Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 maart 2016

‘Israëliërs helpen FBI bij kraken iPhone’

De strijd tussen Apple en de FBI nam dinsdag een vreemde wending. De opsporing­dienst zei Apple’s hulp mogelijk niet meer nodig te hebben omdat een externe partij de iPhone 5c van de San Bernardino-schutter zou kunnen ontgrendelen.

Persbureau Reuters zegt meer informatie te hebben over die externe partij. Het zou gaan om het Israëlische bedrijf Cellebrite, dat ook diensten levert die door het Nederlands Forensisch Instituut gebruikt worden.

Cellebrite is gevestigd in Israël en werkt al langer met de FBI samen. Het bedrijf bestaat sinds 1999 en richt zich op de extractie van gegevens van mobiele apparaten en computers. Het bedrijf claimt methodes te hebben om gegevens van meer dan 19.000 soorten mobiele apparaten te verkrijgen.

Beveiligingsonderzoeker en iOS-expert Jonathan Zdziarski haalde in een eigen analyse aan dat de partij die de FBI helpt waarschijnlijk uit het buitenland komt. Het bericht over de alternatieve methode kwam op een voor de Amerikaanse tijdzone ongewoon tijdstip. Cellebrite is gevestigd in Israel, waar het tijdsverschil met de Verenigde Staten zes uur is.

Logic board van de iPhone 5c (geheugenchip in het rood, onder).

Hardware-hack

Volgens Zdziarski is de methode die gebruikt wordt waarschijnlijk een eenvoudige hardware-hack waarbij de inhoud van het flashgeheugen van de iPhone naar een nieuwe chip geprobeerd wordt. Dit stelt de FBI in staat om verschillende code’s te proberen. Wanneer dit mislukt en de iPhone zichzelf na tien foute code’s wist, wordt de gekopieerde inhoud weer teruggezet.

De rechter gaf de FBI twee weken uitstel om de methode om de iPhone te kraken te testen. Op 5 april zien Apple en de FBI elkaar opnieuw in de rechtszaal, tenzij het lukt om zonder Apple’s hulp de iPhone te ontgrendelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Israëliërs helpen FBI bij kraken iPhone’
Sluiten