Craig Federighi: ‘FBI wil technologisch terug in de tijd’

8 reacties

Craig Federighi, vice-president belast met software engineering bij Apple, heeft een opiniestuk voor de Washington Post geschreven. Het gaat over de strijd die Apple voert over het wel of niet ontgrendelen an de iPhone 5c van een terrorist.

In het artikel krijgt de FBI er flink van langs. Volgens de Apple-topman heeft de FBI gevraagd of het mogelijk is de beveiliging van iOS te downgraden naar het niveau van iOS 7. Onacceptabel, volgens Federighi.

Bedreiging steeds serieuzer

Federighi legt uit dat hij en zijn team voortdurend werken om criminele hackers een stap voor te zijn. Volgens de topman worden de bedreigingen steeds serieuzer en ontkwamen winkelketens, banken en ironisch genoeg ook overheid niet aan hacks waarbij creditcardgegevens, sofinummers en vingerafdrukken van miljoenen mensen buitgemaakt werden.

Daarom is het zo teleurstellen dat de FBI en andere overheidsorganen terug in de tijd naar minder veilige technologie willen. Ze suggereren dat de beveiliging van iOS 7 goed genoeg is en dat we gewoon aan de beveiligingsstandaarden van 2013 vast moeten houden. De beveiliging van iOS 7 was destijds cutting-edge, maar is sindsdien gekraakt. Erger nog: er is zelfs commerciële software beschikbaar waarmee iedereen deze beveiliging kan kraken.

Federighi noemt ook een argument dat Tim Cook al eerder gebruikte. De iPhone is volgens de topman veel meer dan een persoonlijk apparaat.

In de mobiele wereld van vandaag worden ook gegevens van je familie en collega’s door een smartphone beschermd. De vitale infrastructuur van een land – zoals de stroomcentrales of transportnetwerken – kan kwetsbaar zijn wanneer het juiste individu wordt gehackt. […] We kunnen het ons niet veroorloven om vooruitgang te remmen, dat brengt iedereen in gevaar.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat willen wij allemaal wel techniek terug in de tijd zetten.

 • Profielfoto
  Jerry.w

  Het enige aspect van technologie uit het verleden wat ik graag in deze tijd terug zou willen zien zijn de prijzen. 1500 euro voor een macbook met een core-m processor is in mijn ogen niet normaal meer?

 • Profielfoto
  dhocks

  Het is altijd duur geweest toch? in ’99 zo’n beige PowerPC G3 gekocht voor zo’n slordige f 6000,-. Was ook niet echt goedkoop..

 • Profielfoto
  wouterborst

  Het enige aspect van technologie uit het verleden wat ik graag in deze tijd terug zou willen zien zijn de prijzen. 1500 euro voor een macbook met een core-m processor is in mijn ogen niet normaal meer?

  Wie Apple koopt, betaald de prijs.

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Als de FBI dit echt zou willen, moeten ze een voorbeeld zetten en de Iphones die op FBI budget zijn gekocht en gebruikt worden terugzetten naar ios7, want dat voldoet aan de Overheids standaard.
  En dan meteen een verbod op apparaten binnen de FBI die deze standaard niet ondersteunen, want dan geef je het voorbeeld….

  Eens kijken wat de reactie van de FBI is …

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Besef je ook dat die prijs er indirect mee te maken heeft dat jouw privacy goed beschermd is? Dat er een ‘revolutie’ aanstaande is die strijd voor bescherming van jouw microfoon in je broekzak? Of GPS ontvanger die je misschien geheel onterecht linkt aan je net iets te fanatieke DDOS’ende buurman? Of een overheid die je straks even op het matje roept als je iets te kritisch bent over de premier? Hier in NL zijn we niet zoveel gewend, maar persoonlijke informatie in staatshanden is in mijn optiek nog veel gevaarlijker dan die enkele terrorist die er zogenaamd mee gepakt kan worden. Kijk wat er in Turkije gebeurt, of Rusland, China, of..

  En dan ook nog, zijn terroristen dan echt zo dom om hun 5-jarenplan op hun telefoon op te slaan? Ik vind het echt een heel slap en doorzichtig excuus.

  Maar zeuren over de prijs, nog steeds? Come on.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Besef je ook dat die prijs er indirect mee te maken heeft dat jouw privacy goed beschermd is? Dat er een ‘revolutie’ aanstaande is die strijd voor bescherming van jouw microfoon in je broekzak? Of GPS ontvanger die je misschien geheel onterecht linkt aan je net iets te fanatieke DDOS’ende buurman? Of een overheid die je straks even op het matje roept als je iets te kritisch bent over de premier? Hier in NL zijn we niet zoveel gewend, maar persoonlijke informatie in staatshanden is in mijn optiek nog veel gevaarlijker dan die enkele terrorist die er zogenaamd mee gepakt kan worden. Kijk wat er in Turkije gebeurt, of Rusland, China, of..

  En dan ook nog, zijn terroristen dan echt zo dom om hun 5-jarenplan op hun telefoon op te slaan? Ik vind het echt een heel slap en doorzichtig excuus.

  Maar zeuren over de prijs, nog steeds? Come on.

  +1

  Maar toegegeven, die nieuwe dunne macbook is echt superduur. Nu goed, je krijgt er de dunste macbook voor, en een fantastisch stukje technologie, want als je de keynote kijkt en je ziet hoe deze macbook gemaakt is, is het idd wel fantastisch. Maar dat is enkel mijn mening natuurlijk:-)

 • Profielfoto
  Tee Loo

  DBCreations

  +2