Dual camera iPhone 7 met iOS 10 in video

5 reacties

Volgens de geruchten krijgt de iPhone 7 een dual-camerasysteem. Twee camerasensoren kunnen samen met een slim algoritme onder andere 2 tot 3x ‘optische zoom’ mogelijk maken. Apple heeft er eerder dit jaar zelfs een patent op gekregen.

Visueel zijn patenten saai, ze bestaan uit weinig concrete lijntjestekeningen. Gelukkig hebben de collega’s van Macrumors een realistische video met de mogelijke dual camera-integratie gemaakt.

In de video wordt een camera-app getoond die de beelden van de twee camerasensoren in een split screen weergeeft. Zo kan real-time ingezoomd worden. Een interessante functie waarvan we uiteraard nog niet weten of deze ook echt zijn weg naar iOS 10 voor de iPhone 7 zal vinden.

Apple kocht enige tijd geleden het bedrijf LinX, de maker van kleine cameramodules met twee sensoren. Een van de sensoren heeft een groot gezichtsveld hebben, terwijl de ander een telelens bevat voor objecten die ver verwijderd zijn. Een algoritme kan deze twee beelden combineren en zo ook 2 tot 3x ‘optische zoom’ zonder bewegende elementen mogelijk maken.

Apple kiest er ongetwijfeld voor om deze elegant weg te werken en de iPhone. De afbeelding bij dit artikel is slechts ter illustratie. Wij verwachten geen iPhone met twee individuele lenzen. Vooralsnog wordt aangenomen dat alleen de 5,5-inch iPhone 7 Plus een dual-camerasysteem krijgt. De toestellen worden in september verwacht.

lynx-sensoren
Verschillende sensoren van LinX.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik zie nog niet hoe een (lichte) groothoeklens en een telelens gezamenlijk een zoom kunnen bereiken. En dan lijkt het me nog geen optische zoom, maar eerder een digitale zoom. Optisch zoomen kan alleen als de lenzen (dat zijn er in de huidige iPhone een stuk of 5) onderling kunnen bewegen – volgens mij.

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik zie nog niet hoe een (lichte) groothoeklens en een telelens gezamenlijk een zoom kunnen bereiken.

  De twee lenzen hebben twee verschillende brandpuntsafstanden.

  En dan lijkt het me nog geen optische zoom, maar eerder een digitale zoom.

  Ik weet niet hoe de techniek precies werkt. Maar digitale zoom is in principe gewoon inzoomen op de pixels en dat vergoten tot de resolutie van je sensor. Dus heel slecht. Maar hoe het hier werkt is het zeker geen digitale zoom.

  Optisch zoomen kan alleen als de lenzen (dat zijn er in de huidige iPhone een stuk of 5) onderling kunnen bewegen – volgens mij.

  Fout.

  De elementen in de iPhone camera (vanaf de 4S) zijn 5 elementen die het licht doorlaten. (en nog meer fancy stuff). Maar dit heeft helemaal niks met zoom of optische zoom te maken.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Ik begrijp dat je tijdens het fotograferen/filmen beide beelden ter beschikking hebt, waarbij je kunt overgaan van het ene beeld (groothoek) naar het andere (tele). En terug natuurlijk.
  De truuk is nu blijkbaar om vloeiend van het ene naar het andere beeld te schakelen.
  Hoe- en of je een tussenvorm tussen groothoek en tele kunt bereiken is mij nog niet duidelijk.
  Afwachten maar. :nerd:

  Overigens heeft MacAanZee gelijk dat zoomen het bewegen van lenselementen in een objectief betreft. Soms wordt een lens daardoor groter en soms bewegen de lenselementen in het objectief, zonder dat dit objectief langer wordt (duurdere systemen).
  In beide gevallen gaat het dus over bewegen van lenselementen onderling. Dat de iPhone dat (nog) niet kan is een ander verhaal.

 • Profielfoto
  MrHammond

  De truuk lijkt me vrij eenvoudig: je zoomt met de “groothoeklenscamera” digitaal in, en met de “telelenscamera” vul je het midden, dat daardoor scherper wordt. Het lastigste in het algoritme wordt dan om de overgangen zo goed mogelijk weg te werken, het verschil in scherpte, maar ook subtiele verschillen in witbalans en kleurechtheid tussen de camera’s.
  Ben wel benieuwd wat het in de praktijk wordt, maar ik verwacht zeker geen kwaliteit die met zuivere optische zoom vergelijkbaar is.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Duo, trio, kwartet.