iOS 9.3.1 uit, lost link-bug in Safari op

42 reacties

Zojuist heeft Apple iOS 9.3.1 uitgebracht. De update volgt ongeveer negen dagen na de release van iOS 9.3 en lost een hardnekkige bug op die ervoor zorgde dat het tikken op links in Safari en Mail voor een aantal gebruikers onmogelijk was.

De update is op de gebruikelijke manier, via Instellingen > Algemeen > Software-update te installeren.

Oorzaak problemen

Apple zei eerder al te werken aan een oplossing voor de niet werkende links. De oorzaak was de Shared Web Credentials Daemon, die liep voortdurend vast bij het openen van links op toestellen met het probleem. Shared Web Credentials deelt inloggevens tussen de browser en apps zodat twee keer inloggen niet nodig is. Alleen gebruikers die een app met ondersteuning voor Shared Credentials geïnstalleerd hadden, ondervonden problemen met links.

Als je javascript in Safari had uitgeschakeld als tijdelijke oplossing, vergeet dit dan niet terug aan te zetten. Doe dit via InstellingenSafari > Geavanceerd (helemaal onderaan).

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  4you

  27.5 Mb over air. (iPhone 6)
  18.4 iPad 2

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Top! En nu is de volgende zet aan de chinezen om pronto een jailbreak voor 9.3.1 uit te brengen (hoop ik)

 • Profielfoto
  agroeneschey

  Leuk zo’n update maar mijn mail werkt nog steeds niet goed, bedankt Apple.

 • Profielfoto
  Kees123

  Hulde voor de snelle oplossing, maar veel langer had het ook niet moeten duren. Ik kon sommige dingen niet eens meer doen door deze zeer vervelende bug. Hoe kan niemand dit nou opgevallen zijn bij de release.. Tekenend voor Apple’s softwarekwaliteit vandaag de dag.

 • Profielfoto
  Shmoo

  1 april..:lol:

 • Profielfoto
  pruus

  Ik ben blij dat ze dit zo snel hebben afgewerkt. Bedankt Apple.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Kees, dit is het opgelost-draadje; het zeik-draadje is waar het probleem gemeld wordt.

 • Profielfoto
  pruus

  Morgen wordt het allemaal nog beter…ja, morgen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb iets gevonden.. Je kunt iOS updaten zonder je pincode te hoeven intikken.
  .
  Druk op download iOS ( WiFi ) daarna als de iPad of iPhone klaar is met downloaden van de software krijg je altijd de vraag om te installeren. Normaal druk je dan op Installeer en moet je je pincode invoeren om te bevestigen.
  Als je die die pop-up zie met installeer dan druk op de keuze Later > dan krijg je ook de vraag voor je pincode maar onderaan de pagina staat een annuleer linkje of ‘vraag later’ / iets in die trant. Daar moet je dan ook drukken en dan keer je terug naar de iOS instellingen pagina en druk je vervolgens op Installeer > Update wordt gecontroleerd en iPad of iPhone herstart + updatet zonder dat er naar je pincode is gevraagd.
  .
  :smile:

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Bij de eerste keer opstarten ná de installatie moet je je pincode invoeren (plus je Sim unlock).

 • Profielfoto
  kvii

  Je kunt Apple niet echt de schuld ervan geven dat ze hun software niet goed testen. Dit soort bugs zijn zo complex dat je tijdens het testen ervan niet kunt tegen komen. De bug ontstond pas toen de app booking.com een app update uitbracht. In de update zat een bestand dat dusdanig groot was dat een bepaalde deel van iOS hierdoor vast liep. Dit soort foute vind je dus niet 1,2,3 tijdens het testen omdat er meerdere factoren nodig zijn. Apple had nooit verwacht dat app ontwikkelaars zulke enorme bestanden gingen gebruiken in hun app. Tevens hadden de ontwikkelaars deze bug kunnen ontdekken door eerst de app op hun iDevice te testen, dan hadden ze netjes kunnen melden en had Apple een update uitgebracht. Als de update er was dan had booking.com hun app kunnen uitrollen.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Je kunt Apple niet echt de schuld ervan geven dat ze hun software niet goed testen. Dit soort bugs zijn zo complex dat je tijdens het testen ervan niet kunt tegen komen. De bug ontstond pas toen de app booking.com een app update uitbracht. In de update zat een bestand dat dusdanig groot was dat een bepaalde deel van iOS hierdoor vast liep. Dit soort foute vind je dus niet 1,2,3 tijdens het testen omdat er meerdere factoren nodig zijn. Apple had nooit verwacht dat app ontwikkelaars zulke enorme bestanden gingen gebruiken in hun app. Tevens hadden de ontwikkelaars deze bug kunnen ontdekken door eerst de app op hun iDevice te testen, dan hadden ze netjes kunnen melden en had Apple een update uitgebracht. Als de update er was dan had booking.com hun app kunnen uitrollen.

  Apple moet er voor zorgen dat dit nooit kan gebeuren, mijn inziens.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Apple moet, Apple moet…
  Ze zijn daar God niet.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Apple moet, Apple moet…
  Ze zijn daar God niet.

  Zo zien ze zichzelf wel meestal.
  Maar je bent het niet met me eens dat bugs voorkomen moeten worden?

 • Profielfoto
  koen

  Leuk zo’n update maar mijn mail werkt nog steeds niet goed, bedankt Apple.

  Heb je het doorgegeven aan Apple?

 • Profielfoto
  Rakk

  Alle zeurpieten naar een Android toestel. Dan krijg je niet eens update’s!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Alle zeurpieten naar een Android toestel. Dan krijg je niet eens update’s!

  .
  Kan er ook niets stuk gaan want volgens mij werkte alles gewoon in iOS 9.2.:evil:
  Haha, pesten mag.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Apple moet, Apple moet…
  Ze zijn daar God niet.

  Zo zien ze zichzelf wel meestal.
  Maar je bent het niet met me eens dat bugs voorkomen moeten worden?

  Ik denk dat jouw perceptie is; ik heb ze het in ieder geval nooit zelf horen zeggen.

  Natuurlijk horen bugs niet, maar heee, dit heet ‘the real world’.
  Waar gehakt wordt vallen spaanders. Of bij jou niet?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.;-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Wie denkt dat softwarefouten altijd voorkomen kunnen (en dus moeten) worden zal nog zijn leven lang teleurgesteld blijven worden.

 • Profielfoto
  berenddevries

  Ik krijg een foutmelding als ik probeer te updaten: “Software-update mislukt. Fout bij het downloaded van iOS 9.3.1”
  Ben ik de enige?

 • Profielfoto
  mmww

  Wat echt vreselijk irritant is dat je in safari op iOS geen cookies kunt accepteren op veel sites zoals bijvoorbeeld op Kpn en Telfort. In Chrome lukt dit wel.

 • Profielfoto
  Imade

  Top! En nu is de volgende zet aan de chinezen om pronto een jailbreak voor 9.3.1 uit te brengen (hoop ik)

  Chinezen?
  Ben je gestoord ofzo?
  Je weet toch wel dat Chineze met backdoors werken hè?

 • Profielfoto
  Uxmal

  Was niet best. Slechtste wat ik van Apple heb gezien in jaren. En waarschijnlijk toch ietsje pietsie ‘onder de pet’ is gehouden vanwege het feit dat Apple beursgenoteerd is.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Uxmal,

  niet nodig om te zeiken.

  iOS 9.3 is de meest stabiele versie die Apple ooit heeft uitgebracht.

  http://appleinsider.com/articles/16/03/30/ios-93-apples-most-stable-new-release-in-years-app-analytics-firm-finds

 • Profielfoto
  Shmoo
 • Profielfoto
  polansky

  Je kunt Apple niet echt de schuld ervan geven dat ze hun software niet goed testen.

  .
  Flauwekul!!
  Dit is nu JUIST de reden waarom er grote open beta’s zijn, waar tienduizenden gebruikers aan deel kunnen nemen.

  Die beta’s zijn niet bedoeld om de fanboys in staat te stellen om een OS eerder dan een ander op hun telefoon te laten installeren, maar zijn er juist voor bedoeld om problemen op te sporen en op te lossen.

  Wie Apple in deze zaak de hand boven het hoofd houdt is gewoon dolgedraaide fanboy.

 • Profielfoto
  Caszz

  Fijn! Ik ben vooral blij dat alles weer normaal werkt. Was irritant onhandig.

 • Profielfoto
  J-P-H

  Hier 2 updaters waarvan de thuisknop raar doet. Toeval?

 • Profielfoto
  Rokit8

  Slimme programmeurs hadden dit voorkomen. Gewoon even realiseren wat de lengte van zo’n database kan zijn en anticiperen op de maximale grootte. Nee je verwacht inderdaad niet dat Booking.com zo iets doet maar een ervaren software developer weet beter. (geef toe, dit is makkelijk gezegd achteraf)

  Verder ook een blunder van Booking.com zelf. Die hadden ook wel beter mogen testen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Rokit8: De kern is waar, maar het is van buitenaf wel heel makkelijk gezegd.

  En polansky en kvii: Deze combinatie van factoren was er inderdaad ten tijde van de 9.3 betas simpelweg nog niet. Met de “tienduizenden” beta gebruikers heeft dit dus niks te maken.

  Er zijn (simpel en achteraf gezegd) wel twee andere manieren waarmee deze bug te voorkomen was geweest. De eerste was dat de programmeurs bij Apple zich dit soort combinaties van omstandigheden hadden moeten kunnen voorstellen, en er zelf een robuustheid voor in hun software en testprocedure hadden moeten inbouwen. Dat soort procedures wordt bijvoorbeeld in de ruimtevaart en medische wereld gebruikt, waar de gevolgen veel catastrofaler kunnen zijn. Maar daar zijn de ontwikkeltijden en kosten vele malen groter, en daar zitten we als gebruikers van consumentenelektronica ook niet op te wachten. En zelfs dan is het nooit 100% waterdicht te krijgen. Deze keer slipte dit er doorheen bij iOS, er ontploft ook nog steeds wel eens een raket door een software fout.

  De tweede manier is dat de developers van Booking.com (en andere developers die iets vergelijkbaars van plan waren) beter hadden moeten testen, en Apple op de hoogte hadden moeten stellen. Ook dat valt inderdaad nooit 100% af te dwingen.

  Er hoeft dus niemand de hand boven het hoofd gehouden te worden. Maar wie in de veronderstelling leeft dat dit soort fouten 100% te voorkomen is, en de hele tijd luid “schande” aan het roepen is, die heeft ook oogkleppen op.

 • Profielfoto
  polansky

  Rokit8: De kern is waar, maar het is van buitenaf wel heel makkelijk gezegd.

  En polansky en kvii: Deze combinatie van factoren was er inderdaad ten tijde van de 9.3 betas simpelweg nog niet. Met de “tienduizenden” beta gebruikers heeft dit dus niks te maken.

  Dat maakt het alleen maar triester.
  Dat betekent dan namelijk dat Apple blijkbaar achteraf zelf gaat lopen klussen aan een release versie.

  Het hele beta programma wordt daardoor één grote farce.

 • Profielfoto
  Buzz

  Nee polansky, het bestand dat via de booking.com app in Safari en Mail werd gebruikt om de links af te handelen was hier de beslissende factor. Dat bestand heeft niks met de beta of release versie van iOS te maken, maar werd toevalligerwijs vrijwel tegelijkertijd met de release versie op de getroffen apparaten gedownload.

  Ik heb zelf gebruik gemaakt van de iOS betas, de release ook vrijwel meteen geïnstalleerd, en heb ook nog eens de booking.com app op mijn telefoon staan. Maar ik heb helemaal geen last van het probleem gehad, waarschijnlijk omdat ik toevallig (en zonder hierover iets te weten) niet op het kritieke moment de booking.com app heb gebruikt en/of geupdate. Het is alleen maar mis gegaan bij de gebruikers van de booking.com app waarbij deze app wel op het verkeerde moment dit bestand heeft gedownload.

  Er zijn waarschijnlijk talloze problemen die wel via het publieke beta programma (en ook via Apple’s interne tests, en het developer-beta programma) op tijd voor de release zijn opgelost, maar bij dit specifieke probleem was dit nou eenmaal niet mogelijk.

 • Profielfoto
  chlorophyl

  het bestand dat via de booking.com app in Safari en Mail werd gebruikt om de links af te handelen was hier de beslissende factor. Dat bestand heeft niks met de beta of release versie van iOS te maken, maar werd toevalligerwijs vrijwel tegelijkertijd met de release versie op de getroffen apparaten gedownload.

  Klopt helemaal. Mijn vrouw had het op IOS 9.2.1 wat haar meteen verplichtte om te updaten naar 9.3.1. Op deze manier blijft Apple ook wel goede statistieken houden mbt gebruik van de nieuwste versie…;-)

 • Profielfoto
  jackybe67

  Buzz,

  je moet niet teveel moeite in Polansky steken, hij leest alleen maar wat hij wil. Zijn enige doel is het om Apple gebruikers te beledigen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Weet ik wel. Polansky en ik hebben een lange geschiedenis op dit forum.

 • Profielfoto
  sedikit

  Overigens na de update iOS 9.3.1 bevriest mijn iPad 3 nog steeds bij het inloggen. Het is en/of de “begin-swipe” en daarna de code. Weet iemand een oplossing?

 • Profielfoto
  friesappeltje

  Besturingssystemen bestaan uit veel, heel veel regels code. Daar zitten altijd fouten in. Dit is gewoon niet te voorkomen. Zelfs in updates zitten weer fouten. Ook niet te voorkomen hoeveel je vooraf ook test.
  Dit gebeurd niet alleen bij Apple maar bij alle bouwers.

  Sommige fouten zijn enorm storend, andere merk je niet of nauwelijks.
  Leer er mee leven en geef fouten door zodat er iets aan gedaan kan worden.

 • Profielfoto
  sedikit

  @friesappeltje,
  Je vergeet iets zeer belangrijks: Apple staat zich voor op veiligheid. ik kan niet meer met een inlogcode werken (zie boven). Dus hoezo “Leer er mee leven…”? Ik ga morgen naar de “Genius”(!!)-bar hier in Amsterdam.

 • Profielfoto
  4GTL

  Buzz,

  je moet niet teveel moeite in Polansky steken, hij leest alleen maar wat hij wil. Zijn enige doel is het om Apple gebruikers te beledigen.

  Hmm wel raar dat je Apple gebruikers kan beledigen door kritiek te geven op een – gezien de impact van het probleem – zware bug in Apple hun duurbetaalde software. Ok de updates zijn gratis, maar bij de aanschaf van een toestel zal vast en zeker meer dan 50% naar de softwareontwikkeling gaan.

  Herinneren jullie zich nog de grote terugroepactie van Toyota? Ik geloof dat dit ging over problemen met de remmen en de airbags.

  Als ik nu zeg, schandalig dat Toyota dit niet ontdekt heeft voordat deze wagens op de markt kwamen, beledig ik dan ook nietsvermoedende Toyota-rijders die in alle vertrouwen ±30.000€ aan hun auto besteden omdat Toyota een fout gemaakt heeft? Ik denk het niet.

  Fouten gebeuren inderdaad, daarvoor zijn we mensen, bij Apple zijn het ook maar mensen en ze hebben dit snel opgelost.
  Maar 1 ding is de laatste tijd ver te zoeken. Vroeger kocht men een Mac ipv een Windows toestel omdat het gewoon werkte. Niet meer of minder dan dat, maar het was wel zowat de belangrijkste reden om als Wintel-gebruiker naar het Mac-PPC platform te gaan.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het is dan ook onzin om te denken dat iemand zich beledigd zou voelen, alleen omdat er een discussie wordt gevoerd.

  Vroeger was Apple ook verre van perfect, maar dat is iedereen al lang vergeten, net als dat deze bug volgende week al weer vergeten is.