Intel’s pijlsnelle Optane SSD is compatibel met de Mac

8 reacties

Het flashgeheugen van nieuwe MacBooks is al snel, maar het kan nog sneller. Intel start binnenkort met de massaproductie van een nieuw type flash­geheugen, genaamd Optane. Dit kan 3x meer data opslaan en is 1000x sneller dan traditionele SSD-opslag.

Optane is compatibel met het Nvme-protocol dat Apple in de nieuwste MacBook Air, Pro en iMac gebruikt voor het flashgeheugen. Nvme kan gezien worden als opvolger van het de traditionele SATA-poort.

Kruising tussen flashgeheugen en RAM

Intel Optane laat zich het best omschrijven als een kruising tussen flashopslag en RAM. Flashgeheugen is goedkoop, verliest zijn data niet bij stroomuitval, maar is trager dan RAM-geheugen. RAM-geheugen is duur, verliest zijn data bij stroomuitval, maar is wel razendsnel. Optane combineert het beste van beiden voor een nieuwe generatie flashgeheugen die de technische naam 3D Xpoint heeft. In onderstaande video zie je de technische werking.

Opvolger van SATA

Harde schrijven en SSD’s werden voorheen aangesloten via de SATA-poort. In nieuwe Macs gebruikt Apple echter pci-express om het geheugen sneller en directer met de processor te laten praten. Dit werkt via Nvme, wat staat voor non-volatile memory express, een universele interface die speciaal is gemaakt voor flashgeheugen en via pci-express veel hogere snelheden kan halen dan de oude SATA-interface.

Intel gaat nog dit jaar beginnen met de massaproductie van Optane flashgeheugen. Verwacht de snelle flashopslag eerst in servers en andere enterprise-toepassingen. De Mac is er technisch klaar voor, maar je portemonnee het eerste jaar waarschijnlijk nog niet. (Via: PCWorld)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Soulshaker

  Nu nog ssd’s maken die ook in recente macbook pro retina’s passen. Nog steeds geen 3rd party verkopers:(

 • Profielfoto
  Kobes

  Etterprise eerst. Etters krijgen ook altijd voorrang;)
  @soulshaker: volgens mij zal dat überhaupt niet meer gaan aangezien ze zijn vastgesoldeerd. In de eerdere generaties was het nog een separate printplaat met een connector, maar nu is die connector verdwenen.

 • Profielfoto
  Niels

  @Soulshaker: die zijn anders pas geleden uitgebracht hoor: http://eshop.macsales.com en dan de ssds voor 2013-current

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @Soulshaker: die zijn anders pas geleden uitgebracht hoor: http://eshop.macsales.com en dan de ssds voor 2013-current

  Thx voor de info , wist ik nog niet:)
  Ik dacht dat ze maar tot het 2012 model hadden .

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  :shock: wow.
  ok, echt tijd om al die platendraaiers uit de computers te gooien …

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Hopelijk wordt dit binnenkort ook standaard met het basismodel van de iMac geleverd. Het feit dat Apple daar nog harde schijven in stopt (en dan nog 5400 RPM) is toch niet meer van deze tijd, zeker niet gezien de prijzen die ze hanteren!

 • Profielfoto
  Afroman

  Etterprise eerst. Etters krijgen ook altijd voorrang;)
  @soulshaker: volgens mij zal dat überhaupt niet meer gaan aangezien ze zijn vastgesoldeerd. In de eerdere generaties was het nog een separate printplaat met een connector, maar nu is die connector verdwenen.

  Niet helemaal waar. Bij MacBooks kan je de SSD/Flash geheugen nog vervangen. Er is een serie MacBook Air’s geweest(2012/20113) die niet meer opstarten wegens een kapotte SSD. Dit was/is een kwestie van de SSD eruit halen en vervangen

  https://www.apple.com/nl/support/macbookair-flashdrive/

 • Profielfoto
  Hydræ

  Dit kan 3x meer data opslaan en is 1000x sneller dan traditionele SSD-opslag.

  Turbo op de turbo!:evil: