Apple’s printshop staakt ondersteuning iPhoto en Aperture

16 reacties

Met de release van OS X 10.10.3 vorig jaar werden iPhoto en Aperture uitgefaseerd en vervangen door de nieuwe foto’s-app. Hoewel de twee oude apps nog werken, gaat Apple de mogelijkheid om vanuit iPhoto en Aperture fotoboeken en drukwerk te bestellen, staken.

Het is vanaf 31 maart alleen nog vanuit de nieuwe foto’s-app mogelijk om fotoboeken, kalenders, kaarten en ander drukwerk te bestellen.

Apple’s printshop is niet heel goedkoop, maar is wel de makkelijkste manier om drukwerk direct vanuit OS X te bestellen. De resultaten zijn over het algemeen van prima kwaliteit.
Schermafbeelding 2016-03-20 om 16.48.09
Hoewel iPhoto en Aperture officieel end of life zijn, worden de apps nog door veel Mac-bezitters gebruikt. De nieuwe Foto’s-app voor OS X heeft nog niet alle mogelijkheden van iPhoto en zal nooit een vervanger voor Aperture worden. Om met een vrolijke noot te eindigen: naar verluidt krijgt de foto’s-app in OS X 10.12 een groot aantal iPhoto-functies terug. (Via: MacRumors)

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  ramrod

  Fijn , Aperture 2 jaar geleden gekocht , erg tevreden over .
  Geen updates meer , nu dit weer , kan ik ergens een gedeelte van mn geld terug krijgen:evil:

 • Profielfoto
  iMad

  Heb je in die 2 jaar vaal plezier gehad van Aperture, misschien nog iets mee verdiend?

 • Profielfoto
  Lucas V

  Ramrod dan moet je Apple bellen en dan zeggen ze dat het in 48 uur wordt terug gestort

 • Profielfoto
  ramrod

  Oh , echt , ga ik morgen gelijk proberen …

 • Profielfoto
  KR1275

  Ramrod heeft wel een punt. Van software mag je tegenwoordig verwachten dat het langer dan 2 jaar ‘mee gaat’. Als de shop een belangrijke reden van de aankoop is geweest, denk ik dat je niet kansloos bent. Maar ja, in je eentje … Misschien is Apple coulant?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nee joh, over dit soort dingen doet Apple niet moeilijk. Als jij gewoon kunt aantonen dat je de app nog gekocht hebt en niet via die zogenaamde Mac App Store bug gratis legaal hebt verkregen zoals ik dan krijg je gewoon je geld retour. Of ze storten het bedrag op je Apple ID zodat je er andere software van kunt kopen.
  .
  Affinity Photo bijvoorbeeld, die is nu in de aanbieding.

 • Profielfoto
  donut

  Je bedoelt iPhoto-functies toch?

  “Om met een vrolijke noot te eindigen: naar verluidt krijgt de foto’s-app in OS X 10.12 een groot aantal iPhone-functies terug”

  Apple is onbetrouwbaar en de levensduur van software is dus minder dan 2 jaar…

  wat een raar bedrijf!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Je bedoelt iPhoto-functies toch?

  Ja, dat, fixed!

 • Profielfoto
  html-junky

  Aperture heeft jaren bestaan vanaf 2005 dus ik snap niet waar mensen de levensduur van 2 jaar vandaan halen..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Los daarvan blijft het programma gewoon werken. Je kunt alleen geen print content meer bestellen via de app. Ik bedoel er zijn nog mensen die iWeb gebruiken in 2016 en daar werken veel meer functies niet meer in.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik blijf het eeuwig zonde vinden dat Aperture niet meer ondersteund wordt. Zelfs geen nieuwe look update. Met de huidige update cycles van Apple ben ik bang dat er op korte termijn een probleem gaat ontstaan en Aperture niet meer start.
  Photos kan bij lange na niet wat Aperture kan. En daarnaast honderden raw foto’s in iCloud Photo Library kost me net iets te veel geld…

  Het is jammer dat Apple de Pro’s links laat liggen: alles van iWork is nu een fractie van wat het is en FCPX ligt ook al enige tijd stil…

 • Profielfoto
  klaasb

  Ik mis die handige ansichtkaarten app van ze.

 • Profielfoto
  ramrod

  FCPX zal binnen kort ook wel niet meer ondersteund worden , kan je dat ook weer weg flikkeren , weg €250 ….

 • Profielfoto
  ajschot

  Vind het nog steeds bizar dat er nog geen alternatief is van Apple voor Aperture. Nu mijn boeken maar anders maken. Vond eigenlijk wel lekker soepel in Aperture moet nu gaan werken met software van Hema en dergelijke die super traag zijn….

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Je kunt natuurlijk een pdf printen van je fotoboek en dit dan via een andere service laten printen. Wel zorgen dat het formaat gelijk is.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Balen, laatst nog een fotoboek besteld via iPhoto, niet goedkoop, maar wel mooi in lijn met m’n andere fotoboeken. De templates in de photo’s app komen nu nog tekort, hoop dat Apple hier meer (en rijkere) templates aan toevoegd.