Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 maart 2016

Waarom de iPhone-accu nooit langer dan een dag mee zal gaan

Apple introduceert ieder jaar een nieuwe iPhone en ieder jaar hopen we dat de accu drie of meer dagen meegaat zonder opgeladen te worden. Maar volgens een vooraanstaand accu-expert is de kans dat de accuduur serieus zal verbeteren praktisch nul.

Dee Stand, chemisch expert bij Wildcat Discovery Technologies, zegt dat lithium-ion-accu’s weliswaar ieder jaar beter worden, maar dat het niet genoeg is om nieuwe functie die meer van de accu vragen bij te benen.

Stand werkt voor een bedrijf dat technieken om accu’s te verbeteren onderzoekt. Tijdens een Ask Me Antything-sessie op Reddit vroeg iemand wanneer telefoons eindelijk weer eens drie meer of meer dagen gaan op één acculading. Het antwoord:

Geweldige vraag. Het antwoord is: nooit. Bij elke verbetering van de accu, wil Apple meer functies toevoegen (en dat doen ze ook). Groter scherm, snellere chip, meer apps, 3D Touch, enz. Al deze functies zijn ontworpen om je telefoon (hopelijk) een dag mee te laten gaan. De accu’s zullen verbeteren, maar smartphones verbeteren nog sneller.

Lithium-ion kan verbeteringen niet bijbenen

Apple gebruikt lithium-ion-accu’s in de iPhone. Dit is de huidige standaard voor accu’s en batterijen die in 1992 voor het eerst commercieel toegepast werd. Hoewel wetenschappers zo nu en dan een doorbraak in accutechniek claimen, is er nog geen enorm verbeterde techniek die op grote schaal toepasbaar is.

Voorlopig zullen we het moeten doen met marginale verbeteringen in lithium-ion-accu’s. Die verbeteringen zullen door nieuwe technieken als 5G internet en iPhones met digitale audio en ruisonderdrukking niet merkbaar zijn. Het enige dat op korte termijn kan helpen is een grotere accu in een grote of dikke iPhone, maar de trend bij Apple is juist dunner. Accuhoesje, iemand?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom de iPhone-accu nooit langer dan een dag mee zal gaan
Sluiten