naast een zakelijke iPhone 6s Plus als prive-telefoon dienen. Bijvoorbeeld in het weekend of bij dagjes weg. De telefoon is gemakkelijk mee te nemen, maar heeft toch een 12 megapixel camera aan boord.

iphone-se-camera-16x9
Afbeelding: iMore.

Goede come-back

De conclusie van de eerste reviews is dat Apple de 4-inch iPhone op een goede manier nieuw leven in heeft geblazen. “Ik ben blij de iPhone SE te zien”, zegt Geoffrey Fowler, “voor een deel omdat ik denk dat de wereld gewoon een kleine maar krachtige telefoon nodig heeft.” – “Als je de beste technologie en de best mogelijke ervaring in de kleinste en betaalbare iPhone wil, dan is dit de iPhone om te kiezen”, aldus Rene Ritchie.

“Het klinkt misschien als een stap achteruit,” schrijft Mark Prigg, “maar de SE zou wel eens de underdog van de iPhone-lineup kunnen zijn, perfect voor miljoenen gebruikers die wel een goede maar niet al te dure smartphone willen.”

En nu ‘de mensen’

The Daily Mail heeft als site die zich niet primair op technologie richt ook wat mensen op straat gevraagd wat ze van de iPhone SE vinden. Een frisse blik van buiten de tech-bubbel, vanaf 00:35 in onderstaande video.

De iPhone SE is vanaf 29 maart in Nederland te bestellen. Het 16GB-model kost € 489 en voor 64GB moet € 589 betaald worden. Lees meer specificaties in dit artikel: Apple onthult nieuwe 4-inch iPhone SE

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Ik denk dat dit in Nederland vooral een “goedkopere” iPhone is, daarna pas een “kleinere” iPhone. Tenminste, de lagere prijs zou voor mij met name het verkoopargument zijn.

 • Profielfoto
  plonserd

  Was een beetje bang van de grootte van de 6S toen ik m’n iPhone 5 wou updaten. Ondertussen al helemaal gewend aan de grootte van de 6S, en zou hierna eventueel nog durven overschakelen naar een +model…

  4″ is me dus ondertussen al véél te klein, maar er zijn genoeg mensen in m’n vriendenkring die liever een SE zien als update van hun 5(s). Al was het maar omwille van de prijs. De internals van een 6S aan 589 euro voor 64GB lijkt me een erg correcte prijs.

 • Profielfoto
  Twitfix

  Als iPhone 6 gebruiker denk ik dat ik bij het verlengen van mijn abo niet voor de 7 ga maar voor de SE

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik denk dat je geen reviews nodig hebt om deze telefoon te kunnen beoordelen. De specs en prijs van dit ding zijn natuurlijk prima. Het enige dat ik jammer vind en waarom ik niet meteen naar de winkel zou rennen is omdat het ding een compleet ander design heeft dan de 6, 6s of iPad familie. Dit is een splinternieuw telefoon in een oud (5s) jasje.(n)
  Uiteindelijk zet je je daar wel overheen maar dat maakt voor mij wel het verschil tussen nu direct kopen om hem te hebbe-hebbe en over een paar maanden kopen wanneer mijn abonnement eens afloopt en ik ga rondkijken wat er allemaal beschikbaar is.

 • Profielfoto
  Jerry.w

  reviews zijn gemakkelijk te creeren in mijn ogen, pak het design gedeelte van een 5s review en het hardware gedeelte van een 6s review en je hebt op batterijduur na een iphone SE review. Leuke goedkope telefoon voor de kids mischien die tegenwoordig veel kracht vereisen voor gamen en dergelijke, maar ik hou het toch liever bij de 4,7 inch modellen. Kleinere telefoons geven mij zo’n opgepropt gevoel

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Was een beetje bang van de grootte van de 6S toen ik m’n iPhone 5 wou updaten. Ondertussen al helemaal gewend aan de grootte van de 6S, en zou hierna eventueel nog durven overschakelen naar een +model…

  4″ is me dus ondertussen al véél te klein, maar er zijn genoeg mensen in m’n vriendenkring die liever een SE zien als update van hun 5(s). Al was het maar omwille van de prijs. De internals van een 6S aan 589 euro voor 64GB lijkt me een erg correcte prijs.

  +1

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik vind deze 4 inch iPhone een prima formaat
  Hij past prima in mijn broekzak

  Met een 4,7 inch iPhone of groter, waarmee je bijna kunt vliegen is voor mij veel te groot
  Je loopt er een beetje belachelijk bij met z’n ding je broekzak
  Ik heb het dus niet over bending van de 6+

  De prijs is prima, denk maar eens wat de 5s ooit eens heeft gekost.
  Ik weet het niet zeker, ik dacht € 699,–

  Ik wacht de review op Tweakers af

  Gr

 • Profielfoto
  Oliveanus

  Gelukkig weer dit prachtige model van stal gehaald. De 6 vond ik helemaal niks met die afgeronde randjes. Deze is veel strakker. Stoer ding.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik denk dat de iPhone SE een schot in de roos is voor mensen die een kleinere smartphone zoeken voor alledaags gebruik (en een scherpe prijs).

  De lange batterijduur in combinatie met het formaat maken dit een aankomende bestseller.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Zoals ik eerder al schreef inderdaad kun je maar beter zorgen dat je als eerste reserveert als je deze iPhone snel wilt hebben.
  De wachtlijsten gaan sowieso oplopen tot enkele maanden of nog langer. De productie is namelijk pas sinds enkele weken bezig, dus moet daar zo ongeveer bij 0 begonnen worden.

 • Profielfoto
  Jord

  @Sunkeeper: Waar baseer je dat op? Klinkt echt als onzin. De levertijd van een iPhone is ook nog nooit opgelopen naar meer dan maanden. Dat gaat voor een telefoon waarvan de buitenkant al enkele jaren geproduceerd wordt ook echt niet gebeuren. Dit artikel van iculture onderbouwt jouw uitspraak ook niet echt: http://www.iculture.nl/buitenlandse-pre-order-iphone-se-ipad-pro/

 • Profielfoto
  Macnido

  Ik heb mij nooit kunnen vinden in het ontwerp van de iPhone 6(S). Ik gebruik zelf nog de iPhone 4, grotendeels omdat ik het design het beste vind van alle iPhones. Nu die van mij langzaam aan vervanging toe is ben ik blij dat dat design er nog een tijdje zal zijn (mits de 7 niet meer van die bolle hoekjes heeft, yech!).

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het design van de 6 en 6s en iPod touch zijn prachtig en passen perfect bij het design van de iPads en MacBooks. Het nadeel is alleen het formaat.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Juist het design van de 6 en de 6s heeft er voor gezorgd dat ik niet voor de 6 ben gegaan. Wat een afknapper en meest oerlelijke design ooit door apple op de markt gebracht. Maar dat vind ik. Ik ga voor de SE!

 • Profielfoto
  donut

  +1

  Die lelijke plastic strepen zijn Apple onwaardig – het Design van Samsung vind ik beter.
  Ive shame on you!

  Die SE zal weer als nadeel hebben dat ie krasgevoelig is- in die zin is de 4 beter en mooier, maar zwaarder.

 • Profielfoto
  Lucas V

  De iPhone se kost $400 in Amerika maar in Nederland kost die €489 maar als je naar spotlight Gaat (om dit te doen moet je iOS 8 of hoger hebben) en dan in tikken $400 en dan staat er €355,35 belachelijk toch? Ze verhogen gewoon de prijs met €130

 • Profielfoto
  joram

  @Lucas V: Je vergeet de BTW die bij Amerikaanse prijzen er niet bij staat, en dat je ook dingen als invoerrechten betaald in (o.a.) Nederland. Zo gek is die “verhoging” van €130 dan niet hoor:) Moet wel zeggen dat ik ‘m natuurlijk ook veel liever zou kopen voor €355 dan voor €489 natuurlijk, maar ik blijf ’t een mooi instap-model vinden met serieus snelle hardware.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  The iPhone 5SE reminds me of good old days, nostalgia: https://vimeo.com/20736616

 • Profielfoto
  NapO

  t is knap…..oude wijn in nieuwe zakken met een nieuw (label =processor).
  en dan zo vermarkten en wedden dat het nog een succes wordt ook?! (ivm de prijs)

 • Profielfoto
  marjolijntju

  Ik heb de iphone 6 gekocht omdat ik een wat groter Iphone wilde en wil niet terug in de tijd.,Mijn partner
  Heeft een iphone 5s omdat dat voor hem weer ideaal is .
  Mijn partner zou wel een nieuwe v die maat Iphone willen maar omdat het design weinig is veranderd (had ook dunner moeten zijn zoals de 6vindt hij) )blijft hij bij de 5s .

 • Profielfoto
  MichaelB

  @NapO
  Het is precies andersom: nieuwe wijn in oude zakken;-)

  Denk aan de ‘good-ol-days’. Je computerkast bleef hetzelfde, maar de binnenkant was volledig nieuw. Had je dan een nieuwe of een oude computer?

 • Profielfoto
  gradoexperience

  Voor mij zal doorslaggevend zijn of de Iphone SE op de koptelefoon minstens zo goed klinkt als de 5S. Dan is het aantrekkelijk om over te stappen naar de snellere SE die meer iOS updates aankan in de toekomst. De 5S is een waar audiogenot met een Cirrus DAC Chip. De 6S schijnt een achteruitgang te zijn wat dat betreft als ik de recenties mag geloven (andere DAC ook van Cirrus). De vraag is dus of de DAC ook hetzelfde is als de 6S. Heeft iemand hier al informatie over?