iCloud: minder Amazon, meer Google

2 reacties

Naast een aantal Apple-datacenters in de VS, gebruikt iCloud ook Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS) voor de opslag van gegevens. Volgens vaksite CRN gaat Apple vanaf nu minder AWS gebruiken en ook data op Google’s Cloud Platform opslaan.

Apple is niet de enige grote speler die onlangs een deal met Google heeft gesloten voor het gebruik van zijn Cloud Platform, ook Spotify verhuisde onlangs een deel van zijn technische infrastructuur naar Google.

En Apple’s eigen datacenters dan?

Streamingdienst Spotify stopte eerder dit jaar volledig met het beheren van eigen datacenters en verhuisde zijn hele infrastructuur naar de cloud van Google. Apple heeft behoorlijk geïnvesteerd in eigen datacenters, maar deze staan vooral in de VS. Het is daarom logisch dat de iPhone-maker ook capaciteit bij Microsoft, Amazon en Google huurt. Deze aanbieders hebben bovendien vaak specialistische diensten die erg tijdsintensief zijn om zelf te ontwikkelen. Google’s BigQuery excelleert bijvoorbeeld in het analyseren van enorme databestanden.

google cloud
Google’s Clouddiensten.

Volgens CRN verhuist Apple een deel van de data die bij Amazon opgeslagen staat naar Google omdat de iPhone-maker minder afhankelijk wil zijn van één partij. Bang dat Google met je data aan de haal gaat? Dat is niet nodig, Apple slaat alleen versleutelde bestanden buiten de deur op. Uit Apple’s Security Guide (PDF):

Each file is broken into chunks and encrypted by iCloud using AES-128 and a key derived from each chunk’s contents that utilizes SHA-256. The keys, and the file’s metadata, are stored by Apple in the user’s iCloud account. The encrypted chunks of the file are stored, without any user-identifying information, using third-party storage services, such as Amazon S3 and Windows Azure.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Dropbox is/gaat ook weg bij Amazon en gaat het nu ook zelf doen.
  .
  Als dit maar allemaal goed gaat. Ik vertrouw er nooit zo op als bedrijven ineens iets zelf willen gaan doen en zeker niet als het aankomt op servers en al dat soort IT-onzin.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Hopelijk wordt iCloud dan ook sneller. Dat is nu soms zo traag!:(