Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 maart 2016

FBI: Apple’s hulp bij unlocken iPhone mogelijk niet meer nodig

De juridische strijd tussen Apple en de FBI heeft een bizarre, onverwachte wending genomen. De opsporingsdienst zegt dat een derde zich gemeld heeft met een methode om de iPhone van de dader van de aanslagen in San Bernardino te ontgrendelen.

De FBI heeft de rechter daarom gevraagd de zaak tussen de twee bedrijven tijdelijk te pauzeren. Vandaag zouden Apple en de FBI elkaar opnieuw in de rechtbank treffen, maar dat is door de nieuwe ontwikkeling uitgesteld.

Strijd even op pauze

De rechter heeft de opsporingsdienst twee weken uitstel gegeven om de nieuwe methode om de iPhone te ontgrendelen te testen. De juristen van de FBI schrijven in het verzoek aan de rechtbank:

Op zondag 20 maart heeft een derde zich bij ons gemeld met een methode om de iPhone te ontgrendelen. Het testen van deze methode is noodzakelijk om vast te stellen of hierbij geen data verloren gaat. Als de methode werkt, is assistentie van Apple bij het unlocken van de iPhone van Syed Rizwan Farook niet langer nodig.

Apple heeft in een reactie gezegd met stomheid te zijn geslagen. Er wordt al weken geprocedeerd over de zaak waarin een rechter de iPhone-maker bevolen heeft te helpen met het ontgrendelen van de iPhone van de aanslagpleger van San Bernardino. Omdat het de FBI niet lukte, moet Apple een speciale iOS-versie maken die een onbeperkt aantal pogingen tot het raden van het codeslot toelaat, normaal wordt een iPhone na tien onjuiste pogingen gewist.

Het is onduidelijk wie die derde of de methode voor het ontgrendelen van de iPhone is. Apple gaat een verzoek indienen om de methode van de derde partij in te zien. De wending is opvallend omdat inmiddels algemeen aangenomen werd dat het om meer dan slechts de iPhone van de aanslagpleger gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FBI: Apple’s hulp bij unlocken iPhone mogelijk niet meer nodig
Sluiten