Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 maart 2016

Silicon Valley schaart zich achter Apple in FBI-zaak

Op 22 maart wordt de strijd die Apple en FBI voeren over het ontgrendelen van de iPhone van de San Bernardino-schutter vervolgd, maar tot die tijd is het alles behalve stil. Grote bedrijven uit Silicon Valley hebben zich officieel achter Apple geschaard.

Onder andere Amazon, Cisco, Dropbox, Facebook, Google, Intel, Microsoft, WhatsApp en Yahoo hebben ‘amicus briefs‘ naar de rechtbank gestuurd. Dit zijn officiële steunbetuigingen voor het standpunt van Apple.

34 grote namen, Samsung opvallend afwezig

In totaal hebben 34 techbedrijven formeel laten weten achter Apple te staan. Praktisch alle grote namen, concurrent of niet, zijn vertegenwoordigd. Samsung is als grootste smartphone-maker ter wereld opvallend afwezig. Het bedrijf twijfelde eerder nog over het indienen van een steunbetuiging, maar heeft dit niet gedaan. De ingediende steunbetuigingen (amicus briefs) geven de rechter het (ongevraagde) advies de zaak te laten vallen, maar hebben geen juridische waarde.

Microsoft

Microsoft heeft samen met Amazon, Box, Cisco, Dropbox, Evernote, Facebook, Google, Mozilla, Nest Labs, Pinterest, Slack, Snapchat, WhatsApp en Yahoo een brief opgesteld. In een blogpost licht Brad Smith, Chief Legal Officer, de steunbetuiging toe:

The principal argument we make in our joint brief is straightforward. The court order in support of the FBI request cites the All Writs Act, which was enacted in 1789, and last significantly amended in 1911. We believe the issues raised by the Apple case are too important to rely on a narrow statute from a different technological era to fill the Government’s perceived gap in current law. Instead we should look to Congress to strike the balance needed for 21st century technology.

WhatsApp

Jan Koum, oprichter van WhatsApp schrijft op Facebook:

The purpose of security is to safeguard privacy. Billions of people share their most personal, intimate information using services like ours, and they expect all of us to keep it safe from criminals and other bad guys. Asking a single company to undermine the security of its product for an investigation threatens the security of all of us in the long run.

SnapChat

SnapChat-CEO Evan Spiegel hekelt net als Microsoft de oude All Writs Act die gebruikt wordt om Apple te dwingen de FBI te helpen bij het kraken van het codeslot van de iPhone van de San Bernardino-schutter:

There’s a big difference between giving the government information we have and being forced to redesign our products to allow access that no one currently has. If one judge can force Apple to create a backdoor into its phone, another judge could make us breach our data protections too. There’s something else that bothers us. The only basis the government could come up with for this expansive new power was a law written more than 220 years ago by the very first Congress. It’s the only justification for the government’s bold bid to circumvent the democratic process.

Google

Zoekgigant Google zegt in de gezamenlijke verklaring dat het kraken van een mobiele telefoon in 2016 iets heel anders is dan een huiszoeking of het openen van een kluis:

Americans live their lives on their phones now. They store their emails, their conversations, their appointments, their photos, sometimes even their medical information, all in a device they carry in their pockets. Cell phones are the way we organize and remember the things that are important to us; they are, in a very real way, an extension of our memories.

WordPress

Automattic, het moederbedrijf van WordPress, diende samen met Airbnb, Atlassian, CloudFlare, eBay, GitHub, Kickstarter, LinkedIn, Mapbox, Medium, Meetup, Reddit, Square, Squarespace, Twilio, Twitter en Wickr een steunbetuiging in. De bedrijven waarschuwen voor het in verkeerde handen vallen van de speciale iOS-versie die Apple voor de FBI moet maken:

The fact is that if a security flaw exists, there is no way to ensure that only trusted governments, investigating a crime, can exploit that vulnerability. Improving security for everyone means aggressively finding and closing holes, not creating new ones.


Op 22 maart staan Apple en de FBI opnieuw tegenover elkaar in de rechtbank van Californië. De zaak gaat over een bevel van de rechter om een iPhone te kraken die werd gebruikt door Syed Rizwan Farook, een van de terroristen die vorig jaar in het Californische San Bernardino betrokken was bij een aanslag. Apple is bevolen een speciale iOS-versie te maken die een onbeperkt aantal pogingen om het codeslot te kraken toelaat.

Vorige week diende de iPhone-maker zelf een 65 pagina’s tellend bezwaar in. Wij hebben dit samengevat: Apple vs. FBI: Het belangrijkste uit 65 pagina’s bezwaar tegen ‘GovtOS’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Silicon Valley schaart zich achter Apple in FBI-zaak
Sluiten