FBI stopt San Bernardino-zaak tegen Apple

22 reacties

Het geschil tussen Apple en de Amerikaanse justitie is tot een overwacht einde gekomen. De FBI heeft zonder Apple’s hulp toegang gekregen tot de iPhone van een van de terroristen, die eind vorig jaar 14 mensen om het leven bracht in San Bernardino.

De opsporing­dienst eist daarom niet langer Apple’s hulp en heeft de zaak tegen de iPhone-maker laten vallen. Hoe de FBI toegang tot de data op de vergrendelde iPhone heeft gekregen, is vooralsnog onduidelijk.

Derde partij

In een statement laat Eileen Decker, advocaat van de FBI, weten dat een derde partij hulp geloven heeft. Volgens eerdere berichten is die partij het Israëlische bedrijf Cellebrite. De opsporing­dienst rekent op voorhand af met speculaties over een gebrek aan publieke of politieke steun als reden om te zaak te laten vallen:

Onze beslissing om de zaak te stoppen is enkel en alleen gebaseerd op het feit dat we er met hulp van een derde partij in zijn geslaagd om de iPhone veilig te ontgrendelen. […] We zullen niet rusten voordat we alle aanwijzingen die verband houden met deze vreselijke aanslagen hebben onderzocht.

Statement Apple

Apple is van mening dat de zaak überhaupt nooit had mogen plaatsvinden. Het statement van de iPhone-maker:

Vanaf het begin hebben we de eis van de FBI om een achterdeur in de iPhone te bouwen geweigerd. We geloven dat het fout was en een gevaarlijk precedent schept voor toekomstige zaken. […] Apple gelooft in de bescherming van data en privacy van burgers in de Verenigde Staten en de hele wereld.

De zaak tussen Apple en de FBI begon op 14 februari, toen een rechter in Californie de iPhone-maker verplichtte de opsporings­dienst te helpen. Apple moest een brute force-aanval op het codeslot van de iPhone 5c van de terrorist met een speciale iOS-versie mogelijk maken. De iPhone-maker weigerde de beveiliging van zijn software te ondermijnen en werd door heel Silicon Valley gesteund. Tim Cook veranderde met een open brief het geschil in een publiek debat.

Op 21 maart, vlak voor een cruciale terechtzitting, maakte de FBI bekend mogelijk toegang tot de iPhone te hebben, dankzij de hulp van een derde partij. Ondanks het vervallen van de rechtszaak, waarschuwt het ministerie van Justitie dat het niet zou aarzelen om een ​​fabrikant opnieuw via gerechtelijke wegen te dwingen mee te werken:

We blijven ons inzetten om te zorgen dat de autoriteiten cruciale digitale informatie kunnen raadplegen om de veiligheid van het land te garanderen, met de medewerking van smartphonemakers, of door middel van een juridische procedure als de samenwerking stokt.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Jammer dat de rechtszaak niet doorgaat. Nu wordt “data privacy” weer doorgeschoven. Ik gok dat de FBI wacht tot er een grotere aanslag komt. En het dan opnieuw probeert. Of totdat ze worden geholpen door één van de vier loonatics die Obama gaat vervangen.

 • Profielfoto
  Di May

  Is een geurtje aan.
  Lijkt me een tactische, gezicht reddende actie van FBI.

  En zijn we zeker dat die iPhone wel gekraakt is ?
  Ze kunnen beweren wat ze willen

 • Profielfoto
  chrispis

  Een van de betere marketing stunts

 • Profielfoto
  pruus

  Stel dat ze de versleuteling gekraakt hebben……..

 • Profielfoto
  Zakske

  https://www.youtube.com/watch?v=3xHm5lktvog

  En zijn we zeker dat die iPhone wel gekraakt is?

  Ja; de techniek die ze gebruikt hebben – “NAND mirroring” – is redelijk eenvoudig.

 • Profielfoto
  polansky

  Het komt hier mensen wel in hun hoofd om te denken dat de FBI zijn keutel intrekt, maar niemand die vermoed dat Apple in het geheim gewoon de sleutel heeft afgegeven.

  Natuurlijk droom lekker verder dat Apple het beste met je voor heeft (en die van terroristen natuurlijk). En misschien is er ook wel gewoon een hardware truc om die iPhone te kraken en heeft de FBI echt dat ding open weten te gooien.

  Maar dat laatste past natuurlijk niet in het straatje van de complotdenkers en Applefanaten.

 • Profielfoto
  4you

  Het komt hier mensen wel in hun hoofd om te denken dat de FBI zijn keutel intrekt, maar niemand die vermoed dat Apple in het geheim gewoon de sleutel heeft afgegeven.

  Natuurlijk droom lekker verder dat Apple het beste met je voor heeft (en die van terroristen natuurlijk). En misschien is er ook wel gewoon een hardware truc om die iPhone te kraken en heeft de FBI echt dat ding open weten te gooien.

  Maar dat laatste past natuurlijk niet in het straatje van de complotdenkers en Applefanaten.

  Alles is mogelijk, ik denk echter dat zoiets nooit geheim kan blijven en dat de schade voor Apple dan vele malen groter zal zijn.

  En ik ben geen Windows, Linux of Apple fanboy maar ik gebruik wat ik nodig heb om mijn applicatie te laten draaien. Een OS is voor mij geen doel maar een middel om een applicatie te kunnen gebruiken.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  …..maar niemand die vermoed dat Apple in het geheim gewoon de sleutel heeft afgegeven…..Maar dat laatste past natuurlijk niet in het straatje van de complotdenkers en Applefanaten.

  Maakt dat jou niet een complotdenker, Polansky?

 • Profielfoto
  ro_me

  …..maar niemand die vermoed dat Apple in het geheim gewoon de sleutel heeft afgegeven…..Maar dat laatste past natuurlijk niet in het straatje van de complotdenkers en Applefanaten.

  Maakt dat jou niet een complotdenker, Polansky?

  Nee, hij is realistisch! We weten ondertussen allemaal dat Apple de privacy van hun klanten overboord gooit als ze een paar iPhones meer kunnen verkopen (China). Apple geeft niks om jouw of mijn privacy. Apple wil dat jij denkt dat jouw privacy belangrijk voor ze is. Dat heet marketing! Waarom gaat Apple in China niet met de overheid vechten om privacy?

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Gek hè, ik las de kop van het artikeltje en ik zag meteen een reactie van Polansky in mijn hoofd verschijnen met bijna letterlijk de inhoud van zijn inmiddels wat sleetse boodschap. Oorspronkelijk vond ik het nog wel grappig, inmiddels doet hij me vooral gapen.

  Ik vraag me af wat hij hiermee wil bereiken? Ik vermoed een samenzwering. Een geheime intrigant uit Redmond ofzo…:lol:

 • Profielfoto
  bartvdv

  Gek hè, ik las de kop van het artikeltje en zag meteen in gedachten juichende fanboys voor de Apple stores.

  Overigens zou in dit geval gebruik gemaakt zijn van een ‘gekend’ beveiligingslek – het zoveelste – waardoor de versleutelde iMessageberichten kunnen gelezen worden; en (nog) niet van het kopiëren van het geheugen naar een extern apparaat.

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Gek hè, ik las de kop van het artikeltje en zag meteen in gedachten juichende fanboys voor de Apple stores.

  Dan blijken Ruud zijn gedichtenspinsels beter overeen te komen met de realiteit dan die van bartvdv (tot nu toe).

 • Profielfoto
  Ree

  Nee, hij is realistisch!

  Nee, paranoïde…

  We weten ondertussen allemaal dat Apple de privacy van hun klanten overboord gooit als ze een paar iPhones meer kunnen verkopen (China).

  Bron?

  Apple geeft niks om jouw of mijn privacy.

  Ja, precies, en daarom gaat Apple de encryptie op iCloud storage aanscherpen zodat ook zij daar niet meer bij kunnen…
  [ http://www.macrumors.com/2016/03/16/apple-to-double-down-icloud-encryption/ ]

  Apple is één van de weinigen die juist WEL om jouw privacy geeft.

 • Profielfoto
  ro_me

  @hierboven;
  Voor mensen in het westen is het een uniek verkoopargument, privacy. Voor mensen in China niet. Omdat Chinezen toch al gewend zijn door de overheid gecontroleerd te worden. Daarom adverteert Apple er hiermee, en verkoopt het daar de privacy aan de overheid.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Polansky,

  rot nu eindelijk is op met ons te beledigen als Apple fanaten. Heb het echt wel gehad met je commentaren…..

 • Profielfoto
  jackybe67

  ro_me,

  je blijft dit steeds maar roepen, maar heb je ook bewijzen???

 • Profielfoto
  ro_me

  ro_me,

  je blijft dit steeds maar roepen, maar heb je ook bewijzen???

  Heb je geen Google dan? OMT heeft er zelfs een artikeltje aan gewijd!

 • Profielfoto
  arno1975

  Mijn vraag, heeft de FBI ook iets nuttigs (aanwijzingen ofzo) gevonden? Of is dit weer een gevalletje tanden laten zien/ ordinair machtsvertoon?

 • Profielfoto
  Di May

  Dekking zoeken !
  Polanski is in de buurt …

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  ro_me,

  je blijft dit steeds maar roepen, maar heb je ook bewijzen???

  Heb je geen Google dan? OMT heeft er zelfs een artikeltje aan gewijd!

  Je bedoelt vast dit artikel, waarin maar het halve verhaal verteld wordt, en dat gemakshalve even voorbij gaat aan het feit dat China en VS twee totaal verschillende landen zijn, waardoor het ‘dubbele standaarden’-geroep klinkklare onzin is.

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  ro_me op 29 maart 2016
  @hierboven;
  Voor mensen in het westen is het een uniek verkoopargument, privacy. Voor mensen in China niet. Omdat Chinezen toch al gewend zijn door de overheid gecontroleerd te worden. Daarom adverteert Apple er hiermee, en verkoopt het daar de privacy aan de overheid.

  Mij lijkt het in China dan een des te beter verkoopargument.
  “Wij Chinezen zijn gewoon van door de overheid gecontroleerd te worden, maar Apple belooft dat ze alles in het werk gaan stellen om te voorkomen dat dat bij hen zal gebeuren!!!”
  Als dat niet een unique selling point is, weet ik het ook niet meer.

  Trouwens… internet stopt niet aan de Chinese grenzen. Denk je dat al die heisa rond Apple en de FBI niet geweten is bij de Chinezen?

  En met al die media- en ander lekken, weet jij blijkbaar dat Apple privacy (waar ze zelf zo goed als niet bij kan; ze hebben er zelfs een proces tegen de FBi voor over) verkoopt aan de Chinezen. Die lekken worden dan serieus in de doofpot gestopt en nergens maar dan ook nergens zie je een effectief bewijs van dat lek.

  Mij lijkt dat je eigen verzinsels voor waarheid aannemen.

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Ter aanvulling:
  Blijkbaar is de privacy door Apple in China extreem hoog.
  Zelfs een belangrijk en ongelooflijk opzienbarend feit als ‘de verkoop van privacy aan de overheid’ is zodanig ‘beschermd’ dat niemand hiervan een bewijs kan geven. En dan gaat het nog niet eens over versleutelde-en-zo-goed-als-onkraakbare-software.
  Wat zijn ze toch goed.
  En als ze nog eens werk gaan maken van dat laatste… tjonge tjonge!!!