Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 maart 2016

iPhone SE: eerste reviewers enthousiast

De nieuwe 4-inch iPhone SE is nog niet in Nederland of België te koop, de pre-orders beginnen bij ons 29 maart en het toestel wordt begin april geleverd. Enkele Amerikaanse media hebben het toetsen al wel in handen en eerste reviews gepubliceerd.

Rene Ritchie (iMore), Mark Prigg (Daily Mail) of Geoffrey Fowler (Wall Street Journal) zijn enthousiast over de snelheid van de iPhone SE, de kwaliteit van de camera, en zelfs de accuduur is een positieve verrassing.

Snelheid en accuduur

Prigg is enthousiast over de snelheid van de iPhone SE, hij omschrijft het toestel als “net zo snel als de 6s, en erg handig.” Fowler merkt ook op dat de prestaties niet teleurstellen: apps en veeleisende games worden zonder moeite geladen. Ritchie vergelijkt de iPhone SE met een ​​formule 1-auto. De A9-chip hoeft op het 4-inch scherm een stuk minder pixels aan te sturen dan bij de iPhone 6s (Plus), wat de prestaties ten goede komt. De iPhone SE is dus een kleine krachtpatser.

Op gebied van accuduur durft alleen The Wall Street Journal zich uit te spreken. Fowler heeft een accuduur van 10 uur bij surfen op het internet gemeten, dat is twee uur meer dan de iPhone 5s en 6s en zelfs drie uur meer dan de Samsung Galaxy S7.

Afbeelding: WSJ.

Compromis

Ondanks al deze goede dingen, heeft de iPhone SE ook een aantal compromissen. De eerste is natuurlijk het scherm. Eenmaal gewend aan de 4,7-inch iPhone 6s of de 5,5-inch iPhone 6s Plus is een 4-inch scherm een stap terug. Ritchie was bang dat het kleine scherm krap zou aanvoelen, maar hij waardeert dat Reachability (twee korte taps op de home-knop om het scherm naar beneden te halen) niet meer nodig is. Toch concludeert hij dat liever met het 4,7-inch formaat te werken. Fowler merkt op dat het scherm minder contrast heeft dan de iPhone 6s, 3D Touch ontbreekt.

Voor Prigg was het moeilijk om van een iPhone 6s Plus naar de iPhone SE te schakelen. Hij krijgt weinig serieus werk gedaan op het 4-inch scherm, maar heeft een interessante theorie. De iPhone SE kan prima naast een zakelijke iPhone 6s Plus als prive-telefoon dienen. Bijvoorbeeld in het weekend of bij dagjes weg. De telefoon is gemakkelijk mee te nemen, maar heeft toch een 12 megapixel camera aan boord.

Afbeelding: iMore.

Goede come-back

De conclusie van de eerste reviews is dat Apple de 4-inch iPhone op een goede manier nieuw leven in heeft geblazen. “Ik ben blij de iPhone SE te zien”, zegt Geoffrey Fowler, “voor een deel omdat ik denk dat de wereld gewoon een kleine maar krachtige telefoon nodig heeft.” – “Als je de beste technologie en de best mogelijke ervaring in de kleinste en betaalbare iPhone wil, dan is dit de iPhone om te kiezen”, aldus Rene Ritchie.

“Het klinkt misschien als een stap achteruit,” schrijft Mark Prigg, “maar de SE zou wel eens de underdog van de iPhone-lineup kunnen zijn, perfect voor miljoenen gebruikers die wel een goede maar niet al te dure smartphone willen.”

En nu ‘de mensen’

The Daily Mail heeft als site die zich niet primair op technologie richt ook wat mensen op straat gevraagd wat ze van de iPhone SE vinden. Een frisse blik van buiten de tech-bubbel, vanaf 00:35 in onderstaande video.

De iPhone SE is vanaf 29 maart in Nederland te bestellen. Het 16GB-model kost € 489 en voor 64GB moet € 589 betaald worden. Lees meer specificaties in dit artikel: Apple onthult nieuwe 4-inch iPhone SE

Reageer op artikel:
iPhone SE: eerste reviewers enthousiast
Sluiten