Tim Cook: “FBI-zaak brengt grondrechten in gevaar”

1 reactie

Time Magazine heeft deze week Tim Cook op de cover. De CEO van Apple verduidelijkt in het gerenommeerde zijn positie in het geschil om de versleutelde data op de iPhone 5c van een terrorist die in het Amerikaanse San Bernardino 14 mensen doodde.

De FBI vraagt Apple het codeslot van de iPhone kraakbaar te maken, maar het bedrijf weigert. In het interview met Time zegt Cook dat de eisen van de FBI de fundamentele rechten van Amerikaanse burgers bedreigen.

Bizarre positie

Time Magazine heeft een compleet transcript van het lange interview online gezet. Cook spreekt zijn afschuw over de zaak uit en rechtvaardigt de houding van Apple door te stellen dat het om meer gaat dan een iPhone. Apple bevindt zich volgens de CEO in een bizarre positie.

We’re in this bizarre position where we’re defending the civil liberties of the country against the government. Who would have ever thought this would happen? The way that we simply see this is, if this All Writs Act can be used to force us to do something would make millions of people vulnerable, then you can begin to ask yourself, if that can happen, what else can happen? I do think this is something that I think will affect the wellbeing of citizens of the U.S. for decades to come, that will affect civil liberties for decades to come.

Cook haalt hier de “All Writs Act” aan. Een wet die afkomstig is uit 1789 en rechtbanken in de VS toestemming geeft om alle mogelijke manieren te gebruiken om iemand of een bedrijf te dwingen te doen wat gevraagd wordt. Op basis daarvan wordt Apple gevraagd een iOS-versie te maken die een onbeperkt aantal pogingen om het codeslot te kraken toelaat.

Apple ziet hierin niet alleen een precedent, maar ook fundamentele gevaren. De Apple-CEO pleit daarom voor een duidelijk wettelijk kader. Volgens Cook is deze zaak te groot om in de rechtbank beslist te worden.

Leugens

De CEO zegt niet uit te sluiten van de FBI deze confrontatie bewust heeft gepland. Cook zegt dat Apple al jaren binnen de kaders van de wet zo goed mogelijk assisteert, maar vermoed dat de opsporingsdienst berekend heeft dat de San Bernardino-zaak de hoogte kans op succes heeft en daarom naar de rechter is gestapt.

I think they picked a case to pursue that they felt they had the strongest possibility of winning. […] And so do I like their tactics? No. I don’t. I’m seeing the government apparatus in a way I’ve never seen it before. Do I like finding out from the press about it? No. I don’t think it’s professional. So do I like them talking about, or lying, about our intentions? No. I’m offended by it. Deeply offended by it.

De volgende officiële stap in de FBI-zaak is dinsdag 22 maart. Dan zal de rechtbank Apple’s formele bezwaren aanhoren. In de tussentijd is het hele interview de moeite waard om te lezen, verwacht zo’n 20 minuten leestijd.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    sciletto

    En dan eronder een advertentie met “ervaar het opsporingswerk zelf” ?