Belastingontwijking: Apple rekent af met Europarlement

18 reacties

“We betalen iedere cent belasting die we Ierland verschuldigd zijn,” verzekerde Cathy Kearney, vice-president van Apple Europe, een commissie tijdens een hoorzitting in het Europarlement. Apple en Google moesten uitleg geven over hun fiscale beleid.

De hoorzitting vond dinsdag plaats en was onderdeel van een EU-onderzoek naar de belastingpraktijken van multinationals. Het Europees parlement kreeg echter weinig nieuwe informatie losgepeuterd.

‘Grootste belastingbetaler ter wereld’

Apple presenteerde zich als de grootste belastingbetaler ter wereld. De iPhone-maker rekende in 2015 in totaal 13,2 miljard dollar met de fiscus in verschillende landen af, oftewel 26,4 procent van de totale inkomsten van het bedrijf. Opmerkelijk was dat Apple niet wilde zeggen hoeveel belasting het in de Europese Unie betaalt. Dat zou vertrouwelijke informatie zijn.

Ook benadrukte Apple niets illegaals te doen: “alle fiscale optimalisaties zijn volledig in lijn met de wetgeving,” zei een vertegenwoordiger van Ierse vestiging van het bedrijf uit Cupertino.
europarlement

Don’t be evil

Naast Apple moesten ook Google, Ikea en McDonald’s uitleg over hun fiscale beleid geven. De bedrijven herhaalden het bekende verhaal over legale constructies en rekenden zo af met het Europees Parlement dat vooral lijkt te blaffen, maar niet bijt. Een nieuw wetsvoorstel van de Europese Commissie dat belastingontwijking moet ontmoedigen kan overigens wel gaan bijten. Apple zei nieuwe belastingregels niet af te wijzen, maar wil wel ‘eenvoud en consistentie’ binnen de EU.

Double Irish

Apple en Google maken gebruik van de ‘Double Irish with a Dutch Sandwich’-strategie. De Europese inkomsten van het bedrijf gaan van Ierland naar Nederland en vervolgens via Bermuda terug naar Ierland. Het geld kan dan als dividend worden uitgekeerd aan aandeelhouders en zo blijft de af te dragen belasting laag. De strategie is legaal, maar wordt onder andere vanuit Brussel al jaren bekritiseerd.

apple-tax
Schematische weergave: Double Irish with a Dutch Sandwich (via: Wikimedia)

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  Dat heet slim ondernemen, zolang het legaal is.

 • Profielfoto
  flappah

  Uiteindelijk heeft de EU het aan zichzelf te danken. Op papier zijn we een unie maar ondertussen staan men nog steeds toe dat elk afzonderlijk land zijn eigen belastingpolitiek voert. Als we nu zo graag een eind aan deze praktijk willen maken dan moeten we de EU misschien eens als een .. uhm .. unie gaan benaderen? Belastingen harmoniseren tussen alle lidstaten??

 • Profielfoto
  evkruining

  Laten we niet de illusie hebben dat wanneer de EU zijn belastingen harmoniseert, Apple, Google, IKEA en de anderen, meer belastingen zullen gaan afdragen. Deze multinationals hebben de meest gewiekste adviseurs in dienst die waarschijnlijk allang alternatieve routes hebben uitgestippeld. Denk aan een “Double Gibraltar with a Liechtenstein Sandwich” of iets dergelijks.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Als die Brusselse eigenheimers wel ergens goed in waren gewest, dan hadden ze wel bij Apple gewerkt inplaats van werken bij de EU. De bedragen van Google liegen er ook niet om. Die zijn wel openbaar gemaakt, het gaat bij Apple dus ook over astronomische bedragen die niet worden afgedragen. Brussel kan er dus maar beter vaart achter zetten om dit te fixen.

 • Profielfoto
  Jor1

  13,2 Miljard… Daar kunnen we weer een mooie brug van bouwen… of een fietspad ofzo…

 • Profielfoto
  Wilbie

  De vraag is wat je ermee opschiet. Als deze bedrijven in Europa ineens veel meer belasting moeten betalen verplaatsen ze zich naar een ander goedkoop land. Tel je zegeningen en wees blij met wat je binnenkrijgt: met de nieuwe plannen zou deze inkomstenbron zomaar op kunnen drogen.

 • Profielfoto
  Bman

  Precies wat Wilbie zegt, plus dat het hartstikke gezond is dat commerciële bedrijven naar maximale winst streven. Stel je eens voor van niet.

  Wat mij betreft kan die ‘mankracht’ die nu in de EU met belastingen bezig is, beter worden ingezet in de vluchtelingenproblemathiek of om Oekraïne de goede weg op te helpen, voor wat het waard is.

 • Profielfoto
  polansky

  Waar maken we ons druk om.
  Nederland als belastingparadijs voor dit soort bedrijven levert ons met zijn allen onwijs veel belasting voordeel op.

  Iedereen kan wel lopen klagen ‘hoe slecht dit’ is, maar dat gaat alleen op voor die andere landen die hierdoor hun centen mislopen.

 • Profielfoto
  puccini

  @polansky
  Erg fijne redenatie hou jij er op na, zoiets van “ikke en de rest kan stikke” !

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Waar maken we ons druk om.
  Nederland als belastingparadijs voor dit soort bedrijven levert ons met zijn allen onwijs veel belasting voordeel op.

  Iedereen kan wel lopen klagen ‘hoe slecht dit’ is, maar dat gaat alleen op voor die andere landen die hierdoor hun centen mislopen.

  HULDE, Wie had gedacht dat er nog een dag zou komen dat polletje eens een zinvolle bijdrage zou leveren…. bij deze een virtueel bloemetje.

  Inderdaad, gaan we nu liggen janken dat Nederland meer belasting ontvangt dan eigenlijk zou moeten? Het is ook nooit goed.

 • Profielfoto
  iNicky

  Nationaliseren, die hele handel.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Nederland ontvangt juist minder belasting door de deelnemingsvrijstelling. Het geld uit het buitenland wordt hier onbelast heengehaald en dan weer onbelast doorgepompt naar het hoofdkwartier…

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Overigens vind ik het prima dat ze zo voordelig zaken kunnen doen, zolang ze ook het voordeel maar doorberekenen aan hun klanten. Als ze meer belasting moeten betalen, kan je er donder op zeggen dat de klanten dat gelach gaan betalen doordat Apple dit vrolijk doorberekend…

  Daarnaast… Zullen we voor Nederland eerst eens kijken naar ons eigenste Unilever, dat zo’n slordige 7 mld te weinig betaalt? Zembla heeft daar ooit een leuke berekening op losgelaten…

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  http://www.huffingtonpost.com/dave-johnson/apple-avoiding-billions-a_b_3308952.html

  Al een ouder verhaal maar Apple heeft dus ruim 100 miljard dollar (gehad) in belastingparadijzen. De VS proberen die deels binnen eigen grenzen te krijgen en te belasten, Apple is op zoek naar middelen om het naar de VS te halen zonder die belastingen te moeten betalen.

  Ondertussen zijn Apple’s aandeelhouders ook niet blij, want die zien die vele miljarden liever uitgekeerd als divident…

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  polansky 7 uur geleden
  Waar maken we ons druk om.
  Nederland als belastingparadijs voor dit soort bedrijven levert ons met zijn allen onwijs veel belasting voordeel op.

  Maar het levert minder op dan je zou verwachten. Het gaat bij die bedragen om miljoenen en niet om miljarden die Nederland er aan over houdt.

 • Profielfoto
  snipper

  Apple, Ikea, Starbucks etc. onderhandelen vooraf met de fiscus van diverse landen om de ‘goedkoopste’ strategie te vinden. Landen houden al decennia een ‘race to the bottom’ om toch een graantje mee te kunnen pikken, maar dat is echt nihil meer intussen.

  Die 26,4 % zal wel voornamelijk uit BTW en sociale premies op loon bestaan, want daar krijgen ze nergens despensatie voor. Grote multinationale bedrijven betalen over de winst zelf nauwelijks belasting, wat natuurlijk vreemd is aangezien die het juist kunnen betalen.

  Als je denkt dat we hier als Nederland (of ander land) goed mee af zijn, moet je er eens wat meer over lezen want we schieten er niets mee op. De EU heeft inderdaad geen tanden en ‘even’ de wet aanlassen gaat eindeloos duren want ‘we’ kunnen het nergens over eens worden en dat wordt alleen maar moeilijker naarmate er meer landen bij komen. De EU is een farce waarbij Duitsland en Frankrijk openlijk eerst bepalen wat ze willen en dan mag de rest alleen nog instemmen.

 • Profielfoto
  okkehel

  Apple en veel andere bedrijven ontwijken belastingen in hun eigen land. Dat is niet erg vinden sommigen hier als de belasting die ze wel betalen bij ons (in NL) dan maar hier betaald wordt. Vergeten wordt dat het daardoor de kleine, niet-internationaal opererende bedrijven, het midden- en klein bedrijf de hoofdprijs betalen met dank aan de grote bedrijven. Zij hebben de mogelijkheid niet om de belastingen te ontwijken. De EU krijgt ook weer eens schuld van sommigen hier. Dat is onzin want het zijn landen als Nederland en Ierland die zich met hand en tand verzetten tegen het aanscherpen van de EU-regels. De EU kan nooit verder springen dan de lidstaten toestaan. En tenslotte: dit belastingontwijkend gedrag wordt vooral ten behoeve van de aandeelhouders gedaan; de consumentenprijzen gaan niet omlaag maar de winstmarges gaan omhoog. Want laten we eerlijk zijn, Apple staat nou niet bepaald bekend als een prijsvechter.

 • Profielfoto
  whaha

  Mooie samenvatting, okkehel!