CarPlay-nieuws van Ferrari, Alfa Romeo, Kia en Maserati

6 reacties

De Autosalon van Genève is begonnen en naast glimmend chroom komt er vanaf de Zwitserse beursvloer ook interessant nieuws voor Apple-gebruikers. Vier fabrikanten hebben nieuwe auto’s met ondersteuning voor CarPlay aangekondigd.

Ferrari integreert het multimedia-systeem van Apple in zijn nieuwe GTC4Lusso. Kia gaat CarPlay als optie op alle Europese 2017-modellen aanbieden en Alfa Romeo begint samen met Maserati bescheiden.

Ferrari: CarPlay in de herkansing

Ferrari was een van de eerste fabrikanten die CarPlay omarmde. De FF werd in 2014 voorzien van CarPlay, maar de integratie was niet best. Na het aansluiten van de iPhone moest nog op een fysieke knop gedrukt worden en het resistive touchscreen was niet state of the art.

In de opvolger van de FF, de Ferrari GTC4Lusso krijgt CarPlay een plaatsje op het 10,25-inch capacitief HD-scherm dat multitouch ondersteunt. Het ongebouwde entertainmentsysteem heeft daarnaast een gestroomlijnde gebruikersinterface en Split View.
ferrari-gtc4lusso

Kia: CarPlay in alle 2017-modellen

In het betaalbare segment kondigt Kia aan dat alle Europese modellen in 2017 voorzien kunnen worden van CarPlay. Eind 2017 moet CarPlay samen met Android Auto op alle voertuigen beschikbaar zijn. De nieuwe Kia Niro, een hybride stadsauto, is vanaf september leverbaar met CarPlay. Daarna volgt de Optima, een stationwagon die ook in sportuitvoering leverbaar is.
Kia-Niro

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo wedt net als Kia op CarPlay én Android Auto. De nieuwe Alfa Romeo Giulia 2 zal in juni beschikbaar zijn. De Italiaanse fabrikant lost daarmee een laagstaande belofte in: Alfa Romeo had al in 2014 aangekondigd CarPlay te gaan ondersteunen, maar voertuigen met het systeem lieten op zich wachten. De Giulia krijgt een 8,8-inch touchscreen en biedt daarnaast een draaiknop voor het bedienen van CarPlay.

(Foto via caradisiac.com)
(Foto via caradisiac.com)

Maserati: CarPlay in de lente

De eerste SUV van Maserati heet de Levante en staat in de lente bij de dealers. Het wordt tevens het eerste model van de fabrikant met ondersteuning voor CarPlay en Android Auto. De SUV is uitgerust met een 8,4-inch SVGA touchscreen (capacitief) laat zich daarnaast ook bedienen met een draaiknop.
maz

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  Dat carplay in alfa lijkt ne wel wat wat er nu in mn giuletta zit is pure bagger

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Het ongebouwde entertainmentsysteem heeft volgens mij helemaal niks!

 • Profielfoto
  José da Silva

  Eindelijk zijn mijn gebeden verhoord. Als je aan het rijden bent is het niet handig een whatsapp bericht te typen. Dus maakte ik veel gebruik van het versturen van het gesproken bericht. Maar als de persoon in kwestie zo een bericht beantwoorden met ook een ingesproken bericht. Dan kon je dit bericht in de auto alleen beluisteren via de iPhone zelf. En als je aan het rijden bent, is dat heel irritant. Ik weet niet welk update het is geweest van Whatsapp. Want gisteren kreeg ik het gesproken bericht te horen via de speakers van mijn autoradio. Als je iPhone aangesloten is via bluetooth op de autoradio. Dan beluister je dit bericht via bluetooth over de speakers. Hier ben ik heel blij mee.

  Maarrrrrrrrr….
  Een reden meer om te denken wat de meer waarde is van carplay. Een simple autoradio met bluetooth maakt carplay nog een beetje overbodiger. Alleen nu nog SIRI via bluetooth bedienen en carplay in deze staat is helemaal overbodig.

 • Profielfoto
  Aerea

  Jammer dat de uitrol zo langzaam verloopt. Weinig beschikbare modellen nu nog, bij de meeste auto’s komt het nog, ergens vanaf 2017.

 • Profielfoto
  basiel

  Ik heb in mijn huidige passat carplay en moet zeggen dat ik hierin wel een beetje ontgoocheld ben.
  Zo mis ik bijvoorbeeld safari zodat mijn passagier snel en makkelijk iets op het internet kan opzoeken.
  Verder mis ik ook het afspelen van de filmpjes op mijn GSM en het zien van SMS’jes in text zit ook goed weggestoken.
  Hopelijk komt apple snel met extra functionaliteit voor carplay.

 • Profielfoto
  Remco K.

  Eerlijk gezegd denk ik dat het een bewuste keuze is om Safari weg te laten uit CarPlay, puur om gebruik, door de bestuurder, tijdens het rijden te ontmoedigen.