Dit is Liam, Apple’s snelle recycle-robot

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Bij groene initiatieven denk je al snel aan groene stroom, zonnepanelen, recycling van papier en verantwoord beheerde bossen. Apple doet natuurlijk aan al deze initiatieven, maar heeft ook een bijzonder R&D-project, genaamd Liam, gepresenteerd.

Liam is een door Apple gemaakte robot die 3000 iPhones per dag uit elkaar kan halen en de onderdelen scheidt voor hergebruik. Lisa Jackson, bij Apple verantwoordelijk voor groene initiatieven, presenteerde de robot.

Preciezer dan mensen

De robot kan iPhones veel nauwkeuriger uit elkaar halen dan arbeiders die normaal met deze taak belast zijn. Zo kunnen onderdelen van afgedankte iPhones opnieuw gebruikt worden. Jackson liet weten dat het zilver uit iPhones onder andere gebruikt wordt om zonnepanelen te maken. Liam is overigens nog een R&D-project en niet dagelijks aan het werk.

Op andere gebieden gaat het goed met Apple’s groene visie. Inmiddels draaien 93% van Apple’s vestigingen wereldwijd op hernieuwbare energie. Dit sluit partners zoals Foxconn in China overigens uit. Inmiddels maakt Apple in 23 landen, waaronder Nederland, Belgie, Frankrijk en Duitsland, gebruik van 100 procent hernieuwbare energie. Nog een cijfer: 99% van Apple’s verpakkingen is gemaakt van gerecycled papier of papier dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Gadget

  Waar zou de afkorting LIAM voor staan?

 • Profielfoto
  SolidCake

  Het filmpje laat niet zien hoe de materialen gescheiden worden maar hoe de componenten gedemonteerd worden…. De batterijen scheiden van lithium en kobalt in zuurbaden is natuurlijk niet zo mooi voor voor het ‘duurzame’ image van Apple.

 • Profielfoto
  Gadget

  http://mashable.com/2016/03/21/apple-liam-recycling-robot/#QaVh6v39Jqqg

  Liam was given its name by a small team of engineers early on in the development process — and no, it’s not an acronym (our first guess was it stood for “large inverse assembly machine”). But like a baby at birth, Apple says the robot just looked like a “Liam” and the name stuck.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind dit zo’n supergoed filmpje. Waarschijnlijk een van de allerbeste filmpjes die Apple in de laatste 5 jaar gemaakt heeft. Heb ‘m zeker al 10 keer gekeken. Prachtig.

 • Profielfoto
  swappa001

  Weet iemand welk nummer er op de achtergrond in t filmpje wordt gebruikt?

 • Profielfoto
  Shmoo

  https://www.youtube.com/watch?v=ddtSRt3zUT0

  *Wel begrijpelijk dat ze bij Apple het stukje vanaf minuut 2:48 eruit hebben gehaald.:D

 • Profielfoto
  patrickmaur3r

  maar wel jammer dat ze video’s en foto’s altijd bewerken:(
  want ik zou blij zijn met een iPhone 6 generatie zonder uitpuilende camera, helaas is dit niet te koop maar wel te zien op foto’s en video’s van Apple.

 • Profielfoto
  swappa001

  Shmoo 1 uur geleden
  https://www.youtube.com/watch?v=ddtSRt3zUT0

  *Wel begrijpelijk dat ze bij Apple het stukje vanaf minuut 2:48 eruit hebben gehaald.:D

  lol, you’ve got te give me MONEY, MONEY, M-M-MONEY.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Dit heeft niks te maken met groen zijn.
  Dit heeft te maken met kosten besparen (zonnepanelen)
  En dat recyclen van iphones geld oplever.

  Dus van die dure 700 euro iphones verdienen ze dik op.
  En als je hem inlever verdienen ze er ook nog eens op.
  Handig….

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Toch denk ik alsnog dat een oude iPhone/iPad duurzamer gerecycled wordt dan de toko om de hoek.

  Dat wil niet zeggen dat het 100% is, maar relatief de beste optie.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik vermoed dat er maar weinig afgedankte iPhones ooit weer terug komen bij Apple. Lijkt me meer een typisch Amerikaans promofilmpje, maar ver van de realiteit.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Gerecycled papier is schadelijker voor het milieu dan het omkappen, verwerken en laten teruggroeien van een boom, niet zo groen.

 • Profielfoto
  IPhonePeter

  Maikelw op 23 maart 2016
  Gerecycled papier is schadelijker voor het milieu dan het omkappen, verwerken en laten teruggroeien van een boom, niet zo groen.

  Dit is compleet niet waar en gebaseerd op niks.
  Ja de productie van oud papier tot nieuw/gerecycled papier kost vrijwel even veel energie als de productie van nieuw papier. Daar in tegen hoeft er voor gerecycled papier geen/weinig bomen te worden gekapt en voor nieuw papier wel en bij het recyclen van oud papier is minder water nodig dan voor de productie van nieuw papier. Dus de totale milieu belasting is lager bij gerecycled papier dan nieuw papaier