Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 maart 2016
Leestijd: 1 minuut

DisplayPort 1.4 focust op USB-C en HDR

VESA, de organisatie die standaarden voor computerinterfaces vaststelt, heeft vandaag een nieuwe generatie DisplayPort gepresenteerd: DisplayPort 1.4. De nieuwe interface gaat werken met een USB-C-connector en ondersteunt HDR-video.

Waar DisplayPort 1.3 focuste op 5K, gaat de nieuwe standaard nog een stapje verder. DisplayPort 1.4 speelt 8K en HDR-video op 60Hz af en kan 4K beeld op maar liefst 120Hz weergeven.

USB-C en HDR

USB-C lijkt nu definitief de kabel te worden die alles kan. Apple was met de 12-inch MacBook een van de eerste gebruikers van de standaard en onlangs werd bekend dat Thunderbolt 3 met een USB-C-connector uitgerust wordt. DisplayPort kon zodoende niet achterblijven.

DisplayPort 1.4 brengt ook ondersteuning voor HDR. Dit staat bij video voor een hoger contrast en meer kleuren. HDR-beelden hebben 10-bits kleurdiepte, momenteel is 8-bits de standaard bij vrijwel alle beeldschermen. Het werkt als volgt: bij 8-bits worden 256 tinten rood, groen en blauw weergeven (256 x 256 x 256 = 16.777.216 kleuren). Bij 10-bits worden 1024 x 1024 x 1024 combinaties mogelijk. Dat zijn 1.073.741.824 kleuren, ruim één miljard dus. Zo zijn er veel meer kleurnuances mogelijk.

Maar wanneer?

Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat we DisplayPort 1.4 in de Mac kunnen verwachten. Momenteel hebben de MacBook Pro, Mac Pro en iMac nog geen ondersteuning voor USB-C, Thunderbolt 3 of DisplayPort 1.3 met 5K. Dat kan echter niet lang meer op zich laten wachten. Kunnen we ondertussen sparen voor een 8K-scherm…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
DisplayPort 1.4 focust op USB-C en HDR
Sluiten