‘Google werkt aan eigen iOS-toetsenbord’

11 reacties

Zoekgigant Google werkt aan een toetsenbord voor iOS dat een groot aantal functies van de zoekmachine direct in het toetsenbord integreert. Volgens The Verge wordt het toetsenbord al intern getest en is de ontwikkeling al maanden bezig.

Het toetsenbord krijgt onder andere ondersteuning voor dictatie met Google’s eigen spraakherkenning, het zoeken van afbeeldingen en GIF-bestanden, veegbewegingen en snelle toegang tot de zoekmachine zelf.

Gebruik zoekmachine aanmoedigen

Hoewel er al maanden aan het toetsenbord gewerkt wordt, is het onduidelijk hoe ver de ontwikkeling gevorderd is. Google zou het toetsenbord ontwikkelen om het zoekverkeer vanaf mobiele apparaten te boosten. In tegenstelling tot Andere iOS-apps van de zoekfabrikant zou het toetsenbord vormgeving krijgen die op iOS is afgestemd. Google heeft al een eigen Android-toetsenbord met beperkte functionaliteit.

Het Google-toetsenbord voor Android.
Het Google-toetsenbord voor Android.

iOS ondersteunt sinds versie 8.0 externe toetsenborden, maar hoe populair en geliefd deze zijn is onduidelijk. Toetsenborden als SwiftKey en Swype zijn al lange tijd aanwezig op iOS en ook Microsoft lijkt wel brood te zien in een toetsenbord voor de iPhone en iPad. Het bedrijf uit Redmond werkt al enige tijd aan zijn eigen WordFlow Keyboard dat binnenkort voor iOS moet verschijnen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik vertrouw het voor geen meter, die externe toetsenborden. Is dit niet de perfecte tool voor datacollection? Of zie ik dat verkeerd?
  Vroeger installeerden we spywaretrackers om zoiets tegen te gaan, nu installeren we de spyware zelf.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is toch wat he..
  .
  Google kan helemaal nooit meer iets maken of proberen te maken zonder dat bepaalde mensen er meteen iets achter zoeken. Het ook is altijd eerst BLABLABLABLA en daarna pas kijken wat voor ’n product het is.
  Denk je dat er bij Google niet ook mensen werken die misschien gewoon hele mooie producten willen maken, waarom moet er altijd overal iets achter zitten.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Google kan helemaal nooit meer iets maken of proberen te maken zonder dat bepaalde mensen er meteen iets achter zoeken.

  Goh, ik weet het niet hoor. Maar als je je geld verdient met het verkopen van data, dan vind ik het niet gek dat mensen wantrouwig zijn.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Shmoo you earned a +1! Echt ziekelijk gedrag dit. Net zo ziekelijk ongeveer als de eeuwigdurende strijd Apple v. Microsoft, waar overigens ook Apple zelf zich gisteren tijdens de Keynote (in beperkte mate) “schuldig” aan maakte. Het slaat echt helemaal nergens op. Apple houdt zich net zo goed met data mining bezig als Google, zij het dat Apple perfect toelicht dat deze data geanonimiseerd wordt en ook wát ze dan wel met die data doen — daar laat Google nogal eens een steekje vallen. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen mooie/goede software kunnen schrijven of goede ideeën hebben.
  Zoiets geldt eveneens voor Microsoft: dat het ‘toevallig’ het bedrijf is achter de grootste en meest geduchte concurrent van Apple, maakt ze niet tot de meest gevreesde vijand. Hoe veel mensen er ook zijn die een (al dan niet terechte) hekel hebben aan Office en alles wat ermee samenhangt, het is nog steeds een van de meestgebruikte pakketten in de industrie. Daar kan iets als LibreOffice écht niet tegenop. En eerlijk gezegd moet ik zeggen dat ik zelf best tevreden ben over hoe Office 2016 for Mac presteert.

  Mijn devies luidt dus: hou nu toch eens éindelijk op met iedere keer alle partijen tegen elkaar op te zetten… Dat gebeurt op andere terreinen al vaak genoeg en we weten inmiddels denk ik allemaal wel waar dat toe leidt… Get a life!

 • Profielfoto
  Zakske

  Maar als je je geld verdient met het verkopen van data, dan vind ik het niet gek dat mensen wantrouwig zijn.

  Kleine correctie; Google verkoopt geen data, ze verdienen – via AdWords – geld met de verkoop van reclame. Geen enkele adverteerder weet wie jij bent, enkel dat je bij Google gezocht hebt naar een bepaalde dienst of product.

 • Profielfoto
  Mr_Freeze

  Ik zou graag zien dat Apple gewoon hun eigen tekst invoer methode (woordvoorspelling) naar het Nederlands doet uitkomen, duurt nu al lang genoeg zo. Al die 3rd party apps heb ik het niet zo op.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Relax csteelooper, ik stelde eigenlijk alleen maar een vraag (met daarbij de onmiddellijke bedenking “of zie ik dat verkeerd?”) of dit niet dé perfecte tool is voor datamining.
  Om dan meteen “ziekelijk ” en “get a life” te beginnen roepen. Tjonge zeg, bedankt man. Ik zal dadelijk de therapeut maar eens bellen.;-)
  Zakske, bedankt voor de nuancering. Weer wat geleerd vandaag.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Het vervelende van Google-software is nu juist dat het kwalitatief goed spul is en niks kost, behalve je profiel/data/leven. Ik zou veel van hun spullen graag gebruiken als het niet van Google kwam. Nu gebruik ik het niet tenzij ik er met de alternatieven niet uit kom.

 • Profielfoto
  Zakske

  …en niks kost, behalve je leven.

  Oei, dat klinkt niet goed. Enig idee hoeveel mensen er al overleden zijn door het gebruik van Google?

 • Profielfoto
  bartvdv

  @ahenket

  Hier wordt toch een pak onzin verkocht over Google. Je gebruikt Google niet omdat je bang bent dat je privéleven in gevaar komt… tenzij er geen alternatieven zijn, dan gebruikt je Google wel. Dus zo erg zal het wel niet gesteld zijn met de inhoud van je privéleven. Wees dan tenminste consequent.

  En verder doe je wel mee met online-bonnetjes, geef je je gegevens aan allerlei webshops, gebruik je spaarkaarten, word je gevolgd door camera’s op straat en in winkels, is er nummerplaatherkenning, trajectcontrole, kunnen de banken je inkomsten en uitgaven perfect in beeld brengen – zelfs letterlijk aan de hand van grafieken. WiFi-, NFC- en Bluetooth-trackers. Je GPS brengt elke dag je verplaatsingen in beeld, je gooit de helft van je leven op Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, enz.

  En al je Apple-devices doen net hetzelfde, ze communiceren met Apple servers. Denk je nu echt dat die schat aan informatie nooit zal gebruikt worden ? Wedden, Alexander, dat er voortdurend allerlei algoritmes op losgelaten worden en dat het maar een kwestie van tijd is vooraleer Apple hier ook geld mee wil verdienen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  En verder doe je wel mee met online-bonnetjes, geef je je gegevens aan allerlei webshops, gebruik je spaarkaarten, word je gevolgd door camera’s op straat en in winkels, is er nummerplaatherkenning, trajectcontrole, kunnen de banken je inkomsten en uitgaven perfect in beeld brengen – zelfs letterlijk aan de hand van grafieken. WiFi-, NFC- en Bluetooth-trackers. Je GPS brengt elke dag je verplaatsingen in beeld, je gooit de helft van je leven op Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, enz.

  En al je Apple-devices doen net hetzelfde, ze communiceren met Apple servers. Denk je nu echt dat die schat aan informatie nooit zal gebruikt worden ? Wedden, Alexander, dat er voortdurend allerlei algoritmes op losgelaten worden en dat het maar een kwestie van tijd is vooraleer Apple hier ook geld mee wil verdienen.

  Uiteraard delen we meer dan we zelf eigenlijk zouden willen. Maar dat wil nog niet zeggen dat je niet een beetje waakzaam mag zijn. Hier dus geen bonnetjes, geen spaarkaarten en zo weinig mogelijk Google en helemaal geen FaceBook, Twitter, Instagram, WhatsApp en Snapchat en andere “sociale” media. (Niet alleen omwille van privacyredenen, maar ook omdat ik het maar niks vind.) Ghostery en DuckDuckGo zijn handige tools om je al wat meer af te schermen.
  Natuurlijk heb je niet overal controle over. Maar dat wil natuurlijk ook niet zeggen dat je meteen zomaar alles moet prijs geven.

  We worden, zoals je net al aangaf, al genoeg gescreend.