DisplayPort 1.4 focust op USB-C en HDR

7 reacties

VESA, de organisatie die standaarden voor computerinterfaces vaststelt, heeft vandaag een nieuwe generatie DisplayPort gepresenteerd: DisplayPort 1.4. De nieuwe interface gaat werken met een USB-C-connector en ondersteunt HDR-video.

Waar DisplayPort 1.3 focuste op 5K, gaat de nieuwe standaard nog een stapje verder. DisplayPort 1.4 speelt 8K en HDR-video op 60Hz af en kan 4K beeld op maar liefst 120Hz weergeven.

USB-C en HDR

USB-C lijkt nu definitief de kabel te worden die alles kan. Apple was met de 12-inch MacBook een van de eerste gebruikers van de standaard en onlangs werd bekend dat Thunderbolt 3 met een USB-C-connector uitgerust wordt. DisplayPort kon zodoende niet achterblijven.

DisplayPort 1.4 brengt ook ondersteuning voor HDR. Dit staat bij video voor een hoger contrast en meer kleuren. HDR-beelden hebben 10-bits kleurdiepte, momenteel is 8-bits de standaard bij vrijwel alle beeldschermen. Het werkt als volgt: bij 8-bits worden 256 tinten rood, groen en blauw weergeven (256 x 256 x 256 = 16.777.216 kleuren). Bij 10-bits worden 1024 x 1024 x 1024 combinaties mogelijk. Dat zijn 1.073.741.824 kleuren, ruim één miljard dus. Zo zijn er veel meer kleurnuances mogelijk.
macbook-usbc-16x9

Maar wanneer?

Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat we DisplayPort 1.4 in de Mac kunnen verwachten. Momenteel hebben de MacBook Pro, Mac Pro en iMac nog geen ondersteuning voor USB-C, Thunderbolt 3 of DisplayPort 1.3 met 5K. Dat kan echter niet lang meer op zich laten wachten. Kunnen we ondertussen sparen voor een 8K-scherm…

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  ray-

  usb-c goed en wel, maar wat ik het meeste zal missen in mijn toekomstige nieuwe macbook air/pro, is toch een magsafe connector

 • Profielfoto
  steveb

  het wordt tijd voor een nieuwe mac pro
  deze keer met een retina pro diplay.

  voor zover ik weet is 8k genoeg om tot 30 inch retina scherm te gaan.
  klopt dat?
  @ raymond

  dit zou mooi zijn voor wwdc
  of misschien 21 maart.

 • Profielfoto
  Vilscon

  voor zover ik weet is 8k genoeg om tot 30 inch retina scherm te gaan.
  klopt dat?

  Uitgaande van 8K = 8196×4608 pixels en je verdeeld dat over 31″ kom je uit op 303 dots per inch, wat boven de 300-pixels per inch norm is voor Retina, gesteld door Steve Jobs.

  Dus correct.

 • Profielfoto
  Blackchedoe

  Apple moet dan ook een Mac maken die 8K aan kan. Ze moeten dan wel een hele krachtige gpu gebruiken.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Joepie! Weer allemaal nieuwe, dure adapters! Kan ik de huidige €200 weggeven bij mijn MacBook pro als ik hem inruil. Ik kan als commandliner en bewerker van tekst (XML, scripting) echt niet wachten totdat 8k er eindelijk is. Serieus, ik ben blij voor degenen die het graag willen maar betaalbare, snellere ssd en cpu en meer geheugen dan de huidige 16gb heb ik meer mee

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  En oh ja: doe mij de MagSafe ook maar weer gewoon terug. Slecht idee die weg te halen. Kost me weer anders een adapter die dat regelt.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik heb nu al medelijden met de grafische chips die dit moeten aansturen…