Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 maart 2016

Dit is Liam, Apple’s snelle recycle-robot

Bij groene initiatieven denk je al snel aan groene stroom, zonnepanelen, recycling van papier en verantwoord beheerde bossen. Apple doet natuurlijk aan al deze initiatieven, maar heeft ook een bijzonder R&D-project, genaamd Liam, gepresenteerd.

Liam is een door Apple gemaakte robot die 3000 iPhones per dag uit elkaar kan halen en de onderdelen scheidt voor hergebruik. Lisa Jackson, bij Apple verantwoordelijk voor groene initiatieven, presenteerde de robot.

Preciezer dan mensen

De robot kan iPhones veel nauwkeuriger uit elkaar halen dan arbeiders die normaal met deze taak belast zijn. Zo kunnen onderdelen van afgedankte iPhones opnieuw gebruikt worden. Jackson liet weten dat het zilver uit iPhones onder andere gebruikt wordt om zonnepanelen te maken. Liam is overigens nog een R&D-project en niet dagelijks aan het werk.

Op andere gebieden gaat het goed met Apple’s groene visie. Inmiddels draaien 93% van Apple’s vestigingen wereldwijd op hernieuwbare energie. Dit sluit partners zoals Foxconn in China overigens uit. Inmiddels maakt Apple in 23 landen, waaronder Nederland, Belgie, Frankrijk en Duitsland, gebruik van 100 procent hernieuwbare energie. Nog een cijfer: 99% van Apple’s verpakkingen is gemaakt van gerecycled papier of papier dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is Liam, Apple’s snelle recycle-robot
Sluiten