Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 maart 2016
Leestijd: 2 minuten

President Obama: “Achterdeur in smartphone-encryptie is nodig”

De Amerikaanse president Obama heeft zich tijdens het South By Southwest-festival uitgesproken over encryptie en smartphones. Het onderwerp is actueel door de strijd die Apple en de FBI voeren, maar Obama liet zich niet over een specifieke zaak uit.

De president benadrukte het belang van encryptie om bijvoorbeeld kritische infrastructuur te beschermen, maar ook dat opsporingsdiensten toegang tot versleutelde data nodig hebben om hun werk te kunnen doen.

Obama stelde dat er altijd een goede balans is geweest tussen privacy en toegang voor de autoriteiten. Moderne smartphones en versleuteling verstoren die balans echter en geven volgens de president “iedereen een Zwitserse bankrekening voor data in zijn binnenzak”. Hij zegt gevaar te zien in absolute privacy: “Als het technologisch mogelijk is een ondoordringbaar systeem zonder backdoor te maken, hoe moeten we dan de makers de kinderporno en terroristen opsporen?”

Oneens met Tim Cook

De president sprak zich indirect uit tegen het standpunt van Tim Cook. De Apple-CEO is van mening dat iPhone-gebruikers juist absolute privacy moeten hebben. Volgens Obama is een degelijk standpunt niet realistisch en moeten risico’s afgewogen worden. Verder stelde de president te vrezen voor een onverbiddelijk en ondoordachte backdoorverplichting vanuit het Amerikaanse Congres als techbedrijven niet met de autoriteiten meewerken.

Apple en de FBI zijn verwikkeld in de strijd om het ontgrendelen van de iPhone 5c van een man die in december van 2015 een groot aantal mensen neerschoot in San Bernardio. De FBI kan niet bij de gegevens op de werktelefoon van de schutter omdat deze met een codeslot vergrendeld is. Apple is door de rechter bevolen de FBI te helpen door een iOS-versie te maken die het onbeperkt raden van de code toelaat. De iPhone-maker vecht dit bevel aan en 22 maart zien partijen elkaar opnieuw in de rechtszaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
President Obama: “Achterdeur in smartphone-encryptie is nodig”
Sluiten